„A kirakat az első kép, amit az üzlet magáról mutat”

Utolsó félévét kezdi meg a Pécsi Szakképzési Centrum Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája kirakatrendező-dekoratőr osztálya, amely elsőként végez ezen a szakon, a nyáron. Korábban Budapesten működött kirakatrendező-dekoratőr iskola, amit kb. 15 évvel ezelőtt megszüntettek, azóta pedig különböző oktatási intézmények indíthattak ilyen kurzust. Így vette fel kínálatába a pécsi szakképző iskola is. Néhány éven át, ha valaki lakberendező szeretett volna lenni, csak úgy mehetett képzésre, ha előtte dekoratőrként vizsgázik. Ma már nincs ilyen megkötés. Mindezt Faltis Roberta dekoratőr tanártól tudjuk meg, aki ősz óta tanít a Simonyiban kirakatrendezés gyakorlatot és térrendezés gyakorlatot, a dekoratőr szak legfőbb tantárgyait.

– Van egy olyan diákréteg, amelyet tényleg érdekel a szak, és szívesen vesznek részt az órákon, de vannak olyan tanulók, akik, amikor jelentkeztek, nem voltak tisztában a szakma tartalmával. Ez szinte minden szakmával kapcsolatban elmondható – foglalja össze röviden a tanárnő az első végzős osztállyal kapcsolatban szerzett tapasztalatait.

– Az iskola milyen feltételeket, hátteret biztosít ennek a szakmának az oktatásához?

– A kirakatrendező-dekoratőr képzéshez speciális eszközök, felszerelések szükségesek, illetve olyan gyakorlati képzőhelyek, ahol a kötelező nyári gyakorlatukat tölthetik a tanulók. Ez utóbbi azért is hasznos, mert ott valóságos környezetben próbálhatják ki magukat. Az iskola rendelkezésünkre bocsátott három gyakorló kirakatot, ezekben gyakorolhatjuk a textilkihelyezési formákat, a darabárurendezést. Van egy kezdő árukészletünk, textíliákat vásároltak, így el tudtuk kezdeni az érdemi munkát.

– Van-e elegendő gyakorlati képzőhely a tanulók számára?

– Igen, eddig is voltak gyakorlaton a fiatalok, és én is szorgalmazom, hogy minél több dolgot lássanak élőben. Az iskola ugyanis egy laboratóriumhoz hasonlít, itt nem feltétlenül olyanok a körülmények, mint egy utcai kirakatnál egy működő áruházban. Mindig alkalmazkodni kell, és ezt csakis valós helyzetekben tudják megtapasztalni. Ezért kiállításokra, kiállításépítésekre is elviszem a tanítványaimat, kerestem olyan partnereket, pl. egy méteráruboltot, akikhez elmehetünk kirakatot rendezni. Kirakatversenyeket is szervezek dekoratőr tanulóknak és profiknak is, ahol lehetőséget kapnak a bemutatkozásra és a megmérettetésre. Decemberben a budapesti belvárosi karácsonyi kirakatversenyen a Simonyiba járó  Dana Diána különdíjat kapott.

– Miben változott a kirakatrendező-dekoratőr szakma az elmúlt évtizedekben?

– A kirakat egy nagyon fontos reklámeszköz. Ez az első kép, amit az üzlet magáról mutat. Fontos lenne, hogy a vállalkozások érdemben foglalkozzanak a kirakatokkal és úgy helyezzék ki az árut, hogy az valóban mutasson, illetve azt a szerepet töltse be, amiért létesítették. Ma sok üzlet tulajdonosa inkább lefóliázza a kirakatot és feliratot tesz rá, így a portál nem tölti be azt a funkciót, amire született. Probléma az is, hogy nem alkalmaznak szakembert a kirakat berendezésére, az lenne a jó, ha kirakatrendezőt kérnének fel és nem az ügyes kezű eladóra bíznák ezt a munkát. Régen saját dekorációjuk volt az áruházaknak, mindig az évszaknak megfelelő volt a kirakat, mert tudták, hogy onnan vásárolnak az emberek. Vagy az arra sétálók akkor is megállnak, ha nem vásárolnak, mert különleges vizuális látványban van részük.

– Milyen képességek, készségek szükségesek egy jó kirakatrendező-dekoratőr szakember számára?

– Elengedhetetlen a kézügyesség, a fantázia. Jól kell tudni rajzolni, a fejben megszületett tervet ábrázolni, illetve prezentálni. Szükség van egy művészi irányultságra, hogy fogékony legyen a vizuális dolgokra, hiszen a kirakatrendezés speciális látásmódot feltételez, ami ugyan tanulható, de nem baj, ha eleve megvan a fiatalban.

– Milyen továbblépési lehetőség van, ha valaki kirakatrendezőként, dekoratőrként végez?

– Ha a szakmán belül maradunk, bizonyos idő után, amikor megvannak a referenciák, például mestervizsgát lehet tenni. De sokkal egyszerűbben lehet valaki lakberendező, ha korábban kirakatrendezőként, dekoratőrként végzett. Ha pedig kicsit feljebb lépnénk, belsőépítész is válhat a fiatalból vagy a művészet bármely ágában is érvényesülhet, ahol rajzkészségre van szükség. Ha ezt valaki megfelelően tudja fejleszteni, akkor mehet a MOME-ra, vagy például a Pécsi Tudományegyetemen művészeti karán is kiváló képzés folyik. A nővérem például meseillusztrátor, pedig valamikor ő is kirakatrendező-dekoratőrként végzett.

– Hol lehet elhelyezkedni? A kirakatrendezők, dekoratőrök általában magánvállalkozók, esetleg létezik még alkalmazotti foglalkoztatás?

– Az utóbbi a ritkább, a multicégeknél még vannak dekorációs részlegek. E szakma képviselői inkább magánvállalkozásban dolgoznak, többen akár dekoros céget alapítanak, vezetnek.

Kis Tünde