Hírlevél – 2018. 03. 29.

Amennyiben a hírlevél nem jelenik meg levelezõ kliensében
ide kattintva (vagy ezt a linket bemásolva: http://www.pbkik.hu/hu/pecs-baranyai-kereskedelmi-es-iparkamara/egyeb-anyagok/heti-hirlevel-2018-marcius-29-4790) elolvashatja böngészőjében.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2018. március 29.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


“Young Spirit” – hogy a szellem kiszabaduljon a palackból
Fontos, hogy a piaci igény alapú technológiai fejlesztések megvalósulását segíteni tudja a magas szellemi potenciállal bíró egyetemi – kutatói környezet. Sokszor hallhattunk már olyan esetekről, hogy egy innovatív vállalkozói ötlet azért nem valósult meg, mert nem volt elegendő tőke, fizetőképes kereslet, vagy éppen szakember, ideértve a kutatói tudást is. Ezen kíván segíteni az öt megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar – működő kereskedelmi és iparkamara által elindított kezdeményezés, a Young Spirit.

HÍREK


70 éves a kutató, oktató, tudományszervező dr. Kovács L. Gábor
Annak ellenére, hogy szinte az egész családja jogi pályán mozgott, dr. Kovács L. Gábort a biológia szippantotta magába a középiskolában. Az elmúlt évtizedekben igen tevékeny és sikeres életpályát futott be kutatóorvosként, egyetemi tisztségviselőként, akadémikusként, a Szentágothai Kutató Központ vezetőjeként. Munkája nem csak Pécshez kötötte, számos, kutatással eltöltött külföldi esztendő mellett Szegeden és Szombathelyen is dolgozott, míg a 2000-es évek elejétől ismét szeretett városába tért vissza. Dr. Kovács L. Gábor a napokban ünnepelte 70. születésnapját, ami ismét egy jelentős váltást hozott az életében. Mert váltásokból jócskán akadt az elmúlt évtizedekben.

Élet az SME Instrument után
A KKV-k kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató uniós pályázat nyertesei a fázis kettes projektjeik megvalósítása után is támogatásban részesülnek, bár ez már nem közvetlen pénzügyi forrást jelent. Az alábbi táblázat a tavasszal megvalósuló befektetői, vállalati kapcsolatépítő és egyéb lehetőségekről értesíti a nyerteseket. Két helyszínt Budapest ad.


Márciusban a csúcshoz képest kissé csökkent a GKI konjunktúraindexe
Februári, történelmi csúcsa után márciusban kissé mérséklődött a GKI konjunktúraindexe. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások némileg romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább emelkedtek.

A legújabb kreatívipari lehetőségek az EU-ból 2018/2.
Megjelent az Enterpise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat legfrissebb összegzése a jelenleg elérhető, kreatív ipari pályázati, támogatási és nemzetközi üzleti partnerkeresési lehetőségekről. A hálózat kifejezetten ezzel foglalkozó szektorcsoportja minden negyedévben összeállítja az aktualitásokat, melyet a mellékletben olvashatnak.

I-DARE, elkezdődtek a tréningek!
2018. márciusától elkezdődtek az első képzések, amelyeken a PSZC Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnáziumból, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumból, több mint 100 diák vett részt. Március végig a PSZC II. Béla Szakgimnáziuma Szakközépiskolájából Pécsváradon további 40 diák kapcsolódik be a programba.

Heti jogász 2018. 10 – 12. hét

Kérdések a munkaerő-kölcsönzésről

Fenntartható finanszírozás: a Bizottság cselekvési terve a zöldebb és tisztább gazdaság megvalósítására

RENDEZVÉNYEK


Ipar 4.0 tanúsítványok ünnepélyes átadása
2018. április 4.
A kamara együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel és a PTE Politechnika Kft.-vel az IPAR 4.0 minősítő rendszer kidolgozására, amelyet 6 vállalkozás bevonásával tesztelt az 2017 során.
Az eredmények összesítésére, értékelésére és összehasonlítására 2018 elején került sor egy szakértői csoport bevonásával.

Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg! – Szakmák éjszakája Baranyában
2018. április 13.
Megtapasztalnád, milyen mester lennél? Nem csak néznéd, hanem ki is próbálnád milyen a gyakorlatban egy munkatevékenység? Ha nem csak az előadásszerű középiskolai nyílt napokra vágysz, hanem interaktív információszerzésre, vegyél részt Te is a Szakmák éjszakáján 2018. április 13-án 18:00-22:00 óra között!

Bio, vega, reform – jó üzlet az egészséges táplálkozás
2018. május 16.
Az Enterprise Europe Network “Free From Functional Food Expo” rendezénysorozat részeként nemzetközi üzletember találkozó kerül megrendezésre.


Ipar 4.0 és oktatás kéz a kézben
2018. április 5.
Ipar 4.0 témakör átbeszélésére kerül sor a KOD Média Kft. által szervezett gazdasági konferencián.

Facebook Marketing Workshop Pécsen!
2018. április 13.
A mai napon volt szerencsénk meginterjúvolni önkéntes kamarai tagunkat, Török Gergő Zoltánt, aki egyben a Marketing Soul Kft. ügyvezetője is. Gergő havi szinten több, több vállalkozás marketing tevékenységeit felügyeli, és emellett még jut ideje előadásokra és fiatal, kezdő vállalkozók mentorálására is. Gergőék a Marketing Soul-nál nemsokára – április 13-án – tartanak egy Facebook Marketing Workshop-ot, ami igencsak izgalmasnak ígérkezik. Erről kérdeztük most őt.

Faipari nap a Construmán
2018. április 12.
Az egyik legnagyobb hazai építőipari szakkiállítás, a Construma, immár 36. alkalommal 2018. április 11-15. között színvonalas kísérőprogramokkal számos újdonságot kínál a résztvevőknek, melynek egyik eseménye a Fától a Bútorig 2018 faipari nap.
A kamara saját szervezésû és ajánlott rendezvényein hasznos információkat, üzleti partnereket találhat.
További rendezvények

PÁLYÁZATOK


Kijutási lehetőség az amerikai piacra
Öt új kiírásra lehet pályázni a European Network of Research and Innovation Centres and Hubs (ENRICH in the USA hálózat) oldalán. Európai kutatók és innovációs szakemberek, kutatóintézetek, startupok, kis- és középvállalkozások kaphatnak támogatást az amerikai piacra történő kijutásban.


Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj felhívás
Kamaránk szakmai partnere a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának, a Magyar Formatervezési Tanács kezelésében álló, 2018. évi aktuális pályázati felhívásokat ajánljuk a vállalkozások figyelmébe.
Korábban megjelent pályázatok

KamarAAkadémia
Képezze magát, munkatársait! Legyen vállakozása még versenyképesebb!


Generációs különbségek kezelése a munkahelyen
2018. május 11.
Hogy lesz egy jó ötletből sikeres termék? Mely lépések kellenek ahhoz, hogy az ötlettől, a fejlesztéseken át eljuthassunk a piacralépésig? Rajnai Attila, a Rati Kft. ügyvezető igazgatója és Mátrabérci Zsolt az Attract Kft. ügyvezető igazgatója megismertetik a részletekkel a résztvevőkkel.

Jelentkezés határideje: 2018. május 4.


Termékfejlesztés képzés
2018. április 24.
Hogy lesz egy jó ötletből sikeres termék? Mely lépések kellenek ahhoz, hogy az ötlettől, a fejlesztéseken át eljuthassunk a piacralépésig? Rajnai Attila, a Rati Kft. ügyvezető igazgatója és Mátrabérci Zsolt az Attract Kft. ügyvezető igazgatója megismertetik a részletekkel a résztvevőkkel.

Jelentkezés határideje: 2018. április 17.

Ismerje meg teljes képzési kínálatunkat!
Üzleti partnerközvetítés · Széchenyi kártya · Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak · Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas