Egy nehéz döntés első lépései

Novemberben a pécsi és környékbeli általános iskolások a Mi a pálya?, a középiskolások pedig a Hovatovább pályaorientációs rendezvényeken ismerkedhettek meg a szakmákkal és a képzési lehetőségekkel. A kamara #ajelenajövőd programja, a Pályaválasztás Baranyában, valamint a kamara által menedzselt Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter és az Építőipari Technológiai Klaszter is aktívan részt vett a programokon.

A Mi a pálya? továbbtanulási fesztivál fókuszában a műszaki és informatikai pálya kerültek, az oktatási intézmények mellett helyi vállalkozások is részt vettek az eseményen. A 7. és 8. osztályos tanulók megismerkedhettek a helyi középiskolák képzési kínálatával, illetve különböző műszaki területen tevékenykedő cégek képviselőivel is beszélhettek a karrierutakról, játékos feladatok segítették őket a szakmákkal való ismerkedésben. A rendezvényen megjelent a kamara #ajelenajövőd programja, a Pályaválasztás Baranyában, illetve a kamara által menedzselt Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter is érdekes, kreatív feladatokkal várták a kisdiákokat.

A Hovatovább pályaorientációs napon a felsőfokú képzés került a középpontba, az ország különböző egyetemei képviseltették magukat, illetve a duális felsőfokú képzésben résztvevő pécsi székhelyű cégek, az Amphenol Sincere Industrial Product Kft., a Körber Hungária Gépgyártó Kft., a Matro Kft., a Soft Flow Kft. és a Z-Elektronika Kft. is bemutatkozott a pályaválasztás előtt álló tanulóknak. A kamarai standnál a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter és az Építőipari Technológiai Klaszter munkatársai a gépipari és építőipari álláslehetőségekről, illetve felső- és középfokú duális képzésről adtak tájékoztatást, #ajelenajövőd projekt kiadványában pedig a helyi innovatív cégekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Rabb Szabolcs, a kamara főtitkára megnyitójában a személyes példáján túl a megye jelentős cégeiről és azok világhírű termékeiről, szolgáltatásairól is beszélt. Piacsek László, a kamara humánerőforrás fejlesztési projektiroda vezetője az érettségit követő továbbtanulási lehetőségekről tartott átfogó előadást.

Az érdeklődők mindkét eseményen a feladatok megoldása után ajándékokat is kaphattak, amelyhez a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagjai, a Körber Hungária Gépgyártó Kft. és a Ziehl-ABEGG Kft. is hozzájárultak.