DesignPécs 2023

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a partnerintézmények és a kreatív iparágak már évek óta együttműködnek, erősítik és segítik egymást. Immáron 2014. óta minden ősszel megrendezésre kerül a DesignPécs rendezvény.

A rendezvény a Budapest Design Week fesztivál társrendezvényeként valósul meg, melynek védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács. Az esemény pécsi programjainak koordinációját a kezdetektől a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezi.

Az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan idén is minél több helyi releváns szereplőt bevonva és velük együttműködve valósítjuk meg a rendezvényt, lehetőséget adva a programsorozathoz való kapcsolódásra saját programok szervezésével.

A kezdeményezés célja, hogy lehetőséget biztosítson a helyi alkotóknak, tervezőknek, kreatív iparági szakembereknek és a művészethez kapcsolódó valamennyi embernek és vállalkozásnak, hogy bemutassák tevékenységüket és mint eddig is, ingyenesen részt vehessenek a DesignPécs-en.

2023-ban október 5-15. között – a Design Week-hez kapcsolódva – szervezzük meg a rendezvényt.

A programok szervezésében együttműködő szakmai partnereink:

Programok:

Átszövi a design Pécset

zártkörű esemény – facebook LIVE
Pécsi Kereskedelmi Központ

2023. október 6.

Az este során divatbemutatóra kerül sor kreatív ipari termékek valamint az építészet köré csoportosítva.

A ruhákat, kesztyűket bemutatják:
táncművész hallgatók

A Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum táncművészeti képzése közel 50 év óta a tehetséggondozás, tehetségfejlesztés, a művészi alkotómunka és a pedagógiai innováció sajátos műhelye. Az iskola táncművészeti képzése országosan is meghatározó jelentőségű. Az ország minden tájáról érkeznek növendékek, hogy kiváló művésztanárokkal, mesterekkel dolgozzanak együtt. Növendékeink sikeres életpályája támasztja alá azt a tényt, hogy minden tevékenységünk a tehetséggondozás folyamatának elősegítése köré szerveződik. A tánctagozaton töltött 5 éves szakmai képzés során a hallgatók számos lehetőséget kapnak a megszerzett tudás bemutatására, mellyel mindig bizonyítják az iskola töretlen sikerességét, – legyen az városi rendezvény, nemzetközi és országos verseny, iskolai műsor, színdarab vagy táncszínházi előadás.

 

Amiket bemutatnak:

Serpente
saját ruhamárka
Inspirációs forrás: Zsolnay gyár rózsaszín sorozata.
Színek, formák, minták: kerámia/porcelán külső része rózsaszín, a belső részük porcelán nyers színe, bézs jellegű, ezt tükrözi a kollekció színvilága. A formák és minták ihlették a szetteket.

https://www.facebook.com/dr.serpente.design

 

Karma Pécsi Kesztyű
A Karma Pécsi Kesztyű a múlt tradícióját, a jelen divatját közvetíti a fenntarthatósági elvárásoknak megfelelve. Izgalmas kollekcióval, egyedi innovatív fejlesztésekkel kerül a figyelem központjába és válik a magabiztos nők és férfiak ruházati kiegészítőjévé.

www.karmapecsikesztyu.hu
https://www.facebook.com/karmapecsikesztyu
https://www.instagram.com/karmagloves/

 

A design örök

kiállítás
Pécsi Kereskedelmi Központ
2023.
október 5-15.

A kiállítók:

Dahlia Art & Decor – Texturált 3D fali képek, szobrok

Thaly- Dombai Roxána, a Dahlia Art & Decor kreatív studio megálmodója. A Dahlia Art & Decor olyan kreatív studio, amely egyedi látásmódjával és megjelenésével hívja fel magára a figyelmet. Unikális, rendhagyó és formabontó 3D texturált tárgyak, fali szobrok létrehozása a cél, melyek nem csak dekorációs célt szolgálnak, hanem művészi alkotások is. Különleges életérzéssel átitatva, időtállóak a szó minden értelmében.

Thaly- Dombai Roxána maradandó és örökérvényű matériákat hoz létre. Anyaghasználata széles spektrumon mozog. Mindegyik művészeti dekorációs alkotás kézzel, egyedileg készül és nem reprodukálható. A “kollekciós” és a „rendelésre készülő” alkotások mellett egyedi projekteken is dolgozik. Szívügye a kreativitás megélése és pontosan ezért ösztönöz másokat is arra, hogy merjenek alkotni, akár gyermekeikkel együtt is. Ennek platformot adva, workshopokat tart különböző kreatív témákban. Filozófiája, hogy mindenkit inspirál valami és ezt ki is tudjuk fejezni, a művészet pedig a legjobb mód erre.

https://instagram.co/dahlia_artdecor?igshid=NzZlODBkYWE4Ng
https://www.facebook.com/profile.php?id=100091472067748

Silk art by Andrea Melegh – Kézi festésű hernyóselyemsálak, -retikülök, -tárcák, selyemmel borított naplók, mappák

A valódi selyem viselése különlegessé, magabiztossá teszi viselőjét.

Vajon miért olyan egyedülálló a selyem érintése?

A tapintás legszemélyesebb érzékeink közé tartozik. A kellemes érzetet okozó testi érintés, mint például az ölelés vagy a simogatás, kifejezetten jótékony hatással van a kedélyállapotra, enyhíti a belső feszültséget. Tudjuk, hogy a selyem az emberi bőrhöz hasonló fehérje szerkezettel rendelkezik. Ha a selymet érintjük, akkor tulajdonképpen az emberi bőr érintésének ősi tapasztalatát éljük újra.

Andrea tapasztalt búvárként azokat az önfeledt élményeit – a tenger mélységét, a lebegést, a könnyedséget, a vízfelszín alatti lélegzetelállító világot – örökíti meg ezen a nemes anyagon, amelyek derűt és jókedvet, a szabadság érzését viszik el a selyemsálak, retikülök, neszesszerek, faliképek, ruhák birtokosaihoz. Több hazai kiállítása mellett Olaszországban (Milánó), Spanyolországban (Marbella) és az Egyesült Arab Emírségekben (Szardzsa) mutatkozhatott be személyesen is, nagy sikerrel a kézi festésű selymeivel.

Horvátországi alkotótáborokban és a pécsi Selyemfestő Kertjében szívesen vezeti be a selyemfestés művészetébe az érdeklődőket.

Alkotásain életre kelnek a színek, és a mintákat magukba szippantva azt kiáltják a világba: kényeztesd magadat, örülj a mának!

www.meleghandrea.hu
https://www.instagram.com/andreamelegh/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063084798132
https://www.linkedin.com/in/andrea-melegh-135a85200/

Khoani Bőrdíszműgyártó Kft. – Pécsi klasszikus iparágak találkozása „Formatervezett táskák”

A vállalkozást 1989-ben alapította Blázek Géza és élettársa, Erős Anna. 10 éves bőripari múlt után létrehozták közös cégüket Blázek & Anni Bőrdíszműipari és Kereskedelmi Kft. néven. Kreativitásukkal sajátos stílust alkottak az üzleti és hivatali táskák európai piacán.

2008. óta a cég új managementje nagy energiával és profizmussal viszi tovább a Blázek márkanevet. 2021. januártól KHOANI Bőrdíszműgyártó és kereskedelmi Kft. néven folytatják a vállalkozást.

Termékeik a tervezéstől a gyártásig 100%-ban magyar munkaerővel készülnek, a legnemesebb manufakturális gyártási hagyományoknak megfelelően, arányosan ötvözve az egyedi kézimunkát a kis sorozatú gyártással. A rendkívüli elvárásokon edződött csapat képes megfelelni a legigényesebb vevőinknek is. Termékeiket illetve kapcsolódó szolgáltatásaikat egyedi, személyre szabott formában is kivitelezik.

Hisznek abban, hogy a hagyomány és a Blázek és Anni márkanév a vásárlók számára egyet jelent a minőséggel és megbízhatósággal.

Büszkeség, hogy már több évtizede részesei a tradicionális európai táskagyártásnak. Termékeikkel a hivatali és üzleti élet közép- és felsővezetőit, üzletembereket és üzletasszonyokat célozzák meg, akik a termékek magas színvonala mellett az esztétikus megjelenésre és praktikus ötletekre is fogékonyak.

https://khoani.hu
https://www.instagram.com/khoanileatherbags/
https://www.facebook.com/khoanibags/?locale=hu_HU
https://www.linkedin.com/company/khoani-leather-manufacture/
https://www.tiktok.com/@khoanibordiszmu?_t=8fSR4MFSxl2&_r=1

Karma Pécsi Kesztyű

A Karma Pécsi Kesztyű a múl tradícióját, a jelen divatját közvetíti a fenntarthatósági elvárásoknak megfelelve. Izgalmas kollekcióval, egyedi innovatív fejlesztésekkel kerül a figyelem központjába és válik a magabiztos nők és férfiak ruházati kiegészítőjévé.

www.karmapecsikesztyu.hu
https://www.facebook.com/karmapecsikesztyu
https://www.instagram.com/karmagloves/

ÁGA HENGL bőrtáskák

Cégünk valódi bőr termékek gyártásával foglalkozik. Meglévő modelljeink fejlesztése mellett, új és különleges formákkal folyamatosan bővítjük termékpalettánkat. Modelljeink közt megtalálhatja az időtálló klasszikusokat és a mai trendeknek megfelelő modelleket is. A bőrtáskák mellett pénztárcákat, irodai termékeket, és különböző apró kiegészítőket is gyártunk. Kínálatunkban praktikus darabokat találhatnak a vadászok is.

https://agahengl.wordpress.com/
https://www.facebook.com/agahengl

 

Ezerszínű fa

kiállítás
Nádor galéria
2023.
október 6-20.

A kiállítás anyaga – nevéhez híven – bemutatja a fa, mint alapanyag felhasználhatóságának sokszínűségét, teszi mindezt magyar designerek által tervezett és sokszor gyártott termékeken keresztül.

