Hírlevél – 2024. július 18.

 

Kamarai Kétperces

Kamarai Kétperces

Ön a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hírlevelét olvassa.
#A vállalkozó szerint
Termoplast – A fenntarthatóságra nyitott és a környezetvédelem iránt elkötelezett családi vállalkozás, a dél-dunántúli régió elismert vállalata.

Hőre lágyuló műanyagok feldolgozása fröccsöntéssel, termék-összeszerelés, nem veszélyes műanyag hulladék újrahasznosítása, forgalmazása és kereskedelme – e tevékenységek adják a Termoplast Kft. működésének alapját. A fenntarthatóság és a körkörös gazdaság elvét követve éves szinten mintegy 1800 tonna műanyag hulladékot alakítunk át másodnyersanyaggá.

A Termoplastnál fontosnak tartjuk a vállalkozások figyelmét ráirányítani a hulladékgazdálkodásban rejlő lehetőségekre. Vagyis a cég ne fizessen a hulladék elszállításáért, hanem ellenár fejében adja le a megfelelően szétválogatott, újrahasznosításra alkalmas csomagolási vagy egyéb műanyag hulladékot például a Termoplastnál, ahol ebből -alapos szelektálás, válogatás és tisztítás után – alapanyagot illetve ebből kész terméket tudunk előállítani, így az akár azonnal visszakerülhet a körforgásba, nem fog évekig hánykolódni a szeméttelepen. Ez egy win-win-win szituáció, vagyis előny a hulladékot leadó és az újrahasznosító cég, illetve a környezet számára is. A Termoplast vevői körében nagy a kereslet például az újrahasznosított műanyagból készült kozmetikai és egyéb kupakokra, mert a környezettudatos végfelhasználók előnyben részesítik az ilyen csomagolással rendelkező termékeket. Nem csak arra figyelünk, hogy a gyártási folyamatainkban keletkező selejtet szinte azonnal újrahasznosítsuk, hanem például a szállítási kapacitások maximális kihasználása végett arra is, hogy termékeink kiszállításánál visszagyűjtsük a számunkra alapanyagnak számító, de vásárlónknál felesleges hulladékként felhalmozódó műanyag selejtet.

A menedzsment elkötelezettsége miatt is nyitottak vagyunk további együttműködésre magyar és külföldi partnerekkel egyaránt és szívesen részt veszünk a fenntarthatóság témakörében indított nemzetközi projektekben, például a CURIOST-ban.

Ozsváth Tamás

Ozsváth Tamás
Termoplast Kft. minőségügyi és projekt manager


#Használja ki a lehetőséget

Jelentkezzen díjmentes, komplex tanácsadásra: legyen szó vállalkozás alapítás, ügyvitel, pályázat, beszállítói képesség, termékfejlesztés, Ipar 4.0, nemzetközi üzlet, iparjogvédelem, digitalizáció, finanszírozás területeken felmerült kérdésről, problémáról, mi segítünk tanácsadóinkkal.


#Helyzetjelentés

Angol nyelven már elérhetőek tananyagok a következő témakörökkel kapcsolatban: dolgok internete (IoT), automatizált irányított járművek (AGV), adatelemzés, kiterjesztett és virtuális valóság (AR/VR).

Megjelent az Európai Bizottság Digitális évtized helyzete 2024 című jelentése.

Javuló üzleti környezet, bizonytalan várakozások – Az MKIK GVI 2024. áprilisi féléves konjunktúrafelvételének eredményei.#Kiállítás

Rigában rendezik meg a balti régió legnagyobb élelmiszeripari szakkiállítását, ahol lehetőség van az Európai Unió és más országokból érkező élelmiszeripari szakemberekkel találkozni.

Támogatott részvételi lehetőség a konstancai Smart Energy Expo vásáron.#Lapszemle

Érdekességek a kamarai magazinból

Kollégánk, Schmidt Enikő szerint „Minden ügyünk egyszerre nehéz, érdekes és bonyolult a maga módján.”

Dr. Fedor Ferenc munkáját, kőzetfizikai laboratóriumában végzett szakmai munkásságát nemzetközi szinten ismerik, cége, a GEOCHEM Kft. saját fejlesztésű műszerei a földtudományok élvonalába tartoznak.

Baranya vármegye és a régió humán erőforrásra vonatkozó legnagyobb kihívásait határozza meg legfrissebb stratégiájában a kamara HR Bizottsága.


#Üzleteljünk a világban

Nemzetközi üzleti partnerségi ajánlatok

Spanyol családi vállalkozás vajbeszállítókat keres Európában.

Keratinfehérje-hulladékrostokból anyagokat fejlesztő holland innovációs start-up cég keres az új technológia iránt érdeklődő textilszövőüzemet.

Lengyel cég elektromos fűtési rendszerek, konkrétan fűtőszőnyegek, kábelek és helyiségmelegítők forgalmazóit, gyártóit keresi.

Az energetikai és ipari automatizálási cégek kommunikációjára és kiberbiztonságára szakosodott lengyel informatikai vállalat partnereket keres közös termékfejlesztésre vagy K+F projektek megvalósítására.

Német mezítlábas cipő kiskereskedő olyan céget keres, amely képes műanyagból készült lábmérő szőnyeget gyártani beszállítói megállapodás keretében.

A teljes üzleti adatbázis itt érhető el, angol nyelven.

Nem találja, amit keres, vagy be szeretne kerülni az Enterprise Europe Network adatbázisába?
Írjon e-mailt munkatársainknak:
 

Hírlevél – 2024. július 11.

 

Kamarai Kétperces

Kamarai Kétperces

Ön a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hírlevelét olvassa.
#A vállalkozó szerint
Sokszor előfordul amikor külföldiek jelentkeznek a magyar vállalkozáshoz munkára, hogy furcsa, hivatalosnak tűnő, idegennyelvű iratokat, végzettségeket mutatnak be. A vállalkozó számára nehéz eldönteni, hogy a dokumentumok hitelesek-e, megbízhatnak-e a jelentkezőben. Érdemes ezért új munkaerő felvételekor egy megbízható szolgáltatót megkérni, hogy segítsen a kiválasztási folyamatban. Egy humánerőforrás-szolgáltató cég alkalmazása hosszú távon jövedelmező kapcsolatot jelent a vállalkozás számára. Bármiben számíthatnak a segítségre a potenciális munkavállalók felkutatásán át akár az interjús előszűrésig. A megbízható szolgáltató szakemberei tisztában vannak a piaci trendekkel, legyen szó akár a gazdasági, akár a technológiai változásokról, ismerik az igénybe venni kívánt állomány foglalkoztatási feltételeinek realitását, így sok tehertől mentesítik a vállalkozót.

Az is előfordulhat, hogy a magyar céghez külföldi cégek jelentkeznek üzleti partnerként szintén kétes eredetű dokumentumokat felmutatva. Mivel a vállalkozó felelőssége, hogy kitől fogad be számlát, így ezeket a külföldi partnereket minden esetben előzetesen kell ellenőrizni, főleg akkor, ha bármi ismeretlennek, gyanúsnak tűnik. Egy ilyen „partnerrel” való üzletelés tetemes anyagi kárt okozhat és további jogi következményei is lehetnek.

Míg az első probléma megoldásában egy jó HR szolgáltató, addig a második esetben a kamara Enterprise Europe Network irodája nyújt segítséget.

Kutyáncsánin Jevrem

Kutyáncsánin Jevrem
HR-Rent Kft. – Prohuman cégcsoport operatív vezető


#Helyi hírek

Megjelent a kamarai Dél-Dunántúli Gazdaság júliusi száma.

• Tudatos HR-szemlélettel erősítjük Baranya munkaerőpiaci erejét

• Az építőipari szakemberek utánpótlásának biztosítása

• 25 éve az adószám és a telefonszám is változatlan

• Forogjon az a film – forgassuk fel Pécset!

Olvasson bele!#Kérdés

Hogyan foglalkoztathatom a „nyári szünetben” a tanulóimat?

Hogyan változott a GDP, a kiskereskedelmi termékforgalom és az infláció 2024 I. negyedévében?

Hogyan biztosítható az építőipari szakemberek utánpótlása?#Tanuljunk

A kiberbiztonság jogi szabályozása, vonatkozó szabványok és irányelvek.

Adatelemzés a pénzügyekben, trendek, előrejelzés.

Mitől jó egy üzleti ötlet? Technikák a Design Thinking-től az epifániához vezető négy lépésig.

Pénzügyi folyamatok digitalizálása – Blokklánc technológia, vállalati és munkafolyamatok integrálása.#Mix

Keresik az ország legjobb innovátorait.

Formatervezésiminta-oltalmi bejelentés megtétele előtt vagy benyújtás után állóknak biztosít design újdonságkutatási szolgáltatást a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal.

Ha érdekli a körforgásos gazdaságra való átállás, vegyen részt a CURIOST projektben!

A vállalkozások jövő tavaszig kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez.#Lapszemle

Érdekességek a kamarai magazinból

Horváth Zsolt, a Humánia HRS Group Zrt. régióvezetője a Cupra Born eBoost-ot próbálta ki.

Csapatépítő élményfestés: ahol kiderül, hogy mindenki jó valamiben.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság fontos szerepet tölt be a turisták és a helyi lakosok környezettudatos turisztikai nevelésében.


#Üzleteljünk a világban

Nemzetközi üzleti partnerségi ajánlatok

Szárított gyümölcsöket gyártó és forgalmazó kolumbiai vállalat új módszereket és technikákat keres a termelési láncba való beépítéséhez.

Román cég partnerséget keres kiváló minőségű fogászati termékek szállítására és forgalmazására.

Kolumbiai kakaófeldolgozó vállalat kis tételes folyamatokra összpontosító berendezéseket és gépeket keres.

Francia vállalat konzorciumot kíván létrehozni egy 1 MW-os árapály-berendezés kifejlesztésére.

Német kisvállalkozás, amely étrend-kiegészítők forgalmazása területén tevékenykedik, tanácsadási szolgáltatásokat keres a piacra lépés területén.

A teljes üzleti adatbázis itt érhető el, angol nyelven.

