Hatósági ár vagy piaci ár a benzinkúton

Kérdésként merült fel, hogy melyik árat kell alkalmazni, ha a gépjármű üzemben tartója természetes személy, aki az üzemanyagot benzinkártyával fizeti, vagy a vásárlásról számlát kér a pénztárnál.

Ilyen esetekben a hatósági árat kell alkalmazni, amelyet önmagában az a tény tesz alkalmazhatóvá, hogy a gépjármű üzemben tartója természetes személy. Ehhez igazodik a benzinkút üzemeltetőjének ellenőrzési kötelezettség is, mely szerint a benzinkút üzemeltetője (vagy annak képviselője) jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről.

 

Jogszabályi háttér: a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) kormányrendelet 1. § (1a) bekezdés b) pontja, valamint 1/A § (1) bekezdés.

A fenti szabályokat a hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 278/2022. (VII. 30.) kormányrendelet iktatta be, hatályosak 2022. július 30. 12.00 órától.