Üzleti érdek és etika, a vadludak példája

Etikus üzlet? De létezik. Baranyában a legtöbb vállalkozás nemcsak eredményesen és eredményfókusszal, de etikusan is működik. Fontos, hogy mindenkivel megértessük, hogy az együttműködés és egymás ésszerű támogatása középtávon visszaköszön, akár profit formájában is.

Bővebben…

Jövő technológiái Pécsett

“Ahol a jövő technológiáit fejlesztik ki, ott nagy valószínűséggel a jövő gazdasági kapacitásai is ki fognak épülni.”

A fenti gondolat Szijjártó Péter minisztertől származik, mely a FOSS/Soft-Flow Kft.  gyáravatóján hangzott el. Triviálisnak tűnik, de nem az.

Ahhoz, hogy a hozzáadott érték, a magas minőségű nemzetközi piacra érett termékek és szolgáltatások dinamikus tempóban és volumenben jelenjenek meg Pécsett és Baranyában, komoly előfeltételekre van szükség, úgy mint:

 

  • képzett szakemberek, akik a helyi egyetem falai közül kerülnek ki
  • képzett szakmunkások és technikusok, akiket a megyei szakképzési centrum képez
  • vállalatok közötti kooperációk
  • egyetem és vállalat közötti kompetencia és érdekalapú együttműködés
  • helyi támogató politika
  • fejlett, helyi és nemzetközi szintű közlekedési infrastruktúra

Tegyük mérlegre az előfeltételeket és pontozzuk a meglétüket 1-5 skálán. 30 pont? 20? Kevesebb vagy több…

Egyre több, a megyében működő vállalkozás ma már rejtett bajnokként fejlődési pályán halad. Rejtett bajnok, mert akár a hazai, akár a nemzetközi piac meghatározó részét adja, de a laikus polgár számára nem ismert. Ezekre a rejtett bajnokokra és tudásukra építve lehet a helyi gazdasági fejlődést dinamizálni, ők adják a munkahelyeket, biztosítják a mikro és kisvállalkozások számára is a beszállítói kapacitásokat. Csak pár példa, nézzenek utána: napelemes tetőcserép, design díjas orrszívó, gyógyszerfejlesztés, spf tojás, reagens és assey fejlesztések, hidrogéntechnológia, cement, pécsi kesztyű, b-lock, elektromos repülő, gépjármű belső felszerelések, esztergált termékek, kommunális jármű, ICT megoldások, alkalmazott földtudomány, kobot, világítás és hangtechnika…sorolhatnánk.

Hamarosan KKV Innovációs Központban lehet a rejtett bajnokok fejlesztéseit megtekinteni. NEM REJTJÜK EL ŐKET!

A számok igazsága

A matematika jellemnevelő hatásához tartozik, hogy ebben sokkal kevésbé lehet mellébeszélni, mint bármi másban. (Rózsa Péter, magyar matematikus)

Bővebben…

Kitörési pontok – merre megy a tőke?!

Keressük a megye/régió kitörési pontjait. A válsághelyzet bemutatása mellett a helyi mérvadó vállalkozásokkal együtt folyamatosan dolgozunk a belső kooperációkon alapuló fejlesztéseken.  Szükséges rossz, hogy fel kell hívni a döntéshozók figyelmét a hiányokra és a sürgető feladatokra! A nedves avar alatt erős parázs van, jelzem!

 

A kitörési pontok azonosításának módszertanához két apró kiegészítés. Első kiegészítés: Dr. Kéri István (korábbi kamarai elnök) 1980-as években leírta, hogy repülőtérre, egyetemi alkalmazott innovációs központra van szükség. Majd 2004-2006 között elkészült a Versenyképességi Pólus Program a környezetipari, egészségipari és kreatív ipari stratégiai “lábakkal”, horizontálisan a mindent összekapcsoló képzés és tudás, gépipar és ICT elemeivel.

Ma hol is tartunk?

A második kiegészítés: egyetemi modellváltó beszélgetés, majd pár napra rá a kamara fejlesztéspolitikai bizottság ülésén hangzott el Galovics Gábortól /OTP régióvezető/, hogy célszerű lenne a befektetői tőke áramlását elemezni, hiszen ahova a tőke áramlik, azok a fejlődő vagy potenciálisan fejlesztendő iparágak.

Megnéztük a tavalyi és idei év legjobb hazai befektetői alapjait és azok kulcsszavait: klíma, föld kincsei, megatrendek, innováció, diszruptív, feltörekvő, Ázsia….

Értelemszerű, hogy a legjobb befektetési alapok referálnak a Pólus programra és a Baranya megyei Iparfejlesztési Program és megyei K+F céges projektgyűjtés vállalati terveire. A cégvezetők tudatosan vagy érzékkel, de érzékenyen követik a tőkepiaci folyamatokat. Követik ezeket stratégiai fejlesztésekkel és napi operatív tevékenységükkel is.

Csak pár példa Baranya megyéből: Generon, hidrogén, körkörös gazdaság, hulladékhasznosítás, agrár innováció, silver economy, építőipari anyagtechnológiák, megújuló energia, szenzortechnológiák, Ipar 4.0 és kapcsolódó robotizálás és ma már cobotizálás… sorolhatnánk.

A megye a lehetőségek százait kínálja, élni kellene legalább pár tucat felkínált és elindított projekt adta húzóerővel.

 

 

 

Modellváltás

Egyetemi, felsőoktatási modellváltás keretében tervezetten megújulnak az egyetemek. Jobb, gyorsabb, hatékonyabb és mérhető teljesítménnyel bíró felsőoktatási rendszer jön létre, ha igaz…

Bővebben…

Szakképzés fejlesztése

Évtizedes kihívás a szakképzés fejlesztése és a szakma becsületének visszaállítása. Utóbbi lassan alakul, előbbiben apró pontszerű fejlesztések történnek, az igazi stratégiai fordulat várat magára.

Bővebben…

Oktatás, képzés, evolúció

“Aki úgy gondolja, hogy a tanulás drága, próbálja ki, milyen a tudatlanság.” /Benjamin Franklin/

Mit tanulj? Mit tanuljunk? Kérdeznek tőlem szülők, fiatalok, cégvezetők. Nem tudom, válaszolom szinte mindig.

Bővebben…