Figyelem! Újra beindult az átverés!

Heti jogász – Ismét felbukkantak megtévesztő levelek, melyek aláírásával és a megkereső cég részére történő visszaküldésével évekre szóló fizetési kötelezettséget vehet nyakába a vállalkozás!

 

Megtévesztő levelével már 2017. és 2018. években is keresett meg baranya megyei vállalkozásokat a European Business Number EBN, DAD GmbH, egy hamburgi székhelyű vállalkozás. A levél angol nyelvű, ránézésre hivatalosnak tűnik, tartalmában valós, hatályos EU-s jogszabályokra hivatkozik. Ezzel azt a téves benyomást kelti, hogy a vállalkozásnak valóban kötelezettsége a levében írt adategyeztetés, a hiányzó adatok megadása vagy a rosszul megadott adatok javítása.

Valójában a levél egy szerződéses ajánlat, így az adatok kitöltésével, a levél aláírásával és visszaküldésével a vállalkozás szerződést köt a hamburgi céggel. A korábbi évek tapasztalatai alapján a szerződés három évre szól, évi 700 euró körüli kiadást jelent a vállalkozás számára, és ha a lejárat előtt a vállalkozás nem mondja fel a szerződést, az automatikusa meghosszabbodik, vagyis újabb évekre terheli fizetési kötelezettséggel a vállalkozást. A hamburgi cég az évi kb. 700 euró befizetése fejében azt vállalja, hogy a vállalkozás adatait rendszerében nyilván tartja és honlapján elérhetővé teszi. A 2019. évi „adategyeztető” levél még nem jutott el kamaránkhoz, így az idei szerződéses feltételek vonatkozásában konkrét információnk nincs.

A fentiek alapján nyomatékosan felhívjuk minden vállalkozó figyelmét, hogy NE TÖLTSÖN KI ÉS NE KÜLDJÖN VISSZA olyan dokumentumot, amelynek tartalma nem teljesen világos és egyben fizetési kötelezettséget is tartalmaz.  A későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében minden esetben csak olyan dokumentumot írjon alá, amit előzőleg átolvasott, a dokumentumban foglaltakat megértette, vagy a dokumentum tartalmával kapcsolatban megnyugtató módon tájékozódott.

Korábbi a témában megjelent anyagaink:

Újabb lehúzási kísérlet

Megtévesztő adatbekérés – hiányzó közösségi adószámra hivatkozva

Ismét felbukkantak megtévesztő adatbekérő levelek