A vármegye gazdaságának legnagyobbjai

A NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Dunántúli Napló, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network gazdasági évzáróján mutatták be a TOP 100 kiadványt, mely a  vármegye gazdasági teljesítményét, a legnagyobb vállalkozások szereplését elemzi.

 

A rendezvényen aktuális témákat érintő szakmai előadások hangzottak el.

20 éve az agrárinnováció útján – Lehetőségek és irányok a Bonafam Mezőgazdaságnál

Hazánk egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozásánál, amely öt mezőgazdasági, öt feldolgozóipari vállalatot foglal magába, fontos szerepe van az ágazati együttműködéseknek, a startupok innovációinak, mert csak így lehet folyamatosan magas minőségű élelmiszert előállítani – mondta Szentpáli Szilárd, a Bonafarm Csoporton belül működő Dalmand Zrt. általános igazgatója. Jó példa erre az állattenyésztés számára termesztett takarmánynövény minősége, a toxinmentes alapanyag előállításához olyan talajművelési rendszert dolgozott ki a vállalatcsoport, amely a változó csapadékmennyiséghez is kiválóan tud alkalmazkodni. Számos innováció támogatja a cégcsoport eredményes működését. Például kiépítették az adatalapú vállalatirányítási rendszerüket, a növénytermesztésben integrált szoftvereket működtetnek, így az egyes megművelt táblákra vonatkozóan naprakész adatokkal rendelkeznek mind a talajra, mind a vízkészletre vonatkozóan. A strukturált hálózat a legmesszebbmenőkig támogatja az agronómusok döntéshozatalát. Startupokkal is együttműködnek, az általuk alkalmazott drónos technológia például rövid idő alatt lehetővé teszi a pontos információszolgáltatást.

A Bonafarm hazánk egyik legnagyobb hízósertés-előállító vállalkozása, évente mintegy 650–670 ezer vágóállatot nevelnek. A takarmány mellett a kiváló húsminőséghez az elmúlt 15 évben megvalósított telephelyfejlesztések is hozzájárulnak, valamint az országban egyedülálló módon létrehozott szaporítóanyag-minőség is. A sertéstenyésztést ma már automatizált folyamatok, egyedre szabott takarmányozás, valamint az üzleti partnerekkel kiépített online kommunikációs platform jellemzi. Ugyanígy 21. századi megoldásokat alkalmaznak a szarvasmarha-ágazatban is, ahol az állatokba beültetett vagy az állatokon elhelyezett chipek segítik a marhák helyének meghatározását, a testhőmérsékletüket vagy a napi aktivitásukat tükröző információk néhány percen belüli továbbítását.

A Bonafarmnál – csakúgy, mint más vállalkozásoknál – erős fókuszt kapott az elmúlt években a fenntarthatóság, az erre irányuló törekvések máris látható eredményeket hoznak. A bevezetett innovációknak, új technológiáknak köszönhetően mintegy 30%-os gázmegtakarítást értek el a talajművelésben, jelentősen csökkentették a foszfor- és nitritkibocsátást, az energiatakarékos terményszárítók működése is kevesebb költséggel jár. A jövőbeli feladatok egyike pedig a növényvédőszer-felhasználás csökkentése lesz a Bonafarmnál.

Az A.I. a digitalizáció újabb forradalma az ipar 4.0 után?

Ahogy 2011 tájékán az ipar 4.0-ról, úgy ma a mesterséges intelligenciáról (MI vagy A.I.) beszél mindenki, sokszor még abban az esetben is ennek a technológiának tulajdonítják a sikert, amikor nem is játszott szerepet egy fejlesztésben. Nem minden A.I., amit annak árulnak – jelentette ki előadásában Herbály István, a Contrall Kft. ügyvezetője. A mesterséges intelligencia nem újdonság, már a 60-as évek óta fejlesztik, manapság leginkább a ChatGPT elterjedésével került közelebb az átlagemberekhez. A ChatGPT egy tulajdonképpen statisztikai alapon működő szoftver, amely matematikai műveleteket végez, egy nyelvi modul, de magyar nyelven még korántsem rendelkezik annyira alapos információs bázissal, mint angolul. Sokan nem arra használják, amire valójában való, mert ugyan bármit kérdezhetünk tőle, de mivel nem egy szakértői rendszer, csak a már meglévő tartalmakat gyűjti össze, ezért csupán szöveg- és nem tartalomgenerátor.

Amikor megjelent az ipar 4.0, sokan attól féltek, hogy a gép elveszi az ember munkáját, ez azonban nem következett be. A technológia átvesz a munkavállalóktól olyan feladatokat, amelyek nem igényelnek különösebb gondolkodást, szakértelmet (pl. bankban pénzfelvétel – ATM), helyette ezeknél magasabb szintű feladatok elvégzésére fordíthatják a szakértelmüket. Viszont – ahogy Herbály István említette – a tudásnak akkor is meg kell lennie, hiszen csak erre lehet építeni a technológia használatát. A cégek egyelőre nem kezdték el integrálni a mindennapi működésükbe a mesterséges intelligenciát, az áttörést, a tömeges elterjedést az üzleti igény és az üzleti megtérülés hozza majd el. Jó példa erre a Contrall által a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. számára fejlesztett A.I.-t használó technológia, amely a cserepeken keletkező repedéseket vizsgálja. Herbály István szerint a mesterséges intelligencia egy olyan technológia, amelyet használva lehet alkalmazásokat létrehozni az emberek munkájának támogatására. Akkor válnak a mindennapjaink részévé, ha segíteni tudnak a napi kihívásaink megválaszolásában.

Az Amphenol és az elektromos autóipar forradalma – Miért Európa? Miért pont Pécs?

