Univerzális homogenizátor prototípus kifejlesztése a SOMAPAK Kft.-nél

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagja, a pécsi Somapak Kft. K+F projektje során szériagyártásra alkalmas univerzális homogenizátor prototípusa került kifejlesztése, amely eltérő konzisztenciájú porok, adalékanyagok, szilárd és folyékony komponensek nagy mennyiségű homogenizálására, egalizálására. Gyors átszerelhetősége növelni az ipari termelékenységet.

 

A SOMAPAK Kft. „Univerzális homogenizátor prototípus kifejlesztése a SOMAPAK Kft.-nél” címmel, 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00184 azonosító számmal, a Nemzeti Kutatás, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósította meg 483 millió forint összköltségű projektjét, amelynek keretében 276 millió forint pályázati támogatáshoz jutott. A fejlesztés a vállalkozás pécsi székhelyén zajlott, három mérföldkőben, 2021.05.21 – 2023.09.30 időszakban.

A projekt keretében az 1986 óta működő, csomagolástechnikai-, élelmiszeripari gépeket, továbbá egyedi gépsorokat gyártó vállalkozás által egy szériagyártásra alkalmas univerzális homogenizátor prototípusa került kifejlesztése. A három különböző méretben kifejlesztett gép képes önálló berendezésként eltérő konzisztenciájú porok, adalékanyagok, szilárd és folyékony komponensek nagy mennyiségű homogenizálására, egalizálására egyaránt, gyors átszerelhetőségének köszönhetően. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy teljesen eltérő előállítási metódust igénylő termékeket is egy gép segítségével le lehessen gyártani a keverőelemek és néhány további alkatrész cseréjével, ezáltal növelve a gép kihasználtságát és az ipari termelékenységet.

A projekt legfőbb újdonságtartalma az egyszerűen cserélhető keverőegység, amely rugalmassá teszi a berendezést az eltérő anyagtulajdonságok és a különféle keverési feladatok szempontjából. A csapágyazások, tengelykialakítások mind a gyors és biztonságos cserét szolgálják. A gépek vezérlése a beadagolást segítő töltet tömegmérést is lehetővé teszi, továbbá időzíthető és programozható.

A projekt megvalósíthatóságát, a kutatás hátterét a magasan képzett mérnökcsoport biztosította, a vállalkozás kimagasló szakmai háttérrel rendelkező kutató-fejlesztő csapata évek óta gyűjti tapasztalatait a folyamatos belső fejlesztési projektek megvalósítása által.

A kis és nagy sorozatszámú gyártásra is alkalmas univerzális gépcsalád az élelmiszer-, és vegyipar piaci szereplői által is használható.

A termékfejlesztés vonatkozásában a SOMAPAK Kft. jelentős hazai és nemzetközi keresletre számíthat.

A beruházásnak köszönhetően a vállalat a projektben részt vevő közel 30 munkatársa munkahelyének megőrzését is megvalósította, akik között felső- és középfokú végzettségűek, tervezőmérnökök, CNC forgácsolók, lakatosok, gépszerelők, hegesztők, és gyártástámogató munkatársak is találhatók.