Hírlevél – 2018. 03. 09.

Amennyiben a hírlevél nem jelenik meg levelezõ kliensében
ide kattintva (vagy ezt a linket bemásolva: http://www.pbkik.hu/hu/pecs-baranyai-kereskedelmi-es-iparkamara/egyeb-anyagok/heti-hirlevel-2018-marcius-9-4780) elolvashatja böngészőjében.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2018. március 9.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Siker: együtt működünk!
“A siker nem a körülményektől, hanem a hozzáállásodtól függ.” Andrew Matthews amerikai író fogalmazta meg így a siker fő összetevőjét, de tudták ezt azok a baranyai vállalkozók is, akiknek sikertörténetét adjuk közre ebben a cikkben. Olyan pozitív kicsengésű eseteket gyűjtöttünk össze, amelyekben jelentős szerepe volt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Ipakamara munkatársainak: információval, tanácsadással, szervezéssel támogatták a hozzájuk forduló vállalkozásokat.

HÍREK


Megjelent a Dél-Dunántúli Gazdaság legújabb száma
Egymásra építünk = siker; a szakmatanulás a siker kulcsa; külföldi befektető – mikor jönnek Pécsre?; ahol a séf a saját főnöke lehet. Megjelent a kamarai Dél-Dunántúli Gazdaság márciusi száma online is.
Lapozzon bele!

Nemzetközi Nőnapi információ-csokor
A minden évben március 8-án megrendezésre kerülő Nemzetközi Nőnap alkalmából az Eurostat az Európai Unióban a nők helyzetéről szóló infografikát közöl. Az idei elemzés-csokrot ezúton szeretnénk átnyújtani mindenkinek.

Horvát miniszterelnök látogatta meg a Magyar-Horvát Tagozat standját
A Verőcei Kereskedelmi és Iparkamara vendégeként a Magyar-Horvát Tagozatot négy tagvállalat képviselte kiállítóként az idei Viro Expo kiállításon. A 23. alkalommal megrendezett eseményre 40 000 látogatót vártak.

Gyorsan nőttek tavaly a beruházások
2017-ben a vártnál gyorsabban, 4%-kal bővült a magyar gazdaság. Ez jóval magasabb az EU 2,6%-os átlagánál, a régióban azonban csak közepes ütem. A növekedés idén is megközelítheti a 4%-ot.
A beruházások tavalyi 17%-os növekedése idén közel felére lassul, a fogyasztás 4% feletti emelkedése lényegében fennmarad. Bár tavaly az államháztartási folyamatok jelentősen eltértek az előirányozottól, nem került sor a 2018. évi költségvetés felülvizsgálatára. Így terv szerint idén az EU harmadik legmagasabb (2,4%-os) GDP-arányos deficitje lehet Magyarországon, ami nem tartalmaz kellő tartalékot a nehezebb időkre.


Országos döntőbe jutottak tanulóink
A Szakmasztár weblapon folyamatosan hozzák nyilvánosságra az SZKTV/OSZTV versenyek döntőbe jutott tanulóinak névsorát szakmánként. A válogató versenyek néhány szakmában még nem értek véget, március közepéig zajlanak.

Pécsi siker a 47. Danubius Tanulóversenyen
Ferenczi Ákos a pécsi Hotel Palatinus City Center pincér tanulója 3. helyezést ért el a Danubius Hotels szállodáiban gyakorlatukat töltő diákok versenyén.

Aranyat ért az ételsor
A pécsi Blöff Bisztro chefjének, a mesterszakács Brunner Attila életében a 2018-as év izgalmakkal telinek ígérkezik. Ebben az esztendőben kerül sor ugyanis Luxembourgban a Kulináris Világbajnokságra, azonban ezt megelőzően két alkalommal is megméretteti magát, s a világversenyre készített ételsorát.

Munkavédelem: jogszabályi változás az egyéni védőeszközök területén
Az egyéni védőeszközök területén új jogszabályok lépnek életbe, melyek hatályon kívül helyezik a jelenleg még érvényes szabályozást.

A vállalati kultúra szerepe az eredményességben
A vállalati kultúra óriási hatással van egy vállalkozás eredményes működésére. Erről tanult az a 14 vállalkozó, aki részt vett a képzésen.

Ki lehet venni a pénztárból a tőketartalékot?

Mikor tilos a munkáltatói felmondás? (2. rész)

RENDEZVÉNYEK


E-Közbeszerzési kreditpontos képzés Pécsett!
2018. április 11.
Április 15-től kötelezően alkalmazandó a központi felületen működő elektronikus közbeszerzési rendszer. Ennek a rendszernek az 5 kreditpontot érő gyakorlatorientált képzését ajánljuk Önnek Pécsett a kamara Oktatási Központjában.

Újra -tervezés, -formálás, -alkotás
2018. április 19.
Az Enterprise Europe Network szervezésében idén ismét üzletember találkozóra kerül sor a tervezés világának egyik legfontosabb és legnagyobb szakmai rendezvényén; a Milánói Design Hét során.


Találkoztál már üzleti angyallal?
2018. március 28.
Ki finanszírozza a nemzetközileg versenyképes cégek indulását? A PBKIK Üzletasszony klubjának nyitott rendezvényére szeretettel várjuk a téma iránt érdeklődőket.
A kamara saját szervezésû és ajánlott rendezvényein hasznos információkat, üzleti partnereket találhat.
További rendezvények

PÁLYÁZATOK

2018. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázat
A Magyar Formatervezési Tanács nevében eljáró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala – a kamara szakmai partnere – meghirdette a 2018. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., és a Nyír-Demonich Zrt. társfinanszírozásában, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével.
Korábban megjelent pályázatok

KamarAAkadémia
Képezze magát, munkatársait! Legyen vállakozása még versenyképesebb!


Bútorasztalos mesterképzés indul – Még lehet jelentkezni!
Várható kezdés: 2018. március vége.
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara idén tavasszal – a régióban egyedüliként – bútorasztalosok részére is biztosítja a szakmai fejlődés, a szakma csúcsát jelentő mestercím megszerzésének lehetőségét.

Jelentkezés határideje: 2018. március 19.


GDPR Gyakorlati megvalósítás workshop
2018. március 29.
Közeledik a határidő! Amennyiben az elmélettel már tisztában vagyunk, de nem tudjuk merre induljunk el a felkészülésben, akkor ez a workshop egy sorvezetőt biztosít a megfeleléshez vezető úton.

Jelentkezés határideje: 2018. március 22.


Szimulációs projektmenedzsment tréning
2018. március 20.
Hallott már róla? Tanult már róla? Alkalmazni is próbálta már, de mégsem az igazi? Ódorné Kovács Ildikó az Odoor Consulting szakértője egyszerűen, hatékonyan a gyakorlatban mutatja be a projektek előkészítésének, tervezésének, követésének és értékelésének módszertanát.

Jelentkezés határideje: 2018. március 13.

Ismerje meg teljes képzési kínálatunkat!
Üzleti partnerközvetítés · Széchenyi kártya · Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak · Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas