A megye gazdaságának legjobbjai 2021-ben

Mohácson, a Selyemgyár Kulturális Negyedben került sor a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos üzleti estélyére, melyen a gazdasági díjak kerültek átadásra.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kitüntetési Rendje alapján a kamara elnöksége dönt a kamarai díjak kitüntetettjeiről. A kitüntetésekre számos javaslat érkezett a kamarai testületek és tisztségviselők részéről. A kamara elnöksége mérlegelve a javaslatokat, december 6-án a következő döntéseket hozta:

 

Angster József Díj

Az Angster József Díj kitüntetettje dr. Armbruszt Simon.

Dr. Armbruszt Simon a vezető biotechnológiai vállalat, a Soft Flow Kft. ügyvezetője. A cég közel 30 éves kutatási és fejlesztési tapasztalattal rendelkezik és működik együtt a piacvezetőkkel a biotechnológia és az élelmiszer-elemzés területén. A vállalkozás tevékenységével nemzetközileg elismert K + F Kiválósági Központtá nőtte ki magát, amely több mint 70 magasan képzett embert foglalkoztat. 2016-ban a Soft Flow-t megvásárolta a FOSS Analytical, mely világszerte ismert innovatív analitikai megoldásairól, amely elősegíti az élelmiszer minőségének és biztonságának javítását a globális élelmiszerpiacon. 2021 novemberében adták át új kutatóközpontjukat, ahol ultramodern körülmények között folytathatják a munkát.

 

Az Év Üzletembere Díj

Az Év Üzletembere Díj kitüntetettje Dallos László.

Dallos László a Z Elektronika Kft. ügyvezetője. A pécsi vállalkozás új szintre emelte a szerződéses elektronikai gyártást, és rugalmassággal képes kezelni a logisztikai kihívásokat is. Dallos László vezetésével a cég stabil, dinamikus növekedést ért el az elmúlt években. Az infrastrukturális és emberi erőforrás-fejlesztések végrehajtása közben az innovációt is előtérbe helyezte, helyi szereplőkkel együttműködésben. A főképp ipari elektronikát gyártó cég 120 főt foglalkoztat, jelentős mérnöki kapacitással. A Z Elektronika Kft. árbevétele a pandémia alatt is tudott növekedni, 2020-ban megközelítette az 1.826 millió forintot. A jövő pedig már a szervezetfejlesztésé, a márkaépítésé és a saját termékeké lesz.

 

Életmű Díj

Az Életmű Díj kitüntetettje Borsós István.

Borsós István korábban a kézműves kamara titkáraként, majd a kamara testületeiben dolgozva évtizedek óta elkötelezetten támogatja a baranyai szak- és felnőttképzést, valamint a kamara pályaorientációs tevékenységét. Több ciklus óta aktívan vesz részt a kamara szakképzési bizottságának munkájában, képviselte Baranyát az országos testületekben. Szakértő kollégáival együtt alkották meg az országban egyedülálló “Gép-ésszel Baranyában” kamarai szakmaismereti versenyt, mely már 12 alkalommal került megrendezésre és amely mintájára már összesen 5 szakmaismereti versenyen vehetnek részt általános iskolás diákok minden tavasszal.

Az Életmű Díj kitüntetettje Hornicz József.

Hornicz József a Hunor Kesztyűgyár vezető beosztású dolgozója volt. A cég megszűnése után társával, Szomor Jánossal önálló vállalkozásba kezdett. Termékeiket világsztárok is viselik. Hornicz József kiemelten foglalkozott az utánpótlásneveléssel. Sikeresen adta át a vállalkozói szemléletet a következő generációnak. Letette az alapokat, ráadásul úgy tudta bevonni a fiatalokat, hogy az alapvető értékeket is sikerült átörökítenie. Gyermekei ma már a Manual Divat Kft-nél a hagyományos gyártáson túl új fejlesztésekbe is kezdtek.

Az Életmű Díj kitüntetettje Huppert László.

Ha valakiről elmondhatjuk, hogy példaképe lehet az új generáció üzletembereinek, az Huppert László. 1980-ban kezdett dolgozni a Mohács és Vidéke Áfész Lippói boltjában boltvezetőként. A kereskedelemi és pénzügyi érzéke és tudása kimagasló volt, amit az akkori cégvezetés felismert és ezért rövidesen áthelyezték az ellenőrzési osztályra, majd a pénzügyi osztályra. 1999-ben az Áfész létrehozta a Mohács-Szöv Zrt.-t, melynek 2002-ben az igazgatója lett.  Több mint 40 éve már töretlenül dolgozik, immár nyugdíj mellett a Coop csoport tagjaként. Huppert László 1998. óta a kamara mohácsi elnökségének tagja. Ötletei, javaslatai nagy súllyal szerepeltek a testületi döntésekben, véleményekben. Huppert László szerény, jószívű ember, akire az üzleti partnerein kívül a családja is maximálisan számíthat.

 

Elnöki kitüntető oklevél

Elnöki kitüntető oklevelet kap Gódi Attila.

Gódi Attila a Terrán Tetőcserép Kft. ügyvezetője. A megfontolt fejlesztéspolitikai alapelveknek köszönhetően a vállalkozás mára Közép-Európa egyik legfejlettebb gyártástechnológiájával rendelkező nemzetközi cégeként működik. A prémium kategóriás beton tetőcserepeket gyártó Terrán 2019-ben jelentős fejlesztéseket hajtott végre. Megalakulásuk óta a folyamatos növekedéssel járó beruházások és a napi működés kapcsán is az egyensúlyt tartották szem előtt. Kiterjedt, főleg megyei, beszállítói hálózattal dolgoznak. Véleményük szerint a piaci adottságok és a családi vállalkozás lehetőségeinek észszerű összhangja lehet a siker záloga. Elkötelezettek a térség gazdasági fejlődése és vállalkozásai iránt.

 

Az Év Fiatal Üzletembere Díj

Az Év Fiatal Üzletembere Díj kitüntetettje Katics Ákos.

Katics Ákos már egyetemistaként is a családi alapítású Hungaro Energy Kft-nél dolgozott, édesapja fokozatosan adta át neki az irányítást. Ügyvezetői munkájának köszönhetően a földgáz- és villamosenergia-értékesítéssel, a kapcsolódó karbantartási tevékenységgel és energetikai tanácsadással, a berendezések fogyasztásának optimalizálásával foglalkozó vállalkozás folyamatosan növekszik. Emellett a kamara Iparfejlesztési Bizottságának aktív tagja, munkájával hozzájárul a kamara iparfejlesztési törekvéseihez, tevékenységéhez.

 

Címzetes kamarai tanácsos

A Címzetes kamarai tanácsos cím kitüntetettje prof. dr. Helyes Zsuzsanna.

Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna a Szentágothai János Kutatóközpont elnökeként aktívan támogatja a cégek és egyetem közötti együttműködéseket. Kiemelt feladata a tudományos kutatómunka és a piaci igények, valamint a regionális gazdasági szereplők igényei és az SzKK által felkínált lehetőségek közötti kapcsolatok kialakítása. A régiónk kis- és középvállalkozásaival közös kutatásokat indítanak, közös pályázatokat adnak be, közös fejlesztéseket folytatnak.

A Címzetes kamarai tanácsos cím kitüntetettje dr. Hirth Markus.

Dr. Hirth Markus a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter elnökeként 3 évig vezette a kamara által menedzselt legnagyobb dél-dunántúli gépipari szerveződést. Elnöksége alatt a klaszter tovább erősödött az általa kitűzött új stratégiai irányok mentén. Hatékonyan támogatta a pandémia okozta válsághelyzetben a klaszter közösségét, és kamarai-klaszter érdekképviseleti tevékenység keretében sikereket ért el a hatósági szabályozások területén. Dr. Hirth Markus a klaszterelnöki tevékenysége mellett a KONTAKT-Engineering Kft. egyik tulajdonos-ügyvezetőjeként egy, a mérnöki tudásra építő, fejlesztésorientált vállalkozást is felépített, melyet eredményesen menedzsel, továbbá a KONTAKT-Elektro Kft. üzletfejlesztési vezetőjeként innovatív technológiáik és ipar 4.0 tudásuk piacosításán dolgozik.

A Címzetes kamarai tanácsos cím kitüntetettje Molnár Gábor.

Molnár Gábor, az IMG Építő Kft. vezetőjeként felvállalta a megyei építőipar fejlesztését, a szükséges koordináció megteremtését, mely révén a zömmel KKV-kból álló vállalkozások hatékonyabban tudnak működni. A 2018-ban alapított és a kamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter elnöke. A klaszter tagcégei sikeresen együttműködnek egymással és közösen dolgoznak a szakképző iskolával a megfelelő szakember utánpótlás biztosításáért.

