Hírlevél – 2018. 02. 09.

Amennyiben a hírlevél nem jelenik meg levelezõ kliensében
ide kattintva (vagy ezt a linket bemásolva: http://www.pbkik.hu/hu/pecs-baranyai-kereskedelmi-es-iparkamara/egyeb-anyagok/heti-hirlevel-2018-februar-9-4755) elolvashatja böngészőjében.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2018. február 9.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Megjelent a DDG legújabb száma
Ipar4.0 – a jövő már a jelen; Webáruházra fel; “Az eddigi munkám koronája a mesterlevél”; “A család együtt képes a talpon maradásra” – megjelent a kamarai Dél-Dunántúli Gazdaság idei első száma. Lapozzon bele!

HÍREK


Erősáramú vállalkozások szakember utánpótlás igényének felmérése
Önkéntes kamarai tag erősáramú vállalkozások képviselői azzal a kéréssel fordultak a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarához, a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz, valamint a Pécsi Szakképzési Centrumhoz, hogy az évek óta tartó szakember-utánpótlási problémáik megoldásában segítséget kaphassanak.

Vége a geo-blokkolásnak
Hamarosan eltűnik a területi korlátozás a weben, így az online vásárlás még egyszerűbb lesz és könnyebben tudunk egy másik országban lévő cégtől beszerezni termékeket az interneten.

Vállalkozásfejlesztés európai segítséggel
Az alábbi interjú egy holland kollégával készült arról, hogyan segíti az Enterprise Europe Network nemzetközi hálózata szolgáltatásaival a vállalkozások nemzetközi törekvéseit. A szolgáltatások immár 10 éve Pécsett is elérhetők, a Dél-dunántúli regionális iroda kollégáit a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában találja.

Béremelés és létszámbővítés a Hauninál
A tavalyi évben dinamikusan nőtt Pécs legnagyobb iparvállalata, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagja (menedzsment szerv: PBKIK) és önkéntes kamarai tag, a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. A nagyvállalatnál a foglalkoztatottak száma 2017-ben több mint 20%-kal emelkedett, míg a munkatársak bére átlagosan a tavalyi 10%-os emelés után idén újabb 11%-kal nőtt. A pécsi cég ezen felül az idei évben tovább fog bővülni.


Határidő közeleg
Közeleg az egyéni vállalkozók adóbevallásának határideje. Az SZJA bevallás lehetőségei idéntől bővültek, hiszen már az egyéni vállalkozók is igénybe vehetik a NAV webes kitöltőjét. A bevallások elkészítésnek határideje február 26.

Energiaellátás az Európai Unióban
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara aktívan részt vesz a zéró, vagy közel nulla energiafelhasználású épületekről szóló EN-EFF projektben, kiemelt figyelmet fordít a vállalkozások tájékoztatására a racionális energiafelhasználás kapcsán. Lássunk néhány svéd és lengyel példát.

WorldSkills területi selejtező Pécs
Pécsi és kaposvári diákok versenyeztek 2018. február 2-3-án a PSZC Pollack Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanműhelyében festő, díszítőfestő szakmában. A feladatok megoldásához komoly szakmai felkészültségre volt szükség.

Megkezdte a 2018-as évet a PBKIK Munkavédelmi Klubja
A Klub 2017-ben megválasztott új elnöke, Bogos Csaba, a Gazek Safety Expert ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket, ismertette a Klub 2018. évi munkatervét, valamint röviden vázolta a következő időszakra tervezett fontosabb feladatokat.

Már elérhető az AutóMánia szakmaismereti verseny totója is!

Túl sok (az el nem számolt) túlóra?

MISZ vélemény az Ipar 4.0 iparfejlesztési stratégiáról

MISZ vélemény a megújított nemzeti KFI stratégiáról

RENDEZVÉNYEK


Exportfinanszírozási képzés
2018. február 21.
A nagy sikerre való tekintettel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ismételten megszervezi az Exportfinanszírozási képzését az EXIM-mel együttműködve. A képzés célja, hogy hasznos és gyakorlati tudnivalókkal szolgáljon az exportáló vállalatok számára a külpiaci értékesítést elősegítő, a vevő számára ajánlható finanszírozási formákról.
Jelentkezési határidő: 2018. február 16.


III. Dél-Dunántúli Regionális Humánerőforrás Konferencia 2018
2018. május 24.
Eldőlt a kérdés: május 24-én rendezi meg a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Humán Klub az idei konferenciát. Amibe még Ön is beleszólhat, az a központi téma! A klubtagok összegyűjtötték a válllalkozásokat leginkább érintő, égető kérdéseket, és az önhatalmú témakijelölés helyett lehetőséget biztosítanak arra, hogy szavazással döntsenek el a majdani résztvevők. A szavazásra, valamint új téma megjelölésére a www.humankonferencia.hu weboldalon van lehetőség.
A kamara saját szervezésû és ajánlott rendezvényein hasznos információkat, üzleti partnereket találhat.
További rendezvények

PÁLYÁZATOK


Támogatás zöld stratup-ok részére
A Climate-KIC inkubációs programja olyan magyar startup vállalkozások jelentkezését várja, amelyek a klímaváltozás kihívásaira keresik a megoldást.


Versenyképességi és kiválósági együttműködések (2018-1.3.1-VKE)
A felhívás a hazai vállalkozásokat ösztönzi jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére.
Korábban megjelent pályázatok

KamarAAkadémia
Képezze magát, munkatársait! Legyen vállakozása még versenyképesebb!


Kozmetikus mesterképzésre várjuk a jelentkezőket
2018. március
Szeretné szakmáját mester szinten űzni? Kozmetikus mestervizsgára felkészítő tanfolyamot indít a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

Jelentkezés határideje: 2018. február 26.


GDPR Gyakorlati megvalósítás workshop
2018. március 1.
Közeledik a határidő! Amennyiben az elmélettel már tisztában vagyunk, de nem tudjuk merre induljunk el a felkészülésben, akkor ez a workshop egy sorvezetőt biztosít a megfeleléshez vezető úton.

Jelentkezés határideje: 2018. február 22.


Szimulációs projektmenedzsment tréning
2018. március 20.
Hallott már róla? Tanult már róla? Alkalmazni is próbálta már, de mégsem az igazi? Ódorné Kovács Ildikó az Odoor Consulting szakértője egyszerűen, hatékonyan a gyakorlatban mutatja be a projektek előkészítésének, tervezésének, követésének és értékelésének módszertanát.

Jelentkezés határideje: 2018. március 13.


Cukrász mesterképzés indul a kamarában
2018. február
Fejlődni szeretne? Megismerné a legújabb trendeket? Szeretne tanulókkal foglalkozni? Jelentkezzen cukrász mesterképzésünkre!

Jelentkezés határideje: 2018. február 12.


A vállalati kultúra szerepe az eredményességben
2018. március 6.
A vállalati kultúra óriási hatással van egy vállalkozás eredményes működésére. A kultúra határozza meg, hogy milyen külső és belső értékek mentén működik egy cég, hogyan viselkednek a munkavállalók a partnerekkel, és egymással, hogyan reagálnak a problémákra, mennyire lojálisak. Ezen jellemzők közvetlenül hatnak a munkavállalók elégedettségére, és a vállalkozások sikerességére. Ha Ön örömmel vezetne olyan céget, ahol mindeki szívesen dolgozik, ha szeretne egy stabil és motivált csapatot, és ezért kész változni és tenni is, Rajnai Edina interaktív hr szakértő (Beugró) megmutatja, hogyan érdemes nekiállni.

Jelentkezés határideje: 2018. február 27.

Ismerje meg teljes képzési kínálatunkat!
Üzleti partnerközvetítés · Széchenyi kártya · Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak · Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas