Szakmai együttműködés a BME-vel

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (Kamara) évtizedes célkitűzése, hogy a helyi gazdaság meghatározó szereplőit, a fejlesztő és fejlesztési projekteken dolgozó vállalkozásokat támogassa széleskörű szolgáltatási és információs rendszerével. Ennek érdekében együttműködik minden olyan szervezettel, tudásközponttal, mely a Baranya megyei vállalkozások fenti tevékenységében hatékony támogatást tud nyújtani. A kamara alelnökének, Herbály Istvánnak a helyi vállalkozások igényei alapján indított kezdeményezése az együttműködés.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME VIK) szakterületének vezető és meghatározó alakítója hazánkban, mely küldetésének tekinti, hogy együttműködjön minden olyan szervezettel, mely tevékenységének középpontjába a minőséget helyezi.

A fenti célok érdekében a két fél együttműködési megállapodást kötött, mely a következő területeken valósul meg:

  • Ipar 4.0 ismeretanyag átadása, gyakorlati tanácsadás, fórumok szervezése, konzultációk tartása.
  • A kamarai tagvállalkozások informatikai fejlesztéseihez a BME VIK gyakorlati tanácsadást ad, valamint KFI szolgáltatást bocsát rendelkezésre.
  • Közös pályázati lehetőségek felmérése mentén új programok és projektek kidolgozása indul meg.
  • A karon  tanuló baranyai hallgatók számára a Baranyában működő releváns kamarai tagvállalkozások közös bemutatása, tekintettel a szakmai gyakorlatokra és a kooperatív képzésre.

A közeljövőben megkezdődik az egyes együttműködésben leírt feladatok meghatározása és részletezése. Mind a Kamara, mind a BME VIK azt reméli, hogy a versenyképes vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységének, termékfejlesztésének támogatásával Baranya megye versenyképessége is növekszik, az egyetem kapacitásainak hatékony bevonásával új közös innovációs projektek indulnak.

A Kamara és a BME VIK első projektként mesterséges intelligencia témakörben képzést indítanak közösen a baranyai vállalkozások fejlesztése érdekében.

 

www.pbkik.hu

www.vik.bme.hu