WorldSkill’s válogató Pécsen

2019. január 24-én a Pécsi SZC Pollack Mihály Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott otthont a WorldSkill’s Kazan 2019. hazai festő, díszítőfestő válogató versenyének 6 kaposvári és 10 pécsi tanuló részvételével.

 

A két iskolából egy egy versenyző juthatott tovább az országos döntőbe. A Pollack legjobbja Gyúk Richard 11/F, a kaposvári versenyzők közül pedig Tarr Krisztián szh2/d osztályos tanulók lettek. Jó hangulatú színvonalas versenyt láthattunk. Minden versenyzőnek, és felkészítőnek gratulálunk!

A festő, díszítőfestő versenyszám hazai szakmai támogatója, fő szponzora a PPG Trilak Kft. A helyszínen Horváth Józseffel, a PPG Trilak Kft. festőakadémiájának vezetőjével beszélgettünk.PPG Trilak Kft. Horváth József

– Elmondta, hogy a PPG Trilak Kft. 2011 óta vesz részt támogatóként ezeken a nemzetközi versenyeken. Fő feladatuk a válogatóversenyek megszervezése, lebonyolítása, továbbjutó versenyző kiválasztása, majd felkészítése a nemezközi versenyre. A válogatóversenyek egyik helyszíne 2011 óta egyébként a PSZC Pollack Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Ez az iskola érdeme, jó a képzés, kitűnő a felkészítés, többször volt már döntős tanulójuk, 4-szer adtak második helyezettet.

– Jövő szombaton lesz még egy válogató Sopronban további 15 versenyzővel. Mindkét válogatóhelyszínről 2-2, szoros eredmény esetén esetleg 3-3 versenyző jut tovább. A válogató következő állomása február 9-én lesz a Trilak Festőakadémián, Budapesten, ahol kiválasztásra kerül az az 1 fő aki a WorldSkill’s Kazan 2019. versenyen képviselni fogja hazánkat.

– A kiválasztott versenyző áprilistól a kamarával közös 120 napos intenzív felkészítésen vesz majd részt szintén a Trilak Akadémián. Ez több napos gyakorlati felkészülésből, mentális felkészülésből, nagyon sok gyakorlásból és bemutatók tartásából áll. A tavaly felkészített versenyző a EuroSkill’s Budapest 2018 versenyen 2. helyezést ért el.

Battyányi József, a Pollack Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának festő szakmai vezetője elmondta, hogy az iskola diákjai annyira motiváltak, már 9. osztályban jelentkeznek a versenyre. WS Kazan festő selejtező

– Fontosnak gondolja, hogy ne ő jelölje ki azt a versenyzőt, akit el szeretne juttatni a versenyre, hanem döntsék el maguk, győzzön a legjobb. Idén 10 tanulójuk nevezett a versenyre, 2 végzős, 6 tizedikes és 2 kilencedikes. Igaz, hogy ők még a tanulási fázisban tartanak, de tapasztalatot, versenyrutint szerezhetnek, egyenlő esélyekkel indulnak.

A versenyzőknek egy szerkesztési feladatot kellett megoldaniuk. Sima fehér felületre különböző geometriai ábrákat kellett felrajzolni és kifesteni, szabadkézi technikával, harmonikus színekkel. A feladat elvégzésére 4 óra állt rendelkezésükre.

Az értékelés a versenyszabályzat alapján történt, fő szempont a pontosság, színtartás, szerkesztés és tisztaság volt.

A kőműves versenyszám regionális selejtezőjének szintén a Pollack Mihály Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola ad otthont február 11-15. között.

A szakmák Olimpiájának is nevezett világversenyt 2019. augusztus 22-27. között Kazanban, Oroszországban rendezik meg. A WorldSkills Kazan 2019 versenyre a világ több mint 60 országából érkeznek szakemberek és mintegy 1600 fiatal versenyző küzd meg a világbajnok címért. Magyarország előreláthatólag 23 versenyszámban indít versenyzőt.

További információ a WorldSkill’s versenyekkel kapcsolatosan: http://skillshungary.hu/