Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása – így töltse ki!

FIGYELEM! A hirdetmény folyamatosan változik, kérjük figyeljék a https://munka.hu/-t!

Azok a veszélyhelyzeti korlátozásokkal érintett mikrovállalkozások és önfoglalkoztatók, akik alkalmazott híján nem voltak jogosultak az ágazati bértámogatásra a garantált bérminimummal megegyező összeget, 219 ezer forintot igényelhetnek. Az igényléshez szükséges nyomtatvány kitöltéséhez nyújt segítséget a kamara által készített videó, melyben Pető Ákos, a kamara Kis- és Középvállalkozás Fejlesztési Bizottságának tagja, az Adóklub elnöke mutatja be lépésről lépésre a teendőket.

 

 

http://nfsz.munka.hu/cikk/1544

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

2021. június 18-án kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk a Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályától!

“1.A támogatás jogi személyekre is vonatkozik?

A jogi személyek közül a társas vállalkozás igényelheti a támogatást, ha nincs és az ágazati bértámogatásra való jogosultsági időszak alatt sem volt munkavállalója és a hirdetményben foglalt további feltételeknek megfelelnek.

2. Egyéni vállalkozónak nincs bankszámlája, postán megkapja a támogatást, ha amúgy megfelel a kiírásnak?

Szükséges a bankszámlaszám megadása, a támogatást utalással kapják meg az Önfoglalkoztatók. Amennyiben nem rendelkezik céges bankszámlaszámmal, lehetőség van egyéb bankszámlaszámot megadni.

  1. A vállalkozás a rendelet megjelenése előtti hat hónapban szünetelt, de jelenleg már működik, igényelheti a támogatást?

A vállalkozás szünetelése és az, hogy a vállalkozás nem rendelkezett bevétellel a kormányrendeletben meghatározott referencia időszakban, nem zárja ki a támogatásból, ha a hirdetményben foglalt további feltételeknek egyébként megfelel.

4. KATA-s vállalkozás, amelyik a kata fizetés támogatást igénybe vette, pályázhat?

Nincsenek kizárva a támogatásból azok a vállalkozók, akik a 485/2020 (XI.10.) Kormányrendelet alapján adókedvezményt kaptak a KATA fizetésre 2021. február és március időszakban.

5. A Kérelmet, egyéb nyilatkozatot kitöltés után szükséges kinyomtatni, aláírni és visszaszkennelten csatolni az e-papíron való benyújtásnál és a csatolmányt hitelesítéssel ellátni?

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett kérelmezőnek a kérelmet nem szükséges hagyományos aláírással ellátni, elegendő, ha a kérelmet a word szerkesztőben történő kitöltést követően pdf formátumba konvertálva csatolja az e-papír mellékleteként és hitelesíti azt (AVDH).

  1. GYED/CSED-en levő vállalkozás igényelheti a támogatást?

Az önfoglalkoztató tevékenység végzése melletti ellátás, másodállás/főállás nem befolyásolja a támogatásra való jogosultságot.

Tájékoztatom továbbá, hogy a Hirdetmény 2021.06.14. napjával módosításra került, valamint, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium a “Gyakran ismételt kérdések” elnevezésű dokumentumban hamarosan közzéteszi válaszait a munka.hu oldalon.