Külföldi ügynököt találtak az EEN közreműködésével

Fiatal csapat egy fiatal üzletágban: a pécsi Greypixel Geometrics az ipar4.0-hoz köthető mérnöki innovációk implementálását tűzte ki célul. Lézerszkenneléssel, fotogrammetriával hoznak létre 3D-s pontfelhőket, amelyek a lehető legkülönfélébb akcióterületek pontos és gyors digitalizálására alkalmasak, illetve lehetővé teszik a tervezők számára a 3 dimenzióban való tervezést. Az újszerű felmérési technikákat és módszereket elsősorban a tervezéssel foglalkozó szakemberekkel szeretnék megismertetni, és nem csak Magyarországban gondolkodnak. Az Enterprise Europe Network segítségével már egy szlovén ügynököt is találtak.

– A Greypixel elsősorban lézerszkenneléssel foglalkozik, egy 3D-s (Leica C10) lézerszkennerrel épületeket, utcákat, templomokat, várakat, ipari területeket stb. digitalizálunk és ezekből a területekből úgynevezett 3D-s pontfelhőket hozunk létre – foglalja össze röviden e 21. századi tevékenység lényegét Kosári Aurél társalapító. – Elsősorban építészeknek, mérnököknek, ingatlanfejlesztőknek dolgozunk, műszaki előkészítést és 3D felmérést végzünk. Ez az új technológia tulajdonképpen a geodézia új szelete, és a lézeres távolságmérésen alapul. Régen és még manapság is a geometriai felmérést egy hagyományos távolságmérővel végzik, majd az ott kapott adatokból készítenek egy skiccet és ezt digitalizálják. Az új technológiával négyzetméterenként több mint 10.000 pont távolságát tudjuk meghatározni, ezekből igen sűrű pontfelhő keletkezik és ezáltal készül el az épület, akcióterület komplett geometriája. Az adatokat aztán be lehet ültetni a napjainkban használt építészeti szoftverekbe, amelyekkel tovább tudnak dolgozni az építészek, mérnökök.

– Hogyan könnyíti meg ez az új eljárás a tervezők munkáját?

– Például egy hotel vagy egy kastély átalakításakor nem a meglévő alaprajzokat figyelembe véve kezd el tervezésen gondolkodni, mert nem biztos, hogy azok a valóságot fedik, azaz lehet, hogy nem aktuálisak, hanem vagy felméri saját maga a terepet, vagy a korszerű lézerszkenneres megoldást választja. Az épület virtuális 3D változatát nem csak az építész-tervező tudja használni, hanem a többi szakági tervező is, aki a gépészetet, a légtechnikát, a tűzvédelmet stb. tervezi az épülethez. Gyakorlatilag egy olyan egységes dokumentum jön létre, ami a valóságon alapszik és számos olyan problémát lehet vele kiküszöbölni még a tervezés során, ami később, a kivitelezéskor jönne elő.

– Hogyan találnak partnereket a munkájukhoz? Földrajzilag például mennyire behatárolt az a terület, ahol dolgoznak?

– Magyarország egész területe és a környező országok jelentik a célpontunkat, tőlünk nyugatra már régóta ismert és használt ez a technológia. Mi az árainkkal és a problémákra való gyors reagálással tudunk versenyezni, ezt abból látjuk, hogy volt már több külföldi projektünk is. Minőségben magas színvonalat képviselünk, ezt támasztja alá, hogy a műszergyártó Leica hivatalos partnerei közé választott.

– Hogyan segített a kapcsolatépítésben a kamara és az Enterprise Europe Network?

– A kamarával élő kapcsolatunk van, hiszen önkéntes tagja vagyunk a közösségnek. Érdekel bennünket a külföldre való jutás lehetősége, elsősorban egy külföldi ügynökkel szerettünk volna szerződni, hogy a szolgáltatásainkat és a kinti piacot ismerve megrendelésekhez tudjon segíteni bennünket. Egy olyan B2B-találkozón, amit az EEN szervezett, találkoztunk egy szlovén fiatalemberrel, és olyan kedvezően alakultak a dolgok, hogy már szerződést is kötöttünk vele a vállalkozásunk képviseletére.

– Ismerték korábban is az EEN működését?

– Igen, ismertük, hiszen a kamara részéről kellő tájékoztatást kaptunk róla. Folyamatosan informálnak bennünket, hogy hol, milyen lehetőségek vannak. Nem mondom, hogy minden alkalommal élni is tudunk a felkínált opciókkal, de azt valljuk, hogy minden ajtót nyitva kell hagyni. Amikor úgy adódik, mi is böngésszük a kínálatot.

A B2B-találkozók véleményem szerint nagyon jók, hiszen szemtől szembe, élőben mutatkozhatunk be vagy ismerhetünk meg más vállalkozásokat, amelyekkel később akár üzleti kapcsolat is létesülhet. Ugyanakkor a mi ügyfeleink jelentős része még a klasszikus módon kapcsolódik hozzánk, sok helyre járunk bemutatkozni és amikor látják, hogy mit csinálunk, akkor bizalmat szavaznak nekünk. Emellett ajánlások útján találjuk meg a partnereinket, de az internet is kiváló lehetőséget kínál a kapcsolatépítésre. Az EEN ezeket a lehetőségeket bővíti ki.