Jövő technológiái Pécsett

“Ahol a jövő technológiáit fejlesztik ki, ott nagy valószínűséggel a jövő gazdasági kapacitásai is ki fognak épülni.”

A fenti gondolat Szijjártó Péter minisztertől származik, mely a FOSS/Soft-Flow Kft.  gyáravatóján hangzott el. Triviálisnak tűnik, de nem az.

Ahhoz, hogy a hozzáadott érték, a magas minőségű nemzetközi piacra érett termékek és szolgáltatások dinamikus tempóban és volumenben jelenjenek meg Pécsett és Baranyában, komoly előfeltételekre van szükség, úgy mint:

 

  • képzett szakemberek, akik a helyi egyetem falai közül kerülnek ki
  • képzett szakmunkások és technikusok, akiket a megyei szakképzési centrum képez
  • vállalatok közötti kooperációk
  • egyetem és vállalat közötti kompetencia és érdekalapú együttműködés
  • helyi támogató politika
  • fejlett, helyi és nemzetközi szintű közlekedési infrastruktúra

Tegyük mérlegre az előfeltételeket és pontozzuk a meglétüket 1-5 skálán. 30 pont? 20? Kevesebb vagy több…

Egyre több, a megyében működő vállalkozás ma már rejtett bajnokként fejlődési pályán halad. Rejtett bajnok, mert akár a hazai, akár a nemzetközi piac meghatározó részét adja, de a laikus polgár számára nem ismert. Ezekre a rejtett bajnokokra és tudásukra építve lehet a helyi gazdasági fejlődést dinamizálni, ők adják a munkahelyeket, biztosítják a mikro és kisvállalkozások számára is a beszállítói kapacitásokat. Csak pár példa, nézzenek utána: napelemes tetőcserép, design díjas orrszívó, gyógyszerfejlesztés, spf tojás, reagens és assey fejlesztések, hidrogéntechnológia, cement, pécsi kesztyű, b-lock, elektromos repülő, gépjármű belső felszerelések, esztergált termékek, kommunális jármű, ICT megoldások, alkalmazott földtudomány, kobot, világítás és hangtechnika…sorolhatnánk.

Hamarosan KKV Innovációs Központban lehet a rejtett bajnokok fejlesztéseit megtekinteni. NEM REJTJÜK EL ŐKET!