Mit üzen az újév?

Az elmúlt évek tapasztalata alapján világos, hogy a problémák kikényszerítenek szükséges változásokat és reformokat. A kérdés az, hogy meg kell-e várni az aktuális válságokat, vagy stratégiai megközelítéssel a polgár, a cég, az intézmény szintjén folyamatosan a várható (előre jelezhető) kihívásokra készülünk és fejlesztjük magunkat, vállalkozásunkat, intézményünket.
Az utóbbi út nagyobb fegyelmezettséget és szervezettséget kíván. Azonban sokkal eredményesebb, hatékonyabb, a környezetünkre is nagyobb és pozitívabb hatással van.
Lehet állandóan a problémákra fókuszálni. De ha a lyuk helyett a sajtra figyelünk, úgy minden értelemben eredményesebbek leszünk.
A fejlesztő vállalkozások már évek óta felkészültek egy esetleges energiaválságra, megszervezték alapanyag beszerzési rendszerüket, erősítették nemzetközi jelenlétüket. Hatásuk a megye minden vállalkozására kiterjed. A megye fejlődésének ők az alapkövei.
Nagyon fontos üzenet minden döntési potenciállal és kritikus hatalommal rendelkező szervezet számára az összefogás szüksége. Ha a fenti intézmények és szervezetek összefognak az versenyelőny egy városnak, megyének, térségnek. Ha egyedül haladnak eredményesnek vélt saját pályájukon, az rövid távon is versenyhátrány.
Üzen nekünk az újév a hosszú távú gazdaságfejlesztést tekintve is. Ha van közös stratégia, a gazdasági szereplők számára elfogadható fejlesztési irány, akkor az mindenféle politikai ciklusokon átívelő módon eredményesen szolgálja a térséget. Ha nincs, akkor az érdekcsoport közös érdek nélkül hajtja saját sikerét. Aztán mindannyian elkönyvelik sajátjuknak, a vállalkozások pedig egyre inkább saját erődjeikbe visszavonulva figyelik a várfalakon kívüli értelmetlen szócsatákat.
Minden szónál többet ér egy valódi értékteremtő aktivitás.
Az idei év az értékteremtés éve. A sajtra fókuszálva hatással leszünk a válságot kiáltó farkasokra, kiénekeljük a holló szájából is a sajtot.

BÚÉK