Változtak a SZÉP-kártya szabályok

A Magyar Közlönyben megjelentek alapján a Széchenyi Pihenő Kártyát kibocsátó pénzintézet egyszeri, 15%-os díjat számolhat fel a kártyákon lévő fel nem használt bizonyos összegek után – olvasható ki a legújabb veszélyhelyzeti kormányrendeletből, amely lényegesen átírja a SZÉP-kártyákra utalt milliárdok felhasználásának szabályait.

 

Változások, amelyekre figyelni kell:

  • A 2022. október 15-ig feltöltött egyenlegeket 2023. május 31-ig használhatják fel a kártyabirtokosok költségek levonása nélkül.
  • A kártyaszolgáltató egyszeri díjat számít fel a 2022. október 15-ig feltöltött, de 2023. május 31-ig fel nem használt egyenleg után.
  • A díj mértéke a fel nem használt egyenleg 15 százaléka, de legalább 100 forint.
  • A 100 forintnál alacsonyabb maradványkeretnél a díj mértéke megegyezik a fel nem használt összeggel.

Fontos, hogy azokra az egyenlegekre nem számítható fel a díj, amelyekre korábban már díjat számoltak fel!

 

De mi a helyzet a 2022. október 15. utáni feltöltésekkel? Ezekre az összegekre is új szabályt hoz a módosítás, ám ez jóval később érezteti majd a hatását.

  • A 2022. október 15. napja után a feltöltést követő legalább 365 napos időszak alatt fel nem használt egyenleg terhére szintén a fenti szabály szerinti 15 százalékos egyszeri díjat számít fel a szolgáltató március 20. és szeptember 20. napokon.

Így a jelenlegi értelmezés szerint például egy 2022. október 16-i feltöltés után a 365 napot követően legközelebb 2024. március 20-án érvényesítené a 15 százalékos díjlevonást a szolgáltató az addig el nem költött összegre.

 

A szolgáltatók a közlönyben leírtak alapján 90 nappal korábban értesíteni fogják a kártyabirtokosokat arról, mekkora az a fel nem használt egyenleg, amelyre 90 nap múlva felszámíthatják a 15 százalékos díjat.

A kormányrendelet szerint a 15 százalékos díjfelszámítás szabálya a veszélyhelyzet végéig lesz érvényben.

A munkavállalóknak most arra kell majd figyelniük, hogy jövő év május 31-ig költsék el az idén október 15-ig feltöltött egyenlegeket, ha nem akarnak 15 százalékos díjat fizetni a fel nem használt egyenlegre. A munkáltatók pedig már az októberi juttatás időzítésével is segíthetik a felhasználást.

 

Forrás: Magyar Közlöny, Pénzcentrum, 24.hu