Gép-ésszel szakmaismereti verseny I. forduló 2022.

A 2009-ben indult Gép-Ésszel szakmaismereti verseny célja, hogy felkeltse a 6-7. évfolyamos diákok érdeklődését a gépipari szakmák iránt.

A DDGK tagvállalatai évek óta támogatják a verseny sikeres megvalósítását. A 3 fordulós pályaorientációs verseny lehetőséget ad a gépipari szakmákkal való ismerkedésre. Azoknak a tanulóknak ajánljuk, akik még bizonytalanok a pályaválasztásban és azoknak, akik érdeklődnek a gépipar iránt.

A verseny első fordulójában egy szakmaismereti kérdőív online kitöltése a feladat. Ez egyben a versenyre jelentkezés is. A kérdőív, valamint az adatlap a www.palyavalasztasbaranya.hu weboldalon érhető el a szakmaismereti versenyek menüpont alatt 2022. február 1-től.

A második forduló ideje alatt minden csapatnak otthoni/iskolai környezetben egy hajtóművel ellátott körhintát kell összeállítania 1 hónapon belül. A munkához az alapanyagot, a szerelési útmutatót kamaránk biztosítja. A verseny befejeztével a pályamunkát a csapat visszakapja, így az osztályközösség használni tudja.

A feladat megoldásához a csapattagoknak fúrni, fűrészelni, csavarni, ragasztani, vágni, mérni, számolni kell, közben megismerkednek az áttételes hajtómű működésének elveivel. A zsűri az értékeléskor a körhinta működését, precizitását, a szakmaiságát, és az összeállítás esztétikus megjelenését egyaránt vizsgálj.

A körhinta elbírálásakor elért, és az első fordulóban kapott pontok alapján a legjobbnak bizonyuló 10 csapat tagjai vehetnek részt a 2022. március 25-én Pécsett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában tartandó döntőn, ahol a játékos, ügyességi feladatok megoldásához a pályamunka készítése során elsajátított ismeretek mellett a logikát, a kézügyességet és a csapatmunkát is be kell vetni.

Minden döntőbe jutott csapattaggal és kísérő tanárával elmegyünk a paksi Atomenergetikai Múzeumba egy tanulmányi kirándulásra!