Egyedülálló lézervágó gép a DDGK Benchmarking ülésén

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) 88. Benchmarking ülését Bólyban tartotta. A 20 éves jubileumát ünneplő Aquacut Kft. bemutatta új lézervágó és élhajlító gépét. A fórumon kitárgyalásra került a klaszter közös kenőolaj beszerzési projektje, a KKV Trade Kft. panaszbejelentő rendszere és a tagok társadalmi felelősségvállalási (CSR) tevékenységei.

Csirke Balázs, a DDGK elnöke megnyitotta az eseményt és köszöntötte a 20 éves Aquacut Kft.-t. Till Balázs ügyvezető pár mondatban bemutatta a vállalkozást és a legutóbbi gépbeszerzésüket. Kern Zoltán ügyvezető vezetésével a résztvevők megtekintették az üzemcsarnokban az új 15 kW-os, 6G gyorsulású, 4m *2 m-es lézervágót, valamint az új élhajlító gépet (4 m hosszban 320 t nyomóerő).

 

Az üzemlátogatás befejezésével a lenti fórumtémák kerültek kitárgyalásra.

Kenőolajok közös beszerzése

A DDGK közös beszerzéséért felelős elnökségi tagja Dr. Hüse István felvezette kenőolaj beszerzési partnerük előadását. A klaszter közös beszerzését menedzselő KKV Trade Kft. olyan partnert keresett, amelyik képes specifikációk alapján annak megfelelő kenőolajat szállítani, mivel a kenőolajok esetében nem a márkanév/gyártó, hanem a specifikáció határozza a megfelelőséget.

Panaszbejelentő rendszerek

A KKV Trade Kft. felajánlott egy olyan panaszbejelentő rendszerhez való csatlakozás lehetőséget, amely megfelel a panasztörvény által előírt körülményeknek; a szolgáltatás költsége 20.000 Ft/hó.

 

CSR tevékenység a klaszter tagvállalatoknál

A klasztertagok beszámoltak azokról a gyakorlatokról, amellyel a környezetüket segítik és edukálják, dolgozóik számára teszik kellemessé a munkakörnyezetet, illetve a természeti értékeket óvják.

Nagyvállalati klasztertagnál a cégen belül adnak ötleteket a kollégák arra, hogy milyen kezdeményezések kapjanak támogatást, majd szavaznak róla. Önkéntes napokat is tartanak, amelyekre a dolgozók tesznek javaslatot. Alulról szerveződnek ezek az események, a cég anyagi és emberi erőforrással segít, szombati napokon rendezik önkéntes alapon. A tanulókat is így szocializálják.

Megfelelő tudatossággal kisebb vállalkozásnál is lehet családias légkört (barátságos, könnyen élhető, mégis hatékony munkakörnyezet) teremteni, amely a vállalat egyik legfőbb értékét képezheti a munkavállalók számára.

A fenntarthatóságra a következőkkel lehet odafigyelni a gépipari termelésben: szelektív hulladékgyűjtés, papírmentes gyártás, újrahasznosított csomagolóanyagok, környezetbarát kenőanyagok, energiatakarékos fényforrások, napenergia hasznosítása, hőszivattyús rendszerek kiépítése.

A gépipari/műszaki szakmákat az általános iskolásokkal is már meg kell ismertetni, hogy minél többen orientálódjanak ebbe az irányba a pályaválasztáskor. Az egyik klasztertag a helyi intézményeket szerelte fel technikateremmel. 2015-ben a DDGK és klasztertagok alapanyagokkal támogatták az általános iskolákban gépipari szakköröket.

Több klasztertaga helyi közösséget is igyekszik megismertetni a tevékenységével nyílt napokon, pl. Modern Gyárak Éjszakája program keretén belül. Az érdeklődők (lakosság, vezetők, gyerekek) láthatják az ilyen alkalmak során, hogy milyen szinten áll jelenleg a gépipar (munkakörnyezet, eszközök stb.).  Egy vállalkozás minél kis településen működik, annál nagyobb a nyomás rajta a megfelelésre és a helyi kezdeményezések támogatására, és cégek számos módon támogatják is a helyi közösséget, szervezeteket, csak a cég ezt éppen nem nevezik CSR tevékenységnek. Ilyenek például a tagok esetében az alapítványok, egyesületek (sportegyesületek), gyerekekkel kapcsolatos támogatások- cipősdoboz akció és óvoda felújítások, gyerekklinikák/klinikák, mentőkutyás egyesületek, nyugdíjasklub, nemzetiségi egyesületek támogatása.