Fenntarthatósági jógyakorlatok – Céglátogatáson a Körber Hungária Gépgyártó Kft.-nél

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló Fenntarthatósági Vállalkozói Szemléletformálás (FVSZ) mentorprogram keretében 2022. október 27-én céglátogatásra került sor a Körber Hungária Gépgyártó Kft.-nél, mely mentorcégként vesz részt a programban.

A rendezvény célja, hogy szemléletformálással formálják a programban résztvevő mentorált cégeket. A céglátogatások során gyakorlati példákon keresztül a vállalkozók megismerhetik a fenntarthatóbb, a zöldebb, és energiahatékonyabb gazdálkodás lehetőségeket, azok szabályozási és jogi feltételeit.

A program lehetőséget kínál a gyakorlati tudás bővítésére, valamint szakmai kapcsolatépítésre is kiváló.

 A céglátogatás első részében egy prezentációt tekinthettek meg a résztvevők hulladékkezelés és energia témákban. A Körber Hungária Gépgyártó Kft. 1994 óta működik Pécsett, mint a Sopiana Gépgyár utódja. Jelenleg Baranya megye egyik legnagyobb munkaadója és a térség gazdaságának stabil pillére. Magasan képzett szakembergárdával és csúcstechnológiájú eszközparkkal a világ műszaki élvonalába tartozó termékeket állít elő a gép- és berendezésgyártás területén. A cég 2021-es árbevétele meghaladta a 37 Mrd Ft-ot, dolgozói létszáma több mint 1000 fő volt.

A vállalat számos, a fenntarthatósághoz kapcsolódó nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkezik: ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001, ISO 45001.

A fentiekből is jól látszik, hogy a vállalat számára fontos a fenntartható működés. A cég elsősorban dohányipari, élelmiszeripari, és gyógyszeripari gépeket, berendezéseket gyárt. A 2021-ik évi energiafogyasztásuk meghaladta a 15 millió kWh-t. Ezért nagyon fontos a számukra a minél energiatakarékosabb működés. A cég zöld energiát vásárol, hogy csökkenteni tudják a CO2 kibocsátásukat.

A gazdaságosabb működés érdekében a sűrített levegő előállításhoz frekvencia szabályzós kompresszorokat, valamint a hálózatba épített puffertartályokat használnak. A sűrített levegős rendszer szivárgásainak vizsgálatához ultrahangos vizsgáló eszközöket alkalmaznak. Az elmúlt években korszerűsítették az üzemcsarnokok fűtését is, a gázüzemű sötétsugárzók vezérlését korszerűsítették, időprogrammal látták el, valamint elzárták illetéktelenek elől, amelyek következtében jelentős megtakarításokat értek el.

Megújuló energiát is használnak, 2016-ban beüzemeltek egy napkollektoros rendszert, amivel nyáron a használati melegvíz több mint 50%-át tudják biztosítani. Az irodaépületeket hőszigetelték, valamint, elektromosan működtethető árnyékolókkal látták el. Megtörtént az irodaépületek fűtés korszerűsítése is, a régi elavult kazánokat, modern kondenzációs kazánokra cserélték.

Kiemelten kezelik a dolgozók szemléletformálását is, ezért például a lámpák lekapcsolására ötletes falmatricákkal hívják fel a figyelmet, amit a kapcsolók köré ragasztanak fel: „Az utolsó mindig kapcsolja le a villanyt!”

A cég számára fontos, hogy a dolgozók minél jobban megismerjék és megértsék a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseiket, ezért összeállítottak a részükre egy e-learning anyagot, amelyet különböző tréningeken mutatnak be nekik. A tananyag elkészítése mellett többek között szelektív hulladékgyűjtő szigeteket állítottak fel a gyár több pontján.

2020-ban korszerűsítették a csarnokok világítását. Az előzetes felmérések és tervek szerint több helyen csak a világító fényforrásokat cserélték, például fénycsőről LED-re. Míg máshol a komplett lámpatestet cserélték. A gyár teljes területén, közel 5.000 fényforrást cseréltek le. Ebben az évben elnyerték a Virtuális Erőmű „Energiahatékony Vállalat” címet.

Tervezik egy nagyteljesítményű 2500 kWp-os napelem park létesítését, valamint 2025-re teljesen szeretnék a gáz fűtést kiváltani távfűtésre. A napelemes beruházás az éves villamos energia fogyasztásuk közel 25%-át tudja fedezni.

A prezentáció után végigvezették a látogatókat a gyár területén. Elsőként láthattuk a lemezmegmunkáló csarnokot, majd ezek után egy kézi festő részleget. Bemutatták az érdeklődőknek az egyedülálló lézer hegesztő robotjukat, amivel nagy pontossággal, kiváló minőségben tudják elkészíteni a munkadarabokat. Megtekinthettük továbbá  az összeszerelő-, és a csomagolócsarnokot és azt a részleget, ahol a legyártott alkatrészek ellenőrzése történik. Következő állomásunk a hegesztő, forgácsoló, konvejorpályás festőcsarnokok megtekintése volt, majd a fenntarthatóság témájához szorosan kapcsolódó hulladéktároló területeknél is megálltunk. Az anyagokat (pl. fémforgács, hűtő-kenő anyagok, folyadékok) itt elkülönítve tárolják és így is szállítják el. Utolsó megállónk a nagypontosságú alkatrészgyártó-csarnok volt, ahol CNC megmunkálóközpontokon gyártják a munkatársak a gépalkatrészeket.

Érdekes és tanulságos üzemlátogatás volt, köszönjük a lehetőséget!