 

Kamarai tanácsos

A Kamarai tanácsosi cím kitüntetettje Császár Gergely.

Császár Gergely évek óta a kamara innovációs projektiroda vezetője, emellett az Enterprise Europe Network üzletfejlesztési hálózat regionális irodavezetője. Munkáját mindig precízen, pontosan, és soha nem szűnő lelkesedéssel végzi el példát mutatva minden kamarai dolgozónak.

 

Baranya Megyei Idegenforgalmi Díj

A Baranya Megyei Idegenforgalmi Díj kitüntetettje az Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhely.

Az Almalomb egy 19. századi vízimalom. A felújítás óta nyitva áll a látogatók előtt mint étterem, rendezvényhelyszín és egyben malom múzeum. 2020 júniusában megnyitották a 6 szobás apartmant is, összesen 16 vendég fogadására. Az Almalomb az egyike azon egységeknek, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy a régióból kiemelkedve felhelyezzék Hosszúhetényt a gasztronómia térképére. Az Almalomb is hazánk minden szegletéből vonzza a látogatókat, vendég éjszakákat generálva ezzel az egész településnek.

A Baranya Megyei Idegenforgalmi Díj kitüntetettje a Hosszú Tányér Gourmet Ház.

A szintén hosszúhetényi Hosszú Tányér Gourmet Ház is sokat tesz baranya ismertségéért és gasztronómiai elismertségéért.  Az étterem csodálatos természeti környezetben található. A gasztronómiai udvar legexkluzívabb része a különleges hangulatú, nyitott konyhás étterem. Az itt dolgozó szakemberek törekednek arra, hogy az alapanyagokat – a szezonalitásnak megfelelően –, helyi és környékbeli termelőktől szerezzék be, ételeikhez pedig hosszúhetényi borpárosításokat ajánlanak.

A Baranya Megyei Idegenforgalmi Díj kitüntetettje Szamosi Szabolcs.

Szamosi Szabolcs 2010 óta a Filharmónia Dél-Dunántúl Nkft. ügyvezetője. A több, mint 60 éves múltra visszatekintő szervezet pécsi irodájának vezetőjeként több megye felnőtt és ifjúsági hangversenyeinek felelőse, a régió fesztiváljainak koordinálója. Számos új zenei sorozat elindítása, több jelentős fesztivál megrendezése, és nemzetközi zenei versenyek (pl. Karmesterverseny) megszervezése kötődik a nevükhöz.

 

Baranya Megyei Szakképzési Díj

A Baranya Megyei Szakképzési Díj kitüntetettje Puszpán Zoltán.

Puszpán Zoltán a Körber Hungária Gépgyártó Kft.-nél sok éven keresztül foglalkozott aktívan tanulók képzésével. A “Gép-Ésszel Baranyában” kamarai szakmaismereti verseny egyik előkészítője. Jelentős szerepe volt abban, hogy munkahelyén a szakképzés kiemelt jelentőségű legyen. Évek óta a szakmai vizsgáztatásban is jelentős szerepet vállal.

A Baranya Megyei Szakképzési Díj kitüntetettje a Gépész-Tér Kft.

A Gépész-Tér Kft. 2008-ban alakult. 2013 óta foglalkozik középiskolai tanulók és felsőfokú hallgatók gyakorlati képzésével, illetve szakmai oktatásával. Lakos Tivadar cégvezető elkötelezett a szakmai utánpótlás nevelés, és a folyamatos képzés fontossága mellett. A vállalkozásnál zajló szakmai oktatás során a tanulók valós munkakörnyezetben, olyan emberi és szakmai készségek, képességek birtokába jutnak, melyekkel az iskolai képzés során megszerzett elméleti tudást kiegészíthetik, és amelyekkel sikeresek lehetnek szakmai életútjuk során.

 

Baranya Megyei Innovációs Díj

A Baranya Megyei Innovációs Díj kitüntetettje a Tomelilla Kft.

A Tomelilla Kft. egyéni vállalkozásból indult, és vált innovatív, fejlesztő céggé. A cég működését a folyamatos fejlődés jellemzi, minden téren. A kezdetben önállóan megvalósított fejlesztések után már a Z Elektronika Kft-vel való együttműködés keretében jött létre az IntelliNozzle fúvókarendszer, a mezőgazdaság 4.0 jegyében, digitális megoldást nyújtva a fenntartható földművelés területén. A megoldás elterjedése nagyban segítheti annak a célkitűzésnek az elérését, miszerint az uniós élelmiszerrendszer környezeti és éghajlati lábnyomát csökkenteni kell.

A Baranya Megyei Innovációs Díj kitüntetettje az iBioScience Kft.

A pécsi székhelyű iBioScience Kft-t 2019-ben Fehér Károly alapította a helyi biotechnológiai ipar fellendítése céljából. Döntésében nagy szerepet játszott, hogy kisfiánál abban az évben diagnosztizálták az egyes típusú cukorbetegséget, amely jelenlegi tudásunk alapján gyógyíthatatlan betegség, rendszeres gyógyszeres kezelést és folyamatos orvosi odafigyelést igényel. A cég közös laboratóriumot hozott létre a Szentágothai János Kutatóközpontban. Küldetésük, hogy az akadémiai kutatócsoportokat és a helyi orvos-biológiai területeken dolgozó cégeket segítsék genomikai szolgáltatásokkal. Csúcstechnológiás eszközparkjukkal és világszinten is egyedülálló diagnosztikai megoldásaikkal képesek választ adni örökletes és tumoros megbetegedéseket okozó genetikai eltérések azonosítására. Mindezek mellett a COVID járvány kitörésekor a PCR vizsgálatok automatizálásával jelentős érdemük volt a délmagyarországi COVID diagnosztika felgyorsításában.

 

Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj

A Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj kitüntetettje a Renergy Consulting Kft.

A Renergy Consulting Kft-nek elvitathatatlan érdemei vannak a fosszilis energiahordozók megújuló energiákkal történő helyettesítése területén. Szolgáltatásai és kutatás-fejlesztési projektjei azt mutatják, hogy az iparágban maradandót tud alkotni mint például legutóbb a Paksi Atomerőműnél a Duna melegedésének vizsgálatában és megoldások felvázolásában. Dr. Háber István aktívan részt vesz a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség munkájában, a hidrogén energetikai hasznosítása érdekében. Sikerrel dolgozott agrárenergetikai projekteken, növénytermesztési lámpák és vertikális farmok hatásfokjavításán, épületek áramlástani és energetikai optimalizációján, vagy éppen smart grid rendszerek kialakításán is.

A Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj kitüntetettje a Király-Nappali Kft.

A vállalkozás a kamara által menedzselt Baranyai Gasztronómiai Klaszter alapító tagja. A környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos edukáción túl a vállalkozás maga is példaértékűen működik. Tevékenységével hidat képez a helyi termékek előállítói, kereskedői és a helyi alapanyagokat felhasználó vendéglátó egységek között, így nagyban segíti a beszállítók tervezhető és környezettudatos működését.

A Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj kitüntetettje a LAFARGE Cement Magyarország Kft.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. a Lafarge Holcim nemzetközi vállalatcsoport része. Baranya megyei beruházásai példaértékűek, nagymértékben támaszkodnak a helyi vállalkozásokra. A technológiai továbbfejlesztések a körkörös gazdasági és környezetvédelmi szempontok fokozott figyelembe bevétele irányába mutatnak. A cég a vállalati kompetenciákon túl is mindenben segíti a körkörös együttműködések létrejöttét. Elkötelezettségük hozzájárul más vállalkozások inspirálásához is.

 

Baranya Megyei Export Díj

A Baranya Megyei Export Díj kitüntetettje az Agro Boy Kft.

Az agrár-külkereskedelem a mai napig a családi vállalkozás meghatározó tevékenysége. A vállalkozás, éves árbevétele alapján Baranya TOP 100 legnagyobb vállalkozásai között foglal helyet. A fő profil fejlesztése mellett a vállalkozás stabilitásához a több lábon állás is hozzájárult. Így a szállítmányozási tevékenység önálló üzletággá fejlesztéséből és további befektetési célú üzletrészvásárlásaikból áll össze a cégcsoport portfóliója. A cég több milliárd forintos árbevételének több mint egyharmadát az export tette ki 2020-ban, 2021-ben pedig már csaknem 38%-át, ezalatt összes árbevételét is növekedés jellemezte az utóbbi években.

 

Kiváló Kamarai Munkáért Díj

Kiváló Kamarai Munkáért díjban részesül dr. Czéh Árpád.