Baranya TOP 100 kiemelkedő volumenű növekedést elért vállalkozása lett az Amphenol Sincere Industrial Product Gyártó Kft., amelynek vezetője, Sánta Attila gyárigazgató azt mutatta be előadásában, hogy milyen tényezők játszanak szerepet eredményük kétévenkénti megduplázásában. A világ 40 országában jelen lévő Amphenol 2019-ben alapított gyárat Magyarországon, Pécsett, azzal a szándékkal, hogy növelje európai termelését. Kooperációs egyeztetéseket és a helyi gazdaság bemutatását vállalta a kamara fejlesztéspolitikai bizottsága és a hivatala. A cég tulajdonosainak pécsi látogatásai során a kamara szervezte az egyeztetéseket a leendő partnerekkel. Már a pécsi gyártócsarnok átadásakor kinőtték a helyüket, ezért Cserkúton talált új otthonra a többek között európai prémium elektromos autók kiemelt fontosságú akkumulátor-alkatrészét gyártó vállalkozás. Az elektromos autók számának növekedésével egyre jelentősebb az igény az autók előállításához szükséges alkatrészekre, Európában például évente 55%-kal emelkedik az új elektromos autók eladása, hazánkban is ez év első negyedévében 32%-kal több elektromos autót adtak el, mint tavaly. Kínában ma már az autók 80%-a elektromos meghajtású, tehát egy a jövőben felfutó ágazatról beszélünk.

Az Amphenol e tendenciák ismeretében erősíti európai gyártókapacitását, amelynek mostantól a cserkúti gyár a központja. A jövőben emiatt testvércégek is érkeznek a megyébe, ami újabb 100 munkavállaló felvételét igényli. Jelentős számban lesz szükség felsőfokú végzettségű munkatársakra, ezért is kötött a vállalkozás együttműködési megállapodást a Pécsi Tudományegyetemmel. Maga az Amphenol is sokat tesz az utánpótlás-nevelésért, többek között gyakornoki programokat működtet, és olyan feltételeket biztosít, amelyek vonzók lehetnek a stabil, dinamikusan fejlődő munkahelyet kereső fiatalok számára.

2023 jelentős változást hozott a magyarországi Amphenol életébe: új üzletágként elindult a kábel-összeszerelés, amely hamarosan automatizált módon zajlik majd. Mint Sánta Attila elmondta, várhatóan a közeljövőben is megmarad az a dinamikus fejlődés, ami az elmúlt négy évet jellemezte, azonban törvényszerű, hogy a vevők felé árat kell majd csökkenteni. Ezt csak azon a módon lehet megtenni, ha növelik a hatékonyságot és csökkentik a költségeket. Idén már a napelemparkjuk második fázisát telepítették, tavasszal pedig a harmadik fázist is üzembe helyezik, ezzel a felhasznált energiájuk mintegy 35%-át már napenergiából fogják előállítani. A gyárigazgató szerint az is jelentős szerepet játszik sikerükben, hogy termékeik esetében mindig növelni tudták a hozzáadott értéket – ez a jövőben sem lesz másképp.

 

Az előadásokat követően köszöntötték Baranya legnagyobb adófizetőit valamint a megye városainak legjobb gazdasági teljesítményt nyújtó vállalkozásait.

Pécs Megyei Jogú Város elismerő oklevelet adott át a Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft.-nek és a Harman Professional Kft.-nek.

Bóly város elismerő oklevelet adott át az Aquacut Kft.-nek.

Komló város legnagyobb adófizetője a KŐKA Kő- és Kavicsbányászati Kft.

Siklós város elismerő oklevelet adott át a “DJ & K” Sütőipari Bt.-nek.

Szigetvár város legnagyobb adófizetője a Trust Hungary Zrt.

 

A kamara szakmai elismeréseket is átadott.

Baranya legnagyobb árbevételű és foglalkoztató ipari vállalkozása a Körber Hungária Gépgyártó Kft.

Baranya legnagyobb kereskedelmi vállalkozása a Mecsek Füszért Zrt.

Baranya legnagyobb árbevételű hazai tulajdonú építőipari vállalkozása a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Baranya TOP 100 kiemelkedő volumenű növekedést elért vállalkozása az Amphenol Sincere Industrial Product Gyártó Kft.

Baranya TOP 100 kiemelkedő volumenű növekedést elért vállalkozása a Z Elektronika Kft.

Baranya legnagyobb árbevételű informatikai vállalkozása a HC Lineár Kft.

 

Baranya legnagyobb közszolgáltató foglalkoztatója a Biokom Kft.

Baranya legnagyobb árbevételű könnyűipari vállalkozása a PI-ER Technical Kft.

Baranya vármegye legnagyobb agrárvállalkozása az MCS Vágóhíd Zrt.

Baranyában a vertikális integrációban és a körkörös gazdálkodásban élen járó vállalkozás a Bóly Zrt.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt figyelemmel kíséri és támogatja az üzleti közösség tagjainak tevékenységét. A kamara elnökségének döntése alapján a 20, 25 vagy annál régebb óta sikeresen működő vállalkozásokat elismerésben részesíti.

20 éves jubileuma alkalmából az Aquacut Kft.-nek.,

25 éves jubileuma alkalmából az Eco-Cortex Kft.-nek.,

30 éves jubileuma alkalmából a Forlong Bt.-nek.

valamint a Mevid Zrt-nek, a legnagyobb hagyományú, 70 éve alakult Mecsekvidéki Vendéglátó Vállalat jogutódjának

adományozott oklevelet a kamara.

 

Valamennyi díjazottnak gratulálunk!

Üzleti sikerekben gazdag új évet kívánunk!

 

TOP 100 kiadvány 2023