Kamu hatóságok, kamu cégek – messziről jött vállalkozók

Az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat számos irodája jelezte, hogy az adott ország vállalkozóihoz külföldi cégek jelentkeznek üzleti partnerként, melyek furcsa, hivatalosnak tűnő céges és személyes okmányokkal igazolják magukat. Mivel a vállalkozó felelőssége, hogy kitől fogad be számlát, így ezeket a külföldi partnereket minden esetben előzetesen kell ellenőrizni, főleg akkor, ha bármi ismeretlennek, gyanúsnak tűnik. Egy ilyen „partnerrel” való üzletelés tetemes anyagi kárt okozhat és további jogi következményei is lehetnek.

Sajnos hazai irodák is találkoztak már ezzel a problémával, így közzétesszük az ismert fantázia-, és ál-útlevelek nem teljes listáját, mely az Európai Unió tagállamainak 2023.02.15-i beérkezett jelzései alapján ITT olvasható. Ezek sok esetben cégbejegyzésnek tűnő okiratokat is kiadnak, de az ezzel rendelkező személyek sehol nem minősülnek vállalkozásnak.

A. Fantázia útlevelek

(“útlevelek”, amelyeket kisebbségek, szekták és népcsoportok állítanak ki – amelyekhez nem lehet vízumot kérni -, valamint magánszervezetek és magánszemélyek által kiállított személyazonosító okmányok, cégbejegyzések stb.)

B. Álcázott útlevelek

(A már nem létező korábbi államok útlevelei)

C. Nemzetközileg nem elismert területek okmányai

Amennyiben vállalkozóként nem biztos abban, hogy a külföldiként bemutatkozó üzleti partnere valójában legálisan működő, az adott országban hivatalosan bejegyzett vállalkozás-e, keresse az Önhöz legközelebbi Enterprise Europe Network irodát.