Feláldozott lehetőségek értéke

Bármilyen cselekedet valódi költsége nem más, mint azon alternatív lehetőségek értéke, amelyeket fel kell áldoznunk a cselekedet érdekében /A gazdasági gondolkodás alapjai, Paul Heyne/.

Az alternatív költségek rendszerének alapja felismerni, hogy minden döntésünk során áldozatokat hozunk: ha választunk egy-egy beszerzésre kerülő cikket, akkor ezzel párhuzamosan lemondunk egy másikról.

A következetes városfejlesztés is ezen alternatív költségek rendszerén kell alapuljon. Ha jégstadiont építünk, akkor tételesen felsoroljuk mindazon létesítményeket, egyéb infrastruktúrákat, amelyről ezzel párhuzamosan lemondunk. A lemondás mindig igaz, hacsak nem áll korlátlanul rendelkezésre -jelen esetben fejlesztési- forrás.

Az alternatív költségek elemzése során az állandó és változó költségeket, a fenntarthatóságot és az elvárt haszon mértékét vizsgálni szükséges.

Csak egy példa (már nem először): 1 egységnyi forrás KKV szektor fejlesztéseire vagy 1 egységnyi forrás egy sportlétesítményre. Ha van elemzés és az alternatívák vizsgálata megfelelő, akkor a fejlesztési stratégiák megalapozottsága és fenntarthatósága (ne adj Isten megtérülések) biztosabb lábon áll majd.

Javaslatunk a fentiek alapján az alternatívák szakszerű és kiterjedt elemzése, egyes tervezett projektek akár egymással is történő versenyeztetése legalább a tervező asztalon.

Sok, az újraelosztási rendszerre támaszkodó, nem megtérülő, állandó állami/önkormányzati finanszírozást igénylő projektet nem bír már el Pécs.