„Minél több területen dolgozik egy cég, annál biztosabb lábakon áll”

Ma még talán nem általános, ha egy bizonyos területen évtizedekig sikeresen működő vállalkozás a korábbi tevékenységétől merőben eltérő üzletbe is kezd. Az újat ugyanis alapos felkészüléssel, rengeteg információ gyűjtésével, hónapokig tartó tanulással lehet elindítani, no meg persze tőke is szükséges hozzá. Így kezdte el a minőségi fa ajándéktárgyak és termékek online értékesítését a pályázati tanácsadással, üzleti tervezéssel és pályázatírással foglalkozó pécsi Eco-Cortex Kft. Wood Spot néven futó webshopjuk már az első hónapokban hozta a tőle elvárt eredményeket, de mint Göndöcs Gábor üzletágvezető mondja, még az út elején járnak.

– 2014-15-ig többek között a piaci specializáció adta meg egy vállalkozás stabilitását. Az utóbbi néhány évben azonban azt tapasztalom, hogy minél több területen dolgozik egy cég, annál biztosabb lábakon áll – fogalmaz a fiatal üzletágvezető. – A mi esetünkben három indok vezetett ahhoz a döntéshez, hogy fatermékek kereskedelmével foglalkozzon az új ágazat. Az egyik az, hogy több mint húsz éve tanácsadási területen dolgozunk, és olyan új tevékenységet kerestünk, amelynek keretében az eddig szerzett kompetenciákat fel tudjuk használni, amely kézzel fogható módon visszatükrözi, hogy a tanácsadási munkánk tapasztalatai mit érnek a közvetlen gyártási, kereskedelmi piacon. A második is kapcsolódik a tanácsadási tevékenységhez: szeretnénk közvetlenül megtapasztalni egy új, a piac számára még ismeretlen termékekből álló termékcsoport bevezetésének kihívásait, hogy hitelesen tudjunk tanácsot adni az innovatív termékek fogalmazását kezdő vállalkozótársainknak. A harmadik érv, és talán ez a legfontosabb: azt gondolom, az ember abban lehet jó, amiben hisz, amit közel érez magához. A természetközeliség, a természetvédelem, a fa szeretete az egész családunk számára fontos, ezért kezdett családi vállalkozásunk fa termékek gyártatásával és online kereskedelmével foglalkozni.

– Miként zajlott maga az üzletépítés folyamata?

– Először is a tanulásra helyeztük a hangsúlyt. Hónapokon keresztül marketingkonferenciákra jártunk, ahol hozzá lehetett jutni az induláshoz szükséges információkhoz. Számos szakemberrel, szakcéggel konzultáltunk, megismertük a vonatkozó jogszabályokat. Ezt követően pedig fel kellett építeni az egész online hátteret. Ekkor még nem volt termékünk, hónapokba telt, mire megtaláltuk a gyártópartnereinket, és szeptemberben elindulhatott a webshop. Azt gondoljuk, hogy el kell kezdeni árusítani, először kis darabszámokat gyártatni, hiszen a piac lesz az, ami megmondja, hogy miből mennyire lesz igény, melyik szín és dizájn tetszik az embereknek.

– A kamara milyen segítséget nyújtott az elinduláshoz?

– A kamara nélkül nehezebben indultunk volna el, olyan regionális kapcsolatokat, valamint ötleteket tudtak nekünk adni a kamara munkatársai, ami hatalmas segítség volt a számunkra. A kamara honlapján található egy webshop indításáról szóló tananyag, amit nagyon jól tudtunk használni. A kamarai kollégák mindig fogadókészek voltak a megkereséseinkre, eljöttek hozzánk, megnézték és véleményezték a termékeinket.

– Mik a webshop működésével kapcsolatos első tapasztalatok?

– Az első tapasztalataink visszaigazolják azt, amit a legelején tanultunk: költségtakarékossági okból amit mi is meg tudunk oldani, azt magunknak kell megcsinálni – például a szövegírást, néhány fotózást. Ne törekedjünk induláskor a tökéletességre, először ki kell próbálni, hogy működik-e egy rendszer, aztán természetesen mielőbb tovább kell fejlődni a „csillagos ötös” szintig.

– Mi lesz a következő lépés?

– A hazai piac megtartása mellett a külföldre lépés. Magyarországon a fa ajándék- és lakberendezési tárgy a legtöbb ember költési hajlandóságának érzékeny pontjához tartozik, nagyon meggondolják, hogy mire adnak ki 10-15 ezer forintot. Hosszú távon pedig egy másik üzletág elindításában is gondolkodunk.

– Mi volt az új üzlet beindításának folyamatában a nagy tanulság?

– Amit az elején is gondoltunk: a tervezettnél mindig többe kerül egy új ágazat elindítása. Az Eco-Cortex Kft. alapvető tevékenysége az üzleti tervezés, a saját projektünket is ugyanúgy megterveztük, mint bárki másét. Elkészítettük a saját üzletágelemzésünket, a pénzügyi terveket, és egy elvi síkon megfogalmazott menetrenddel vágtunk bele, nem próba szerencse alapon. Van, ami a tervezettek szerint alakult, és van, ami nem, de alapvetően nem kellett csalódnunk önmagunkban. Összességében az eredményeket és a nagyságrendet tekintve az történt, amire számítottunk.

Kis Tünde