A válogatás fontos célja volt, hogy olyan tárgyakat mutasson be, melyekkel nem találkozunk nap, mint nap, valamint rámutasson arra, hogy a design nem csak esztétikai szempont, hanem olyan gazdasági kérdésekre is választ tud adni, mint az alapanyag- és a gyártási költségek innovatív csökkentése vagy a hulladék kezelése.

https://www.fabunio.hu/hu
https://www.butorszovetseg.hu/ezerszinu-fa
https://www.instagram.com/butorszovetseg/

 

ITF – A KREATÍV MÉRNÖKOKTATÁS

Ipari termék- és formatervező mérnöki szak a PTE Műszaki és Informatikai Karán

kiállítás
PTE MIK, Pécs, Boszorkány út 2. 
2023. szeptember 28. – október 15.

A PTE MIK képzései között az Ipari termék- és formatervező mérnöki szak a kreatív mérnökoktatást képviseli. Az itt képzett szakemberek korszerű és magas szintű műszaki tudásuk mellett olyan ismeretekkel és készségekkel rendelkeznek, amely képessé teszi őket az innovatív fejlesztői magatartásra. A MIK Aulájában szeptember 28-tól október 15-ig megtekinthető 3D-s maketteket, hallgatói munkákat és képeket magában foglaló kiállítás nemcsak a szak elmúlt több mint tíz éves működésének összegzése, sokkal inkább az oktatásszervezés és az aktuális gazdasági környezet elvárásainak igényeit is kielégítő munkákban rejlő potenciális lehetőségek bemutatása. 

A kiállítás anyaga visszatükrözi azt az új típusú oktatói modellt, amely a mai generáció számára kellően informatív és inspiráló is egyben. Az oktatás során olyan szemlélet kialakítása a cél, ahol a mindennapok részévé válik a produktív kreativitás. Ahol az ötlet és a felfedezés hajlékonyan fűzi össze az addig össze nem illőt, vagy egészen más módszereket használ az észszerűség elérése érdekében. Az oktató feladata a gyakorlati tudás példamutatásán keresztül ösztönözni a hallgatói munkát, lehetőséget nyújtva a szakma lehető legtágabb spektrumának megismeréséhez. Az így közösen, vagy konzultálva megszületett munka értéke legtöbbször olyan innovatív értékkel rendelkezik, amely már gazdasági szempontból is értékelhető. 

P S E U D O

kiállítás
Művészetek és Irodalom Háza – Játéktér
2023.
október 6. – november 9.

PSEUDO című tárgysorozaton keresztül többféle határvonalat érint. A kollekció leginkább formai kísérletezés; az emberi test, a csoportosulás és a sejtburjánzás absztrakciójával foglalkozik, a viselhető tárgy határait feszegetve. A cím “PSEUDO” egy utalás az ásványtanban ismeretes Pseudomorphosis kifejezésre, amely álalakúságot jelent.

Olyan kristályokat jelölnek ezzel a szóval, melyeknek alakja nem felel meg annak az anyagnak, mely őket alkotja. A kompozíciókban direkt és indirekt módon egyszerre jelenik meg ez az álalakúság. Organikus textúrákat jelenítek meg egy mesterségesen előállított médiumon keresztül, hol az emberi test gesztusait felhasználva, hol teret engedve az anyag saját törvényeinek. A tárgyakon keresztül párbeszédet szeretne kezdeményezni a nézővel, hangsúlyt fektetve a szubjektív interpretációra.

 

Lakberendeznél, varrnál, tanulnál? GYERE! 😊

7625 Pécs, Boltív köz 1.
2023. 10. 07. és 10. 14. 9.00-12.00 között

A pécsi Szitakötő kreatívsuli szabad, alkotószellemet támogató légkörébe beleszippanthatsz nyitott óráinkon.

A Szitakötő kreatívsuli 2010 óta, a teljes Dél-Dunántúlról
– közel 100 lakberendezőt, enteriőrtervezőt indított el pályáján.
– kezdő varrótanfolyamain több mint 1000 felnőttnek tanította meg a gépivarrás csínját-bínját.
– nyár óta pedig a tini fiúkat, lányokat várja kézműveskedő varrótanfolyamára.
Az iskola célja segíteni azoknak, akik a szabad alkotáshoz új utat keresnek.

www.szitakotokreativsuli.hu
https://www.facebook.com/szitakotokreativsulipecs

 

 

Pécs új arca

Kiállítás és beszélgetés a város arculatváltásáról
I Love Pécs Café
2023.
október 5-15.

 

Városháza Torony Kiállítás Nyílt Nap

előre regisztrációval látogatható a Városháza Torony
https://pecs.hu/varoshaza-torony-kiallitas/
Városháza Pécs
2023.
október 11. 14:00-18:00

 

Hogyan pályázzunk az EU WORTH Partnership

divat és dizájn pályázaton

Személyes konzultáció a WORTH magyar mentorával, valamint az ENTERPRISE EUROPE NETWORK  pécsi képviselőivel
Művészetek és Irodalom Háza
2023.
október 11. 17:00

www.facebook.com/designpecs
www.instagram.com/designpecs