Nem találja, amit keres, vagy be szeretne kerülni az Enterprise Europe Network adatbázisába?
Írjon e-mailt munkatársainknak:
 

Hírlevél – 2024. június 27.

 

Kamarai Kétperces

Kamarai Kétperces

Ön a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hírlevelét olvassa.
#A vállalkozó szerint
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közel 10 éve szervez pályaorientációs tematikus táborokat a baranyai vállalkozások támogatásával a pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak. A cég- és üzemlátogatások mellett többféle ágazatspecifikus foglalkozásokon is részt vesznek a táborozók, saját élményeken keresztül igazán közel kerülnek egy-egy szakmához.

A PÉTÁV Kft. munkatársainak gyermekei évek óta részt vesznek a táborokban és mindig rengeteg élménnyel, új tapasztalatokkal térnek haza.

A pályaorientáció egy hosszú folyamat, nem egy egyszeri program, éppen ezért már jóval a 8. osztály előtt érdemes elkezdeni foglalkozni vele. Egy ilyen tábor kitűnő alkalom, hiszen a gyermekek játékos formában szereznek információkat különféle szakmákról, munkakörökről, emellett a térség kiemelkedő vállalkozásait is megismerhetik.

Rozsos Rózsa

Rozsos Rózsa
PÉTÁV Kft. vállalat- és ügyfélkapcsolati menedzser

A PÉTÁV Kft. is nagy figyelmet fordít arra, hogy a diákok megismerjék a korszerű és környezetkímélő távhőszolgáltatást, évek óta részt veszünk a kamara pályaorientációs programjában. Az idén átadott bemutató hőközpontunkban a gyermekek makettek, infografikák és térképek segítségével fedezhetik fel a pécsi távhőrendszert, a távhő környezetvédelmi és energetikai jelentőségét. A hozzánk ellátogató pályaválasztás előtt álló tanulók nemcsak a távfűtési technológiát ismerhetik meg, hanem a rendszer működtetéséhez kapcsolódó épületgépészeti szakmákat is.


#Megmondom

Ősszel megmutatjuk, mik azok a területek az informatikában, amik egy átlagos kisvállalkozást is előrevihetnek, fejleszthetik a hatékonyságát és költséget takaríthatnak meg neki. Kérjük, segítse a szervezőket, hogy minél több olyan témát járjunk körbe a rendezvényen, ami tényleg érdekli a vállalkozásokat. Írja meg témajavaslatát a címre, ami lehet akár egy probléma is, amire az IT segítségével vár választ!


#Vegyes

Mit vár Ön a Pécsi Tudományegyetemtől? Véleményével segítse a képzések fejlesztését!

Augusztus 1-ig pályázhatnak a Magyarországon működő nagyvállalatok, kkv-k és startupok az Effekt 2030 Díjra.

Kövesse a hazai és az EU-s jogszabályi változásokat a Heti jogász segítségével!#Partnerek

Üzletasszonyok és optimisták előre! – Womenture találkozó Budapesten.

Találja meg jövőbeli partnereit az Agropodium rendezvényen!

Találkozzon leendő körforgásos vagy fenntartható üzleti partnerével a nemzetközi körforgásos textilüzletágban!

Vegyen részt az ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi környezetipari, hulladék-, vízgazdálkodási és fenntarthatósági szakkiállításon.#Lapszemle

Érdekességek a kamarai magazinból

Nyári pangás? Itt az idő, hogy építsd az üzletedet! – Az RG-Stúdió segít benne hogyan.

A Pécsi Kosárközösség szerint nem elég az egészséges élelmiszer, fontos a közösségi élmény is.

A cégcsoport igényeit is kielégíti a Warema új porfestő üzeme.


#Üzleteljünk a világban

Nemzetközi üzleti partnerségi ajánlatok

Az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező kkv olyan partnereket keres, akik orvosi minőségű kardiológiai berendezések gyártásában jártasak, kiszervezési megállapodás keretében.

Kézműves bőrápolási és életmód termékek ír gyártója és forgalmazója gyártó partnereket keres különleges szappantermékeihez.

Ír online játék kiskereskedő kézi bábok és puha játékok európai gyártóját keresi.

Egy izraeli asztalosipari cég megbízható gyártókat keres asztalosipari és mobil bútor készletének bővítéséhez.

Lengyel vállalat élvonalbeli robotikai megoldásokat keres forgalmazásra.

A teljes üzleti adatbázis itt érhető el, angol nyelven.

Nem találja, amit keres, vagy be szeretne kerülni az Enterprise Europe Network adatbázisába?
Írjon e-mailt munkatársainknak:
 

Hírlevél – 2024. június 20.

 

Kamarai Kétperces

Kamarai Kétperces

Ön a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hírlevelét olvassa.
#A vállalkozó szerint
A gazdálkodó szervezetek fejlődésének egyik kulcsa a megfelelő minőségű és mennyiségű szakember megtalálása, integrálása, fejlesztése és megtartása.

A kamara humánerőforrás fejlesztési bizottsága májusban újjáalakult és júniusban már meg is kezdte stratégiaalkotó munkáját. Ahhoz, hogy a baranyai vállalkozásokat megfelelő módon segíthesse, először meg kell tudni fogalmazni, hogy mik azok a tényezők, folyamatok, melyek a leginkább kihívást jelentenek a cégek számára a HR területén, melyekre megoldási javaslatokat alkothat a bizottság.

A bizottság választott tagjai elismert szakemberek és nagy motivációval kezdték meg a közös munkát, amelynek célja, hogy munkaerő-piaci szempontból vonzóbbá tegyük a vármegyét, illetve, hogy a térség vállalkozásai a folyamatosan változó munkaerőpiaci helyzetek kezelésére első kézből hatékony megoldások javaslatokat kapjanak.

Kónya Dániel

Kónya Dániel
Körber Hungária Kft. HR Operations osztályvezető


#Nyári munka

Foglalkoztasson ön is diákokat, fiatalokat nyáron!

Információk a diákmunkáról#Gazdaság

A feldolgozóipari termelés és értékesítés alakulása.

A várható üzleti helyzet megítélése nem változott.#Nemzetközi

Digitális innovációk az építőiparban külföldi partnerséggel.

Szaúd-Arábia csatlakozott az ATA rendszerhez.#Rendezvények

Különleges helyszíni bejárás vállalkozóknakMisina TetőPont, mint rendezvényhelyszín.

Fenntarthatóság, Compliance, Üzleti tudatosság, Hálózatosodás – workshop.#Lapszemle

Érdekességek a kamarai magazinból

Fontos határidő jár le jövő héten, 5 milliós birság a vége, ha elmulasztja!

Túl a hardware-eken – Mi is a hulladék az IT-szektorban?

UltraBalaton 2024 – amikor IT-sok ragadnak futócipőt – Webstar Csoport.


#Üzleteljünk a világban

Nemzetközi üzleti partnerségi ajánlatok

Lengyel vállalat bioalapanyagokból előállított kozmetikumok előállításához keres együttműködést kutatócsoporttal, a kozmetikai gyártósor gyártási módszereinek fejlesztése.

Máltai vállalkozó gyártókat keres egy innovatív, vényköteles szemüvegkeret kialakításához, kereskedelmi megállapodás keretében.

Ír sport- és technológiai vállalat gyártópartnert keres “hardtech” termékük fejlesztéséhez. A vállalat szeretné kiegészíteni a meglévő, több sportágat is érintő készségfejlesztő termékeit.

Francia és amerikai egyetemi spin-off cég iparosítható technológiát keres vékony fémminták lerakására és gyártására alacsony érdességű 3D mikroobjektumokon.

Svéd cég beszállítót keres saját fejlesztésű moduláris napelemes autóbeállóihoz.

A teljes üzleti adatbázis itt érhető el, angol nyelven.

Nem találja, amit keres, vagy be szeretne kerülni az Enterprise Europe Network adatbázisába?
Írjon e-mailt munkatársainknak:
 

Hírlevél – 2024. június 13.

 

Kamarai Kétperces

Kamarai Kétperces

Ön a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hírlevelét olvassa.
#A vállalkozó szerint
Az emberek új élményeket keresnek a vendéglátásban.

Itthon és utazásaink során szeretünk jókat enni-inni, új és helyi dolgokat megkóstolni. Az élményszerzés szerves része lett az étkezéseinknek. A minőségi, egyediséget mutató vendéglátóhelyek megtalálásában segít eligazodni a Made in Pécs csapata egy hiánypótló, Pécsről és Baranyáról készülő gasztronómiai és turisztikai térképpel, magyar és angol nyelven, mely a kamara által menedzselt Baranyai Gasztronómiai Klaszter közreműködésével készül.

A térkép grafikái és illusztrációi kézzel készült egyedi alkotások, tartalmuk friss, átfogó, független és szakmailag releváns. Összesen 40.000 példányban jelenik meg, elérhető lesz Pécs és Baranya szállodáiban, turisztikai központjaiban, kulturális intézményeiben, a régió kiemelkedő vendéglátóhelyein, néhány kiválasztott budapesti helyszínen és természetesen a külföldi egyetemisták „üdvözlőpakkjába” is bekerül.

Reményeink szerint Pécs-Baranya vállalkozói és intézményei is meglátják a gazdasági potenciált az évente frissülő tartalmú térkép támogatásában.

Gellai Gergő

Gellai Gergő
Made in Pécs Kft.


#Klaszter

Taggyűlés a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszternél: a szervezet 4 új tagvállalattal bővült, a résztvevők az Elnökség tagjait is megválasztották.


#Helyi hírek

Megjelent a kamarai Dél-Dunántúli Gazdaság júniusi száma.

• „Hozzánk jönni kell!”

• Csapatépítő élményfestés

• Új iroda, új lehetőségekkel

• Amikor IT-sok ragadnak futócipőt

Olvasson bele!#Tehetség

Pályaorientációs nyári tábor a kamarában – a táborban érdekes és hasznos programokon keresztül olyan élményeket szerezhet a gyermek, melyek nagy segítséget nyújthatnak a pályaválasztással, továbbtanulással kapcsolatos döntéshez.

A duális képzőhelyek sikerdíj címen további adókedvezményre jogosultak, amennyiben tanulójuk sikeres szakmai vizsgát tett.

Ismerje meg a diákok munkavégzésével kapcsolatos szabályokat!#Nemzetközi partnerség

Fenntartható termékfejlesztés – szakmai támogatás.

Kutatók és innovátorok figyelem! COST – nyílt pályázati felhívás.

Nemzetközi gazdasági hírek – Olvasson az uniós gazdasági, üzleti vonatkozású hírekről és szakpolitikai aktualitásokról.#Együttműködés

Ismerje meg a Kamarát – Ismerjük meg egymást!

Minőségi projektmenedzsment, jól menedzselt minőség – utóhang.#Rendezvények

Digitalizáció az egészségügyben.

Conxemar 2024 – B2B találkozók a Nemzetközi Fagyasztott Tengeri Élelmiszerek Kiállításán.#Lapszemle

Érdekességek a kamarai magazinból

Reptér: működik!

„Hozzánk jönni kell” – a lelassulás művészetét teremtette meg Fekeden Papp Gábor.


#Üzleteljünk a világban

Nemzetközi üzleti partnerségi ajánlatok

Belga vállalkozás a szájápoló hatóanyagok és aromák beszállítóit keresi.

Német startup cég keres laboratóriumi helyet a bakteriofág-alapú antibiotikumokkal kapcsolatos terjeszkedéshez.

Francia vállalkozás feldolgozási megoldásokat keres akvakultúra-iparban a fehérjében és zsírban gazdag végtermékek a feldolgozására.

Belga vállalkozás a korlátozott légzési kapacitás javítását célzó termékeket vagy technológiákat keres.

A teljes üzleti adatbázis itt érhető el, angol nyelven.

Nem találja, amit keres, vagy be szeretne kerülni az Enterprise Europe Network adatbázisába?
Írjon e-mailt munkatársainknak:
 

Hírlevél – 2024. június 6.

 

Kamarai Kétperces

Kamarai Kétperces

Ön a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hírlevelét olvassa.
#A vállalkozó szerint
A Kisfaludy Programban május 27-től vendéglátó egységek pályázhatnak kisléptékű fejlesztésekre. Üzletenként 1 millió forintot lehet igényelni energiahatékonyságra vagy eszközbeszerzésre. Ennek feltétele, hogy az NTAK-ban történő előzetes regisztráció és a kötelező adatszolgáltatás is rendben legyen. Egy pályázatíró ebben is tud segítséget nyújtani, hiszen rengeteg anomáliával találkozott már korábban. Arról nem is beszélve, hogy a munkaerő gondok miatt az étteremtulajdonosok saját idejükből nem tudnak foglalkozni ezzel a lehetőséggel az étterem napi dolgai mellett. A vendéglátósok mellett pedig júniusban már a cukrászdák is nyújthatnak be pályázatot a Kisfaludy Program ágazati támogatására.

Hasonló megfontolásból a fejlesztési lehetőségekhez történő hozzáférésben adunk segítséget a kamara „Szövetségben a vállalkozókkal” projekt keretein belül: a nem pécsi székhellyel működő vállalkozások képviselői személyre szabott díjmentes tanácsadást kapnak számos szakterületen, így pályázati ügyekben is.

Gerner Adrienn

Gerner Adrienn
Protask Kft. ügyvezető


#Szabályozott tevékenység

Kiberbiztonsági nyilvántartásba vételi kötelezettségEngem is érint? Nem egyszerű eldönteni, hogy kik azok, akikre a regisztrációs kötelezettség és a június 30-ai határidő vonatkozik. Ebben próbálunk segíteni.


#Innovációs bajnok

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) újraszervezett régiós működése keretében először tartott innovációs pop-up konferenciát a Dél-Dunántúlon, a Magnus Aircraft Zrt.-nél, kamaránk önkéntes tagjánál.

50 milliárd forintos keretösszeggel hirdetik meg a KKV Fókuszterületi Innovációs Programot.#Siker

Két hónap múlva bemutatótermet, az év végén gyártóüzemet nyit Kínában a Magnus Aircraft.

A fenntarthatóságra törekednek a Nana Bistro & Bar-ban és ez nem csak marketing fogás.#Kilátások

Javuló üzleti helyzet, bizonytalan várakozások – Ön is így látja?

Az új befektetési irányelvek a pályázók és a kiválasztott vállalatok, valamint a potenciális társbefektetők számára nyújtanak tájékoztatást.#Jogszabály

Változások a szabadalmi bejelentésben.

Szigorított ellenőrzés a Baltikumban.

Kövesse a hazai és az EU-s jogszabályi változásokat a Heti jogász segítségével!#Támogatás

Támogatás innovatív, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák bevezetésének felgyorsítására.

KKV-k és start-upok piacra lépése Japánbantanulmányút.

Bértámogatás nyári diákmunkára.#Rendezvények

AMULET webinárium – Fókuszban a szálerősítésű polimerek.

Üzletasszonyok és optimisták előre! – Womenture találkozó Budapesten#Lapszemle

Érdekességek a kamarai magazinból

A jövő villanyszerelőit is oktatja – Dunavölgyi János, Dunavölgyi Alarm-Vill Kft.

Rendszeres résztvevői az állásbörzéknek – Honsa Kft.

„A legfontosabb cél jelenleg kiszámíthatónak maradni” – Demeter Attila, Digit-Print Kft.

Figyelek arra, hogy az ügyfél, örül-e annak, amit tőlünk kap” – Morvai Levente, Charter Bt.

Sport közben fizikailag elfáradok, szellemileg pedig felfrissülök” – dr. Fedor Ferenc, GEOCHEM Kft.

Az etika szerepe az RG-STÚDIÓ marketing ügynökség működésében.


#Üzleteljünk a világban

Nemzetközi üzleti partnerségi ajánlatok

Spanyol vállalkozás csúcskategóriás táskák gyártásához új, szerves eredetű anyagok (textil, bőr, szálak) beszállítóit keresi. A szintetikus szálak megengedettek, amennyiben körforgásos gazdaságból származnak.

Török szervezet partnerkeresése az EUROSTARS számára – A szénszövet vagy papír alternatív rétegeinek kifejlesztése az üzemanyagcellákban és az energiaágazatban való felhasználásra.

Lett vállalkozás keres mesterséges intelligencia fejlesztőket az MI munkahelyi egészségügyi és biztonsági szoftverbe történő integrálásához.

Portugál cég keres beszállító partnereket zöld hidrogéngyártó berendezések forgalmazásához.

Belga vállalkozás fogápolás, fogfehérítés terén áttörő vegyületek és eszközök beszállítóit keresi.

A teljes üzleti adatbázis itt érhető el, angol nyelven.

Nem találja, amit keres, vagy be szeretne kerülni az Enterprise Europe Network adatbázisába?
Írjon e-mailt munkatársainknak:
 

Hírlevél – 2024. május 30.

 

Kamarai Kétperces

Kamarai Kétperces

Ön a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hírlevelét olvassa.
#A vállalkozó szerint
A Baranya Vármegyei Mérnöki Kamara tagjainak kedvezményes továbbképzéseket biztosítunk, amelyek segítenek naprakészen tartani tudásukat és versenyképességüket a gyorsan változó technológiai környezetben. Szakmai kirándulásokat szervezünk különféle szakágaink részére. Idén a következő a Kőröshegyi völgyhíd látogatása lesz Közlekedési Tagozatban lévő kollégáink részére, majd ősszel Grazba látogatunk el. Ezen túlmenően, a kamara évente megrendezi a Kodály Központban a mérnökbált, mely nemcsak szórakozási lehetőséget kínál, hanem kiváló alkalom a kapcsolatépítésre is. A mérnökbálon minden évben kitüntetésre kerül egy kiváló mérnök kolléga, az „Év Aranygyűrűs Mérnöke” címet adjuk át részére. További kitüntetéseink tavasszal esedékesek a Küldöttgyűlésünkön: 4 szakmagyakorló kolléga veheti át az „ÉV Mérnöke” díjat. A jövő mérnökeit is felkaroljuk, mely során a PTE-MIK minden szakáról szemeszterenként a kiváló diplomamunkát elkészítő hallgatókat 100.000,-Ft-tal támogatjuk.

Bocz Gábor

Bocz Gábor
Baranya Vármegyei Mérnöki Kamara elnök

A plakátkiállítás, mérnök majális és egyéb közösségi programok, mint a véradás, erősítik a szakmai összetartozást és lehetőséget adnak arra, hogy kollégákkal, szakmabeliekkel közvetlenebb kapcsolatokat lehessen kialakítani. Ezek az események nemcsak a szakmai fejlődést támogatják, hanem hozzájárulnak a közösségi érzés erősítéséhez is, így a mérnöki kamara valódi értéket teremt tagjai számára.


#Kamara

A kamara a gazdaság „önkormányzata”, de sokan nem tudják, mit is jelent ez pontosan. Várjuk Önöket egy tájékoztatóra, ahol részletesen megismerhetik az igénybe vehető kamarai szolgáltatásokat és ahol egyeztethetjük azokat a területeket, ahol kölcsönösen egymás segítségére lehetünk!


#Export

Ha érdeklik a külföldi piacok, vegyek részt az export értékesítési, finanszírozási és szállítmányozási alapismeretek képzésen!

Miből finanszírozza az exportot?

Ismertesse meg vállalkozását a horvát piaccal!#Saláta

A Holcim Magyarország Kft. is csatlakozott az Építőipari Technológiai Klaszterhez.

Mutassa meg mennyire fontosak Önnek a munkatársai és a környezetepályázzon szakmai elismerésekre!

Érdekli a mesterséges intelligencia? Vegyen részt a rendezvényen!

Felhívás minden fejlesztőnek, innovátornak, kutatónak, kkv-nak és vállalkozónak „Multilánc támogatás NGI protokollok számára” témában.

Kövesse a hazai és az EU-s jogszabályi változásokat a Heti jogász segítségével!#Lapszemle

Érdekességek a kamarai magazinból

A legjelentősebb autóipari beszállítóknak tervez és gyárt gépeket Pellérden a CADSOL Kft.

Automatizált fájdalomküszöbmérő berendezést fejlesztett a Z Elektronika Kft.

Tudományos módszereket is bevetnek a működés érdekében a Mecsek Travelnél.


#Üzleteljünk a világban

Nemzetközi üzleti partnerségi ajánlatok

Török vállalat partnereket keres az elektromos járművek akkumulátorainak innovatív, előre jelző karbantartási megoldásához – EIT Urban Mobility.

Elektromos kerékpárokat fejlesztő és gyártó szlovén vállalat segítséget keres az e-kerékpár akkumulátorok meghibásodásának (ideiglenes leállásuk) megelőzéséhez.

Belga multinacionális vállalat technológiai megoldásokat keres a csúszó-mászó rovarok ellen.

Lengyel vállalat kerámia bevonatok felhordására keres technológiát, különös tekintettel az ékszeriparra.

Gyermekeknek szánt mezítlábas lábbeliket értékesítő dán kkv gumicsizma gyártót keres.

A teljes üzleti adatbázis itt érhető el, angol nyelven.

Nem találja, amit keres, vagy be szeretne kerülni az Enterprise Europe Network adatbázisába?
Írjon e-mailt munkatársainknak:
 

Hírlevél – 2024. május 23.

 

Kamarai Kétperces

Kamarai Kétperces

Ön a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hírlevelét olvassa.
#A vállalkozó szerint
Innováció. Már nálad is jelen van…

Bár mindenki nagyon fontosnak tartja az innovációt, és azt hangoztatja, hogy mennyire élen jár benne, kevés valós és jó gyakorlati példát látunk a kkv szektorban. Pedig innováció nélkül a hőn áhított magas hozzáadott érték és tudás alapú gazdaság nehezen képzelhető el.

A cégek gyakran összekeverik az innovációt az alapkutatással, és nem hiszik el, hogy egy kkv labdába rúghat ezen a területen. A finanszírozás is küzdelmes a forráshiány és a korábbi pályázati tapasztalatok miatt, mind az irányító hatóság, mind a pályázók oldaláról. Ezek mellett nincs kultúrája itthon a kockázati tőkebefektetésnek, és annak fogadásának sem.

AZ MKIK Vállalkozásfejlesztési projekt, Innovációs alprojektjének legfontosabb tevékenységei:

Herbály István

Herbály István
Contrall Kft. ügyvezető

· Pilot projekt indítása Debrecen, Szeged és Pécs részvételével

· Egységes módszertan kidolgozása a vállalkozások felmérésére

· 5 tapasztalt innovációs szakértő kiválasztása és felkészítése

· 30, innováció területén potens, cég felkutatása

· Ezen cégek felmérése a kidolgozott egységes módszertan alapján

Az eredmény, amit elérünk:

· Az adott vállalkozásra vonatkozó szakértői vélemény a cég innovációs potenciálját illetően

· Összegző szakértői dokumentáció a kkv innováció jelenlegi valós helyzetéről

· Innovációs hálózat alapjainak megteremtése a 30 cég és 5 szakértő részvételével

· A valóban potens vállalkozások becsatornázása pályázati, befektetői, mentorálási irányokba

· A projekt országos kiterjesztése

Saját termékfejlesztéssel sikert kíván elérni? Az MKIK Innovációs kollégiumának elnökeként ajánlom ezt a lehetőséget és várjuk jelentkezését!


#Minősítés

„Az auditálás egy jelentősebb minőségi javulást fog okozni a magyar szálláshelyek, főként a nonhotel kategória tekintetében.”


#Vendéglátás

Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása – pályázzon Ön is!

Nyári ellenőrzések, jogszabályokszezonnyitó tájékoztató a kamarában.

Ismét kinyitja kapuit a Pécsi Sörfőzde!#Nemzetközi

Nemzetközi gazdasági hírek – Olvasson az uniós gazdasági, üzleti vonatkozású hírekről és szakpolitikai aktualitásokról.

Szaúdi-Arábia és a Fülöp-szigetek csatlakozása az ATA Carnet országokhoz.

Építőipar, csomagolóipar, fémiparüzletember-találkozó Bécsben.

Clusters meet Regions – klasztertalálkozó és partnerkereső rendezvény.#Vélemény

Mondja el véleményét az innovációs pályázatokról!

Munkaerőpiac, GDP, nemzetközi tendenciák – Gazdasági Havi Tájékoztató.#Fenntarthatóság

Ismerje meg az európai fenntarthatósági és klímacélokat és az energiaközösségek szerepét!

Vegyen részt a Nemzetközi Környezetvédelmi és Környezetgazdálkodási Vásáron, az ECOFair-en!

Hulladékkompozitok kezelése, újrahasznosítása – szeretné tudását fejleszteni? Jelentkezzen a tájékoztatóra!#Lapszemle

Érdekességek a kamarai magazinból

Csirke Balázs klaszterelnökként a közösség erejében hisz.

Ripszám István: „Az erdész munkájának gyümölcse maga az erdő”Mecsekerdő Zrt.


#Üzleteljünk a világban

Nemzetközi üzleti partnerségi ajánlatok

Belga multinacionális vállalat keres termékeket vagy technológiákat az egészséges alváshoz.

Román vállalkozás cukrászsütemények és HoReCa-termékek (pl. tejtermékek, csemegék, édességek és csokoládétermékek) beszállítóit keresi.

Egyedi ajándéktárgyakra szakosodott ír kkv új kerámia termékek (pl. tányérok, bögrék és tortaállványok) gyártóit keresi.

Ír kártevőirtó kkv gyártót keres egyedi fejlesztésű csalétekdobozához.

Belga multinacionális vállalat biztonságos és hatékony megoldásokat keres a kültéri szúnyogok elleni védekezésre.

A teljes üzleti adatbázis itt érhető el, angol nyelven.

Nem találja, amit keres, vagy be szeretne kerülni az Enterprise Europe Network adatbázisába?
Írjon e-mailt munkatársainknak:
 

Hírlevél – 2024. május 16.

 

Kamarai Kétperces

Kamarai Kétperces

Ön a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hírlevelét olvassa.
#A vállalkozó szerint
Az elmúlt évek nehéz eseményei meghatározó változásokat idéztek elő a gazdaság működésében.

Főként a KKV szektor szereplői esetében múlik sok azon, hogy megismerve a gyengeségeket és veszélyeket, megfelelő folyamatok mentén előnnyé tudják-e kovácsolni azokat.

Az új kihívások miatt ellenálló, rugalmas, az újdonságokra nyitott és alkalmazkodó vállalkozásokra van szükség. Tanuljunk, fejlődjünk és készüljünk fel együtt a jövő kihívásaira!

A Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes országos rendezvénnyel ezt a folyamatot segítjük. Az esemény kiemelt témái: innováció, pályázati támogatások, Széchenyi Kártya Program, az MI szerepe a kkv-k hatékonyságnövelésében, ESG: kulcs a versenyelőnyhöz.

A kamarai KKV Fejlesztési bizottság elnökeként ajánlom a rendezvényt a térség vállalkozóinak.

A rendezvényen való részvétel ingyenes.

További információ és jelentkezés

Bogos Csaba

Bogos Csaba
Q.P. Kft. GAZEK ügyvezető


#Használja ki a lehetőséget

Jelentkezzen díjmentes, komplex tanácsadásra: legyen szó vállalkozás alapítás, ügyvitel, pályázat, beszállítói képesség, termékfejlesztés, Ipar 4.0, nemzetközi üzlet, iparjogvédelem, digitalizáció, finanszírozás területeken felmerült kérdésről, problémáról, mi segítünk tanácsadóinkkal!


#Szakképzés

Az Ide-süss! szakmaismereti versenyünkön 189 általános iskolás vett részt.

Idén a Villany-Ász, Gép-ésszel és az AutóMánia szakmaismereti versenyek döntősei egy digitális élménytúrán vehettek részt a kamarai IT Bizottság támogatásával.

Frissítésre került 26 szakma képzési és kimeneti követelménye (KKK) 10 ágazatban, amelyek felmenő rendszerben kerülnek bevezetésre.#Jogszabály

Megjelent a szakképzési törvény módosítása, amely elsősorban az akkreditált vizsgaközpontok szabályozását érinti.

A 181 napot elérő szünetelés esetén is adóalanynak kell tekinteni az adózót a szünetelés megkezdésétől számított 180. napig, adókötelezettsége ezen időszak tekintetében is fennáll.

Kövesse a hazai és az EU-s jogszabályi változásokat a Heti jogász segítségével!#Esemény

Jelentkezzen kiállítónak az I. Pécsi Agrár-Gasztronómiai Fesztiválra!

Minőségkultúra fejlesztése témában rendezi meg a Kamarai Minőségügyi Klub a következő eseményét.

Ismerje meg az európai fenntarthatósági és klímacélokat és az energiaközösségek szerepét!#Lapszemle

Érdekességek a kamarai magazinból

Pesti András szakképzési szakértőként több mint másfél évtizede segíti a kamara duális képzési feladatait.

„Nem recepteket, hanem technológiákat tanítunk a jövő szakácsainak” – Miseta Zoltán szakácsmester.

A bőrdíszműgyártó Khoani Kft. ügyvezetője a Renault SUV modelljének full hibrid változatát próbálta ki.


#Üzleteljünk a világban

Nemzetközi üzleti partnerségi ajánlatok

Svéd tervezőcég merinó gyapjúszövetet és varrodai szolgáltatást keres.

Szlovén vállalat biztonsági tanúsító partnert keres autóbuszok és lakóautók üléseinek, forgókonzolok és ülésbiztonsági ketrecek (ütközés)biztonsági tanúsítására.

Török bútorgyártó vállalat konyha-, fürdőszoba- és gardrób bútorok anyagainak és tartozékainak beszállítóit keresi.

Elektromos kerékpárokat fejlesztő és gyártó szlovén vállalat segítséget keres a töltőállomásoknál felmerülő töltési hibák megelőzéséhez.

Állati takarmányok forgalmazója/nagykereskedője tápanyag és adalékanyag beszállítókat keres.
A teljes üzleti adatbázis itt érhető el, angol nyelven.

Nem találja, amit keres, vagy be szeretne kerülni az Enterprise Europe Network adatbázisába?
Írjon e-mailt munkatársainknak: