Hírlevél – 2017. 12. 07.

Amennyiben a hírlevél nem jelenik meg levelezõ kliensében
ide kattintva (vagy ezt a linket bemásolva: http://www.pbkik.hu/hu/pecs-baranyai-kereskedelmi-es-iparkamara/egyeb-anyagok/heti-hirlevel-2017-december-7-4715) elolvashatja böngészőjében.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Gazdasági hírek, események

2017. december 7.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Cél a helyközi közlekedés optimalizálása
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a helyközi közlekedés fejlődését, a munkavállalók munkába járását, ezáltal a vállalkozások munkaerőellátottságát. A kamara azt a feladatot vállalta, hogy felméri a vállalkozások körében a szűk keresztmetszeteket a menetrend szerinti közúti közlekedésben. A felmérés arra irányul, hogy mely településekről járnak a munkavállalók dolgozni, megoldott-e a tömegközlekedéssel történő munkába járás, vannak e a környéken olyan települések, melyek nem tudnak bekapcsolódni a tömegközlekedés rendszerébe, és esetleg potenciális munkaerő forrásaként szolgálnának. Kérjük a fenti cikkhez csatolt állományban található kérdőív kitöltésével járuljon hozzá, hogy javíthassuk a dolgozók munkába járási feltételeit.

HÍREK


Borúra derű – javuló eredmények a gazdaságban
Gép helyett komplett technológia; Egész Európára jellemző a szakemberhiány; Sport-kikapcsolódás-élmény. Megjelent a kamarai Dél-Dunántúli Gazdaság decemberi száma. Lapozzon bele!

Elfogadták – április közepétől jön csak az elektronikus közbeszerzés
Az MKIK Közbeszerzési Munkabizottsága november 30-i ülésén Dr. Csányi István helyettes államtitkár tartott tájékoztatót az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) bevezetésének helyzetéről, menetrendjéről. A rendszer jelenleg éles tesztüzemben működik. Az ajánlattevők 2018. április 15-től már csak az EKR-ben nyújthatják be ajánlataikat a közbeszerzési felhívásokra.

Tapasztalatcsere – A múlt és a jövő találkozása
Honnan indultak a „senior” vállalkozók és honnan indul egy fiatal vállalkozó? Milyen lehetőségek voltak akkor és mi van most? Mi volt a „mi időnkben” és mivel kell ma megküzdenie egy fiatal vállalkozónak? Mi változott 30-40 év alatt?

Üzem- és gyárlátogatások: munkaerő-piaci ismeretek első kézből
A gazdaság fejlődésének egyik fontos feltétele a gazdaság igényeinek megfelelő munkaerő-utánpótlás kinevelése. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara évek óta aktív szerepet vállal a pályaorientáció elősegítésében, melynek egyik meghatározó eleme az üzemlátogatásokon történő ismeretátadás, élménynyújtás.


Sikeresen lezajlott a Munkavédelmi és munkaügyi nyílt nap
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) a Baranya Megyei Kormányhivatallal közösen munkavédelmi és munkaügyi nyílt napot szervezett 2017. december 6-án szerdán, a kamara székházában, melyen ismét nagy számban vettek részt az érdeklődők.

Kedvező üzleti helyzet, javuló várakozások
A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet legfrissebb vállalati konjunktúra vizsgálata 3.064 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul. Az országos eredmények szerint a konjunktúramutató értéke 2017 áprilisában 49,0 ponton áll. Ennél az értéknél az adatfelvétel kezdete, 1998 óta csak egy alkalommal, tavaly áprilisban (49,3 pont) volt magasabb a konjunktúramutató értéke.

Készítse el karácsonyi ajándékait saját kezűleg!
Műhelyfoglalkozások keretében, pécsi művészekkel karöltve készítheti el a tökéletes karácsonyi meglepetést és teheti különlegessé az idei ajándékbontást.

Megállapodás az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetéséről
Külföldi internetes oldalakról történő vásárlást könnyíti meg a fogyasztók számára az a megállapodás, amely az online kereskedés indokolatlan, földrajzi alapú korlátozásának megszüntetéséről szól. Ugyanakkor az internetes vásárlást is nyújtó kereskedőknek fel kell erre készülniük valamennyi tagállamban. A vásárlásnak többé nem lehet akadálya például az, ha a megrendelést egy másik országban kibocsátott betéti vagy hitelkártyával akarja valaki kifizetni.

Ki lehet korai fázisú vállalkozás?

Tanuló vagy dolgozó? – a munka melletti tanulás variációi

Az ügyvédi iroda is választhatja a KATÁ-t

Heti jogász 48. hét

RENDEZVÉNYEK


Fókuszban a női vállalkozók – nemzetközi üzletember találkozó
2017. december 15.
Az Enterprise Europe Network szervezésében kerül megrendezésre a Női Vállalkozók Első Nemzetközi Konferenciája Bosznia-Hercegovinában.
A konferenciával egybekötött nemzetközi üzletember találkozó az üzleti lehetőségek kiaknázása mellett a nők vállalkozói tevékenységének fontosságát elősegítő témákra és tevékenységekre összpontosít.


Nemzetközi Borturisztikai Konferencia és Kiállítás Budapesten
2018. április 10.
Budapest először ad otthon a borturizmus legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi eseményének, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényének 2018. április 10-12. között. A háromnapos rendezvény két konferencianapból és egy egésznapos workshopból áll.
A kamara saját szervezésû és ajánlott rendezvényein hasznos információkat, üzleti partnereket találhat.
További rendezvények

PÁLYÁZATOK


Kulcsszó az innováció
Decemberben elérhetővé vált a GINOP-2.1.8-17 KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén c. pályázat kitöltő programja.

Harmadik EUREKA Duna pályázati felhívás közös K+F projektekre
Bejelentették a harmadik EUREKA Duna pályázati felhívást Ausztriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, valamint Romániában.
A felhívás K+F projektekre vonatkozik, melyek az innovatív termékekre és alkalmazási fejlesztésére összpontosítanak.


Ipar, közösség és tudásátadás kreatívan
A nemzetközi ICCI projekt örömmel várja minden baranyai kreatív ipari szereplő jelentkezését az „Internationalization Creative Cultural Industries” (ICCI) projekt keretében meghirdetett egy hetes kurzusra.

Projektmenedzsert keresünk
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara pályázatot hirdet projektmenedzser munkakör betöltésére. Fő feladata a Kamara által menedzselt projektekben történő szakmai közreműködés, a projektekkel kapcsolatos operatív tevékenység elvégzése, a projektek rendezvényeinek menedzselése.
Korábban megjelent pályázatok
Üzleti partnerközvetítés · Széchenyi kártya · Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak · Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas