A komlói Rati a „leginnovatívabb gyár”

2017-es teljesítménye alapján tavaly a „Leginnovatívabb gyár”-nak választották az autófelszerelési termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó komlói Rati Kft.-t, amely jelentős sikerrel mutatta be ősszel új termékeit Frankfurtban az autógyártók számára rendezett szakmai vásáron. Bár a tulajdonos-cégvezető Rajnai Attila szerényen azt válaszolja a Mi újság? kérdésre, hogy a tavalyi év nem volt a legerősebb évük, mégis a beszélgetés alapján kiderül: a háttérben folyó egész évi kemény munka gyümölcse a közeljövőben beérik. Új termékekkel lepik meg a piacot.

– Két fontosabb projektünk sem úgy hozta az eredményeket a piacon, mint ahogy vártuk, és a számok is visszaesést jeleznek vissza 2018-ra vonatkozóan – mondja Rajnai Attila. – Ettől függetlenül eredményesen éltük meg az évet, mert hamarosan megjelenik egy új termékünk, amelyet ősszel mutattunk be a frankfurti Automechanika kiállításon. Ez egy autós kosár, ami a mindennapi bevásárlást könnyíti meg az autósok számára, hiszen nem engedi, hogy a megvett termékek a csomagtérben elmozduljanak vagy kiboruljanak. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk az autógyártóktól, bízunk benne, hogy ez egy sikertermékünk lesz a jövőben. Emellett kifejlesztettünk egy indukciós telefontöltőt autós használatra, amit a kartámaszunkba installáltunk. Ez egy komoly újdonság, hiszen a piacon még kevés jó minőségű indukciós mobiltelefon-töltő van, ettől a terméktől is szép eredményeket várunk.

Nagyon érzékenyen figyeljük az autóipari változásokat, leginkább az elektromos autózás elterjedésének a hatásait, illetve az autómegosztás szolgáltatás gyakorlatban való működését, mert a következő 5-10 évben ezekből a változásokból eredő problémákra igyekszünk jó megoldásokat találni az autósok számára.

– Egy-egy ilyen fejlesztés mennyi ideig tart és mikor lesz belőlük piacképes termék?

– Ez szinte minden esetben más időtartamot jelent. Amíg egy problémából összeáll egy termékkoncepció, az kb. 8-10 hónap. Már van egy folyamatunk, egy nagyon jó eszköz- és módszertanunk, amivel feldolgozzuk a problémát és eljutunk egy termékkoncepcióig. A termékkoncepciót aztán valahogy bemutathatóvá kell tenni, így látványterveket, animációkat készítünk, majd ezzel felkeressük a potenciális autógyártókat. Ez szintén több hónap. Ha jó fogadtatásra talál a termék, akkor elkészítjük a prototípust, és még csak ez után dől el, hogy érdemes-e befejezni a fejlesztést és valódi terméket csinálni belőle.

– A Rati a fejlesztést, az újdonságot adja el vagy pedig a legyártott terméket?

– Magát a terméket adjuk el. A jövőben abban is látunk fantáziát, hogy már a koncepciót piacosítjuk, de jelenleg 100%-ban termékforgalmazásból származik a jövedelmünk. Az autógyárakhoz hasonlóan mi is legyártatjuk az alkatrészeket és nálunk csak az összeszerelés zajlik.

– A vállalkozás a 2017-es évre vonatkozóan megkapta a Leginnovatívabb gyár elismerést. Mit értékeltek ebben a díjban?

– A Rati teljes tevékenységére vonatkozóan ítélték meg ezt a díjat tavaly. Innovatív maga a környezet, amit létrehoztunk magunk körül, hiszen egy nullenergiás épületben dolgozunk, innovatív az a szemlélet, ahogy dolgozunk és innovatív elemeket tartalmaz az, amit termékként létrehozunk. Ilyen módon a kkv-szektor tekintetében egy különleges vállalkozás vagyunk.

– Melyek a jövő kihívásai, céljai a cég számára?

– Ahogy említettem, folyamatosan figyeljük az autóiparban bekövetkező változásokat és ezekre akarunk jó megoldást adni. Abban gondolkodunk, hogy a 2020 utáni években sokkal nagyobb mértékű lesz a változás, mint amit most látunk, így már évekkel ezelőtt elindultak azok a fejlesztések, amelyek akkor válnak termékké.  Látható, hogy a nagyvárosi életben rendkívül fontos lesz autómegosztás, az új generáció kevésbé ragaszkodik ahhoz, hogy saját autója legyen, így erre az új igényre biztosan reagálni kell.

– Hogyan szerzik meg a fejlesztéseket indukáló információkat?

– Igyekszünk már meglévő tanulmányokhoz hozzájutni, emellett a folyamatot kell látni, a trendet. Mi magunk is teszteltünk Budapesten autómegosztós szolgáltatást, de több, jövő- és trendkutatással foglalkozó partnerrel is együttműködünk. Fontos az is, hogy a potenciális vevőink, maguk az autógyárak szakemberei, akik közül jónéhánnyal szoros kapcsolatban vagyunk, mit mondanak. Egyre bővül azoknak a száma, akikkel egy ilyen fejlesztési folyamatban együtt tudunk működni, így bizonyos pontokon meg tudjuk kérdezni a véleményüket, a tapasztalataikat. Ez is rengeteget hozzátesz a fejlesztéseinkhez.

Kis Tünde

A képeknek helyettesítő szöveget kellene megadni, ami a kép tartalmát mutatja be röviden.  Ha nem írsz hozzá ilyet, jelöld be, hogy díszitésre használt kép.