“Fontos a személyes törődés” – Polgárné Kaulics Katalin emlékére

Elhunyt Polgárné Kaulics Katalin, a Polgár Pince Kft. alapítója és tulajdonosa. A kamara és a Siklós Városi Elnökség is osztozik a család gyászában.

Katalintól a 2016-ban megjelent, kamarai Példaképp kötetben olvasható interjúval búcsúzunk.

 

„Ahogy egy bölcs embernek, a bornak is mindig van valami mondanivalója”

A Polgár Pincészet neve több mint 25 éve egyet jelent a minőségi borokkal. A Polgár család hitvallása a tradíciók tisztelete – a szőlőfajták kiválasztásától a borkészítésig. A Pécsi Tudományegyetem analízisei tanúsítják, hogy a Polgár borok előállítása során semmiféle káros anyagot nem alkalmaznak, a nemes italok klinikailag bizonyítottan pozitív hatással vannak az élő szervezetre. Az optimális termőhely kiválasztásával, terméskorlátozással, gondos szürettel és a legkorszerűbb feldolgozással a pincészet kimagasló minőséget ér el. Ennek elismeréseként Polgár Zoltánt 1996-ban az „Év Bortermelőjévé” választotta a Magyar Bor Akadémia és a szakmai közvélemény.

– Mindenki jó bort készít Villányban, és aki konyhát vezet, jó ételeket főz. De ennél sokkal többet kell adni a vendégeknek: családias hangulatot, élményt – foglalja össze röviden Polgárné Kaulics Katalin tulajdonos, mi a Polgár Pincészet sikerének titka. – Nálunk a vendégek mindig találkozhatnak valakivel a családból, mert valamelyikünk biztosan a panzióban van, így közeli kapcsolatot tudunk kiépíteni velük. Fontos a személyes törődés, ezt az is igazolja, hogy vendégeink mintegy 60%-a visszatér hozzánk. Nálunk a borbemutatás abból áll, hogy részletesen, játékosan, vidáman, ha kell, anekdotázva mesélünk, hogy rávezessük a kóstolókat a bor szeretetére, a bor igazi ízére és értékére.

Mint Katalin mondja, nagyon sokat építenek a tradíciókra, fontos a hagyományaik ápolása, a boraikban benne van a szakértelmük. Folyamatosan képezik magukat, hogy minél magasabb színvonalon tudják ellátni a feladataikat.

– Én nagyon szeretem a bort! Mint italt tisztelem, hisz több ezer éves kultúrához kötődik, megjelenik az ember minden pillanatában, a születéstől az életből való távozásáig, végigkísérve az egész emberi létet. Én egy bigott bor- és szőlőhívő ember vagyok. Nagyon fontosnak tartom, hogy megosszam és tovább adjam másoknak ezt a hitet. Mondhatom, hogy a családunkban egyfajta küldetéstudat uralkodik a borral kapcsolatban. Amikor én belecsöppentem a bor világába, többen diplomáztunk lányok. Korábban a férfiak nehezen tűrték meg a nőket ezen a területen, de ma már egyre több a hölgy.

Amíg élünk, mindig lehet új dolgokat tanulni a borról. Legalább annyira komplex, mint maga az ember, az élet. Ahogy egy bölcs embernek, a bornak is mindig van valami mondanivalója, amit érdemes meghallgatni, csak meg kell tanulni odafigyelni rá, ugyanúgy, ahogy a társunkra vagy más emberekre. Szeretni kell a bort, mert ez egy izgalmas tevékenység. Jó dolog jó bort csinálni és jó dolog megosztani másokkal, hiszen a bor nem egy egyszemélyes ital, a bor barátságokat hoz létre és összeköt. Rengeteg barátunk lett azáltal, hogy borbemutatókat, borkóstolókat, előadásokat tartunk – vallja az egész életét meghatározó nedűről Polgár Katalin.

Polgárné Kaulics Katalin kertészmérnökként dolgozó édesapjától örökölte a föld, a növények szeretetét. Kertészmérnökként végzett ő maga is, férjét, Polgár Zoltánt az egyetemen ismerte meg. Zoltánt még hallgatóként megkeresték egy Villányba szóló állásajánlattal, ekkor vásároltak itt egy kisebb területet, ahol szőlőt telepítettek. 1990-ben kezdtek önálló vállalkozásba, kezdetben mintegy 12-15 ha szőlőterületen gazdálkodtak. A cég székhelye először Villánykövesden volt, majd később Villányba telepítették át és ott vásároltak meg pincéket. Jelenleg a vállalkozás 62 ha szőlőterülettel rendelkezik. Az országban elsőként 1996-ban létrehozták a Bortrezor Pincét, és szintén az elsők között építették fel mediterrán hangulatú panziójukat Villányban. A családi vállalkozás a szőlőtermesztéstől a palackozásig és borkereskedelemig, a borra épülő vendéglátással foglalkozik.

Polgárné Kaulics Katalin 1996-ban alapító tagja az Első Magyar Borbarát Hölgyek Egyesületének, ami 2002-ben átalakult Lorántffy Zsuzsanna Borrenddé. 2006-ban megkapta a PBKIK Than Károly Díját. 2012-ben Az Év Vállalkozója Díjjal tüntetik ki, 2012-ben a BGF címzetes főiskolai  docenssé nevezte ki.