Hírlevél – 2018. 06. 07.

Amennyiben a hírlevél nem jelenik meg levelezõ kliensében
ide kattintva (vagy ezt a linket bemásolva: http://www.pbkik.hu/hu/pecs-baranyai-kereskedelmi-es-iparkamara/egyeb-anyagok/heti-hirlevel-2018-junius-7-4823) elolvashatja böngészőjében.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2018. június 7.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Baranya Gazdaságának Napja
A megye meghatározó vállalkozásai, Csath Magdolna professzor, Duan Jielong kínai nagykövet, a megye önkormányzati vezetői, országgyűlési képviselői és az egyetem vezetői részvételével idén is megrendezésre került a gazdaságpolitkai rendezvény.


Műszaki arculatot építünk!
A fenntartható és élhető város/régió értékelés különböző szempontrendszerek alapján történik. A legfontosabb tényezők a gazdasági, természeti, kulturális, oktatási, infrastrukturális tényezők.

Innováció, befektetés, felelősségvállalás
A kamara pályaorientációs munkatársai önkéntes kamarai tagunk a Z Elektronika Kft. meghívására egy szakmai beszélgetésen és rendhagyó üzemlátogatáson vehettek részt a múlt héten.

Várjuk a véleményét!
A PBGSZ Nkft. és vele együtt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara együttműködik a Pécsi Tudományegyetemmel „A duális képzés fejlesztése a Pécsi Tudományegyetemen” című pályázatának a megvalósításában. A pályázat célja, hogy a felsőoktatásból kikerülő hallgatók szakmai elméleti és gyakorlati tudása minél jobban megfeleljen a munkaerőpiac elvárásainak.

Made in Kecskemét – Meglátogattuk a Mercedes-Benz autógyárat
z AutóMánia Szakmaismereti Verseny döntős csapatai jutalomként egynapos kiránduláson vettek részt, melynek célállomása a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. volt.

Tíz év alatt tízszeresére nőtt a magyar e-kiskereskedelem
Az eNET 2018. évi e-kiskereskedelmi kutatások számos tanulsággal szolgálhatnak a baranyai kereskdeők számára is. 545 milliárd forint: ennyi volt 2017-ben a magyar online kiskereskedelem nettó forgalma. Ezzel először szárnyalta túl az 500 milliárd forintos lélektani határt. 10 év alatt, 46 milliárd forintról 545 milliárd forintra, több mint tízszeresére nőtt a hazai internetes kiskereskedelem. Május 31-el bezárólag a webáruházak is közzétették éves beszámolójukat a 2017. évről. Az eNET immár hagyományosan az Ecommerce Hungary konferenciáján publikálta a legfrissebb adatokat a hazai e-kiskereskedelemről.

Japánban nem csak a cseresznyefa virágzik
Baranyai cégek részvételét is várják a japán szervezetek által kiírt beszerzői pályázatokon, melyek az európai KKV-k számára is nyitva állnak.


Kreatív ipar támogatása minden mennyiségben 2018/2.
Megjelent az Enterpise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat legfrissebb összegzése a jelenleg elérhető, kreatív ipari pályázati, támogatási és nemzetközi üzleti partnerkeresési lehetőségekről. A hálózat kifejezetten ezzel foglalkozó szektorcsoportja minden negyedévben összeállítja az aktualitásokat, melyet a mellékletben olvashatnak. A mostani külön érdekessége, hogy pécsi szervezésű nemzetközi kreatívipari üzletember találkozóra is lehet jelentkezni.

Nyári Diákmunka 2018 – Támogatás már magánvállalkozásoknak is!
Új elemként jelent meg, hogy – az erős munkaerő-kereslet kielégítése érdekében – a területi, települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett ezentúl a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása.

Gasztronómiai turizmus – a technológia hatalma
Az UNWTO 4. Gasztronómiai Turizmus Világfórumának központi témája a gasztronómia – turizmus és a technológia fejlesztések voltak. Az 52 országból érkező mintegy 600 résztvevő a fenntartható fejlődés megvalósításának lehetőségeit tárgyalta, ezen belül a technológiai újítások az egész idegenforgalmi értéklánc és a gasztronómia összekapcsolásával.

Kamarai elismerés a győztes diákoknak és felkészítőiknek
A Baranya Gazdaságának Napja ünnepélyes rendezvény keretében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége is elismerésben részesítette az idei tanév országos szakmai versenyein dobogós helyezést elért tanulókat, iskolai felkészítő tanáraikat és a gyakorlati képzőhelyek oktatóit.

Üzleti és technológiai együttműködési igények – Enterprise Europe Network (2018. június 7.)

A nyári munka és a járulékok

Online számlaadatok: itt a rendeletmódosítás

RENDEZVÉNYEK


Workshop helyi termelőknek – az értékesítés és a szállítás szabályairól
2018. június 12.
Szakmai workshopot szervez a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt helyi termelők, őstermelők, kistermelők, és további érdeklődők számára, amelyen a NAV képviselője tart előadást az értékesítés adózási szabályairól, a NÉBIH megbízottja pedig az élelmiszerek szállítására vonatkozó előírásokat mutatja be. Az előadások után kerekasztal beszélgetés keretében mélyednek el a résztvevők a témákban.


ScaleMeUp! Innováció menedzsment tréning a nemzetközi piacra jutás érdekében
2018. június 18.
A tréning célja, hogy felkészítse az ígéretes fejlődési potenciállal bíró vállalkozásokat az innováció menedzsment feladataira, különös tekintettel a nemzetközi piac kihívásaira. Az innováció menedzsment a digitális világban egyre inkább értékközpontúvá válik, és mindinkább a közvetlen fogyasztói igények irányába fordul. Tréningünk a mai tudásunk szerinti legfrissebb tudást igyekszik átadni, leginkább azzal, hogy felmutassa a ma hatékony innováció menedzsment módszerek skáláját egy újszerű értékinnovációs gondolkodás megindításához.
A kamara saját szervezésû és ajánlott rendezvényein hasznos információkat, üzleti partnereket találhat.
További rendezvények

PÁLYÁZATOK

Nemzetközi csapatunk legújabb tagját keressük
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara pályázatot hirdet nemzetközi projektmenedzser munkakör betöltésére. Fő feladata a kamara által menedzselt nemzetközi projektekben történő szakmai közreműködés, a projektekkel kapcsolatos operatív tevékenység elvégzése, ezek rendezvényeinek önálló menedzselése.
Korábban megjelent pályázatok
Üzleti partnerközvetítés · Széchenyi kártya · Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak · Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas