Hírlevél – 2017. 12. 14.

Amennyiben a hírlevél nem jelenik meg levelezõ kliensében
ide kattintva (vagy ezt a linket bemásolva: http://www.pbkik.hu/hu/pecs-baranyai-kereskedelmi-es-iparkamara/egyeb-anyagok/heti-hirlevel-2017-december-14-4716) elolvashatja böngészőjében.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Gazdasági hírek, események

2017. december 14.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Már a karácsony is a Facebookon dől el!
6. alkalommal készítette el a kamarai tag RG Stúdió a hazai kkv-cégek facebookozási szokásait vizsgáló kutatását. A 2017 novemberében, 216 cégvezető megkérdezésén alapuló adatok azt mutatják, hogy az értékesítési szempontból döntő karácsonyi főszezonban is kiemelt szerep jut a Facebook-nak. A kutatás kitér a Facebook-jelenlét céljaira, vizsgálja a fontos eszközöket és azok eredményességét is.

HÍREK


Kedvező tendenciák a megye gazdaságában
Újra jó eredményeket hozott a vállalkozások körében októberben végzett konjunktúra felmérés. A megyei összesített mutató értékének 2 pontos emelkedése ugyan elmarad az előző két felméréskor tapasztalt változásoktól, a leghátrányosabb helyzetű csoportoknál – az exporttal nem rendelkezőknél, a mikro vállalkozásoknál és a szolgáltatás területén – folytatódott a konjunktúra átlagot meghaladó pozitív irányú változás.

Előrejelzés 2018-ra
A magyar gazdaság a 2017 szeptemberében jelzett pályán halad. A gazdasági növekedés az EU-támogatások kezdődő dagálya, valamint a választásokkal és a munkaerőhiánnyal összefüggő gyors bérkiáramlás által gerjesztett fogyasztásnövekedés következtében gyorsul, a 2016. évi 2,2% után 2017-ben és 2018-ban egyaránt 3,8% lesz.
2017. december 13-án megjelent a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése a 2018-as évre vonatkozóan, ismerje meg a részleteket Ön is!

GINOP: 40 milliárdot kaptak a kkv-k
Mintegy 40 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert 430 mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) versenyképességének javítására, termelésének erősítésére, ezzel 78 milliárd forintot meghaladó összköltségű beruházások valósulhatnak meg – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken az MTI-t.

Megyénk legügyesebb, legkreatívabb fodrász és kozmetikus tanulói
XXX. Regionális fodrász és kozmetikus tanulóversenyen és IX. Hesz János Emlékversenyen baranyai képzőhelyeken tanulók közül többen is dobogós helyezést értek el.


Pénzt százalékért, vagy adminisztrációért cserébe?
Robbanásszerű fejlődést prognosztizál a pécsi kötődésű FleetYou – a fiatal cég iránti üzleti partneri érdeklődés megnövekedése után a befektetők figyelme is egyre inkább feléjük fordul.
Mi a legjobb stratégia: befektetőkkel szerződni tulajdonosi részarányért cserébe, vagy pályázati támogatási szerződést kötni, adminisztratív kötelmeket vállalva?
Balog-Farkas Dávid, a FleetYou társalapítója is részt vett a Knowledge to Money klub decemberi összejövetelén. A vélemény: extrém hasznos volt!

Elég figyelmet fordítunk a fenntartható energiára?
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara több projektben is foglalkozik ezzel, a mind vállalkozói versenyképességi, mind környezetvédelmi szempontból fontos témával. Az EU 20-20-20 célkitűzése az energiahatékonyság 20%-os növekedése, a CO2 kibocsájtás 20%-os csökkentése, a megújuló energiaforrások felhasználása legalább 20%-ban 2020-ig.

Egy tanulmányi kirándulás margójára
Kamaránk önkéntes tagja, a Mig-Tig Kft. tanulmányi kirándulást szervezett tanulóinak munkájuk elismeréseként. Olvassa el az egyik résztvevő diák tollából származó beszámolót!

A dolgok internete – okos kütyük tárháza
Megérkeztünk az okos és összekapcsolt termékek világába. A dolgok internete (Internet of things – IoT) által mindennapi eszközeink is kiegészülnek a számítógépek intelligenciájával, így azok hasznosabbá, rugalmasabbá és okosabbá válnak.
Hogyan kovácsolhat előnyt vállalkozása ezen eszközök használatából?

A KATA szabályainak változásai 2018. január 1-jétől

Kisvállalati adóra (KIVA) vonatkozó tájékoztató és kalkuláció

Ügyfélszolgálatok decemberi nyitvatartása

Heti jogász 49. hét

RENDEZVÉNYEK


Háromdimenziós kiállítás Pécsen
2017. december 19.
A 3D és Én verseny eredményhirdetésére, díjátadójára, valamint a helyezést elért modellek bemutatására 2017. december 19-én 14.00-tól kerül sor a Pécsi Kereskedelmi Központ Zsolnay termében.

Gazdálkodás + Kiállítás + Üzlet = Agromash Expo
2018. január 24-26.
Az Enterprise Europe Network társzervezésében nemzetközi üzletember találkozó kerül megrendezésre a magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvényén az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n. Várják minden olyan baranyai cég jelentkezését, aki külföldi partnerekkel szeretné felvenni a kapcsolatot.


Középpontban a gép- és műanyagipar: SAMUEXPO
2018. február 1-3.
Az olaszországi Pordenonéban rendezik meg február 1 és 3 között azt a nagyszabású kiállítást, amely négy témakört ölel fel. A gépipar, a műanyagipar, a fémfeldolgozás és az Ipar 4.0 lesz a középpontban.

23. ViroExpo
2018. február 23-25.
2018. február 23-25 között rendezik meg a 23. Viroexpot Verőcén. Több mint 600 kiállító és 28 000 látogató vett részt a tavalyi vásáron, mely Horvátország legnagyobb nemzetközi mezőgazdasági és kézműves vására.
A kamara saját szervezésû és ajánlott rendezvényein hasznos információkat, üzleti partnereket találhat.
További rendezvények

PÁLYÁZATOK


Harmadik EUREKA Duna pályázati felhívás közös K+F projektekre
Bejelentették a harmadik EUREKA Duna pályázati felhívást Ausztriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, valamint Romániában.
A felhívás K+F projektekre vonatkozik, melyek az innovatív termékekre és alkalmazási fejlesztésére összpontosítanak.
Korábban megjelent pályázatok
Üzleti partnerközvetítés · Széchenyi kártya · Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak · Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas