Megjelent a GVI január havi gazdasági tájékoztatója

Az MKIK GVI negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésében 400 cégvezető véleményét kérdezték a cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól.

 

A teljes mintára vonatkozóan – amely 300 kis- és középvállalkozást (20–249 fő között) és 100 nagyvállalkozást (250 fő felett) tartalmaz – a Negyedéves Konjunktúramutatót és a Negyedéves Bizonytalansági Mutatót közlik.
A 2018. októberi adatfelvétel eredményei szerint Magyarországon az üzleti bizalom szintje azonos szinten áll az előző negyedévi értékkel: a Negyedéves Konjunktúramutató a júliusi 42 ponthoz viszonyítva stagnál. Ez a negyedéves konjunktúrakutatás kezdete, 2010 óta továbbra is az eddigi legmagasabb érték, a júliusi adathoz hasonlóan. A Negyedéves Bizonytalansági Mutató értéke 30 pontos szinten áll, amely 4 ponttal magasabb az előző negyedévben tapasztalt értékhez képest. Ez arra utal, hogy a hazai vállalkozások helyzetértékelése kevésbé egyöntetűvé vált a júliusi felméréshez képest.
Ha azonban csak a kis- és középvállalkozások körében vizsgáljuk az üzleti bizalom szintjét, akkor megállapítható, hogy a júliusi visszaesést követően a KKV Körkép Konjunktúramutató ismét növekedést mutat: a júliusi 34 pontról 41 pontra emelkedett. Ez a KKV Körkép konjunktúrakutatás kezdete, 2005 óta az eddigi legmagasabb érték. A KKV Körkép Bizonytalansági Mutató értéke 6 ponttal nőtt a 2018. júliusi adathoz képest, jelenleg 36 ponton áll, ami azt jelenti, hogy a kis- és középvállalkozások véleménye is kevésbé egyöntetűvé vált.

A teljes elemzés itt olvasható:

GVI január havi Gazdasági tájékoztató