A kisvállalkozások a gazdaság szövetének alapjai

Baranya vármegye vállalkozásainak 95%-a kisvállalkozás. A helyben működő hazai és külföldi tulajdonú nagyvállalkozásokkal semmi baj, példamutatóan működnek. Szerencsések vagyunk ebből a szempontból. Igyekeznek helyben elkölteni fejlesztései forrásaikat, a munkaerőpiaci versenyben vállalati kultúrájuk magas színvonalával építik versenyelőnyüket, hatásuk pozitívan kisugárzik a kisvállalkozásokra is.
A hazai tulajdonú KKV-k alapítóit és vezetőit folyamatosan dicsérjük. Ez nem pusztán leegyszerűsített szimbolika. A hazai vállalkozói környezet elmúlt 40 évének tapasztalatai alapján tesszük ezt. Aki a 80-as, 90-es években vállalkozást alapított és azt sikerrel menedzseli, aki ma vállalkozást épít, mind olyan jellemformáló erővel bír, amely példát mutat.
Magabiztosak. Hisznek és építenek az önszerveződésre. Kockázattűrők és sokszor kockázatot vállalók. Felelősséget vállalnak. Értékes kompetenciákkal bírnak. Az oly népszerű “compliance” (megfelelés) elveket sokszor nem is tudatosan de építik, hiszen ezt megköveteli tőlük a helyi környezet, a vállalkozás közelében élő polgárok, a munkatársaik és családjaik. A személyes megfelelés kötelezettsége és vágya is hajtja őket.

 

Ezekre az értékekre és attitűdre lehet építeni a térségi üzleti környezetet, a versenyző és dinamikusan növekvő vállalkozások közösségét.
Ebben a munkában segítenek minket a kamara, mint gazdasági önkormányzat – KKV-k és nagyvállalati vezetőkből álló – testületei, a kamara által menedzselt és velünk szorosan együttműködő klaszterek, üzleti klubjaink, szakmai közösségeink.

 

Az értékek tartást adnak, amelyet nem kell minden lehetséges alkalommal kommunikálnunk; beszélnek helyettünk az eredmények, a vállalkozói sikerek.

 

Holnap ismét találkozunk, a térség 100 vezető vállalkozásával beszélgetünk. Világnézeti különbségeink a térség iránt érzett felelősség mentén eltűnnek, az asztalra a gazdasági teljesítmény, a nehézségek leküzdésének lehetőségei, a fejlesztések és kooperációs lehetőségek kerülnek.

 

A kormányzat (a napokban megjelent szakpolitikai kommunikáció igazolja) felismerte a Dél-dunántúl nehézségeit. Egy idevaló mondással üzenjük újra, hogy készek vagyunk minden támogatást megadni, a munkának el kell kezdődnie. Hosszú ideig tartó töprengés még a megoldható ügyeket és feladatokat is megoldhatatlanná nehezíti…..