Dr. Czéh Árpád, a Soft Flow Kft. stratégiai programvezetője. Elkötelezett híve az egyetem és a vállalkozások közötti együttműködéseknek. Munkájának eredményeként jött létre a Szentágothai János Kutatóközpont Élelmiszer Biotechnológiai Kutatócsoportja, melynek célja a felhasználóipar és az egyetem részéről megfogalmazódott problémák megválaszolása az egyetemi know-how integrálásával valamint a Soft Flow K+F és a kutatóközpont infrastruktúrájának bevonásával.

 

Záray Károly Díj

A Záray Károly Díj kitüntetettje Tálas Csilla.

Tálas Csilla immár 27 éve dolgozik a kamarában. A gazdálkodó szervezetek nyilvántartása, és az ahhoz kapcsolódó adminisztráció a feladata. Munkáját mindig pontosan végzi. Szorgalmas és lelkiismeretes, folyamatosan képzi magát. Készségesen támogatja munkatársait. A díjra jelölés, a munkatársak titkos szavazása alapján történik.

 

Az Év Kereskedője Díj

Az Év Kereskedője Díj kitüntetettje a Patrónus Szociális Szövetkezet.

A szövetkezet szervezi a Patrónus termelői és kézműves piacot, mely heti rendszerességgel Pécsett a Kossuth téren és a Búza téren szolgálja ki a helyi termékek iránt érdeklődő egyre nagyobb vásárlói kört. A helyi gazdák és termelők értékes portékái a természetes összetevőkből álló, házi készítésű és egészséges élelmiszerek világát mutatják be.

 

Az Év Kézművese Díj

Az Év Kézművese Díj kitüntetettje Cserneczky Péter.

Cserneczky Péter állatfelszerelési bőrcikkek gyártásával foglalkozik. Három alkalmazottja van. Kézzel varrott bőrtermékeik kiváló minőségűek, eszközei nagy részét folyamatosan fejleszti. 2009 óta a magyar kettes és négyes-fogathajtó válogatott az általuk készített lószerszámokat használja. A 2019-es németországi világbajnokságon nemcsak a magyar válogatott mellett hanem más nemzetek hajtója is az általuk készített szerszámaikban versenyezett.

 

Dr. Fáy Mihály Díj

A mohácsi elnökség döntése alapján a Dr. Fáy Mihály Díj kitüntetettje dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia.

A tavaly  30 éves Prophyl Kft. 8 telephelyén európai szinten is kiemelkedő munkát végez a humán- és állategészségügy területén. Európába és világszerte is szállít olyan vakcinákat, amelyek az állategészségügyben nélkülözhetetlenek. Dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia édesapja halála után szinte egyik napról a másikra kellett, hogy ezt a jelentős örökséget irányítsa, és ő ezt felelősen és lelkiismeretesen meg is teszi.

 

Jánosi Engel Adolf Díj

A komlói elnökség döntése alapján a Jánosi Engel Adolf Díj kitüntetettje a BRW Metal Zrt.

A BRW Metal Zrt. a fémiparban és mérnöki területeken szerzett több évtizedes tapasztalatra alapozva működik új építésű, modern, a precíziós munkavégzés minden feltételének megfelelő üzemcsarnokban. A folyamatosan bővülő géppark versenyképes, magas hozzáadott értékű műszaki színvonalat képvisel. Gyártási folyamataikat a hatékonyság és a minőség növelése érdekében tapasztalt és jól képzett kollégáikkal együttműködve fejlesztik. Vevőik elégedettsége kiemelten fontos számukra.

 

Szigetvár Gazdaságáért Díj

A szigetvári városi elnökség döntése alapján a Szigetvár Gazdaságáért Díj kitüntetettje Jankó Károly.

Jankó Károly, a Jankó Kft. tulajdonosa 1987-ben alapította családi vállalkozását. Több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a kültéri minőségi fa nyílászárók piacán. Folyamatos fejlesztéssel a cég a régió legnagyobb termelékenységű és legmodernebb gépekkel felszerelt faipari vállalkozásává nőtte ki magát, a legjobb minőséget nyújtva.

 

Than Károly Díj

A siklósi városi elnökség döntése alapján a Than Károly Díj kitüntetettje a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft.

A Tenkes hegyközség a Villányi Borvidék 6 hegyközsége közül a legnagyobb. A Villányi-hegység körül elterülő, 2.600 hektáros terület hazánk legdélebben fekvő borvidéke, melyből 2.000 hektár termő terület. További ~600 hektár van betelepítve, mely az elkövetkező 4 év során fordul termőre. A borvidék országos viszonylatban igen jól szerepel, mely a telepítési kedven is meglátszik.