A megye gazdaságának legjobbjai

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kitüntetési Rendje alapján a kamara elnöksége dönt a kamarai díjak kitüntetettjeiről. A kitüntetésekre számos javaslat érkezett a kamarai testületek és tisztségviselők részéről.

A kamara elnöksége mérlegelve a javaslatokat, december 3-án a következő döntéseket hozta:

Zsolnay Díj Baranya Gazdasági Fejlesztéséért

A Zsolnay Díj Baranya Gazdasági Fejlesztéséért kitüntetettje Szekó József.

Indoklás:

Szekó József 1998. október 18-án tette le hivatali esküjét Mohács polgármestereként. Húsz évvel ezelőtt csaknem háromszázmillió forintos hiány mutatkozott az önkormányzat kasszájában, jelenleg pedig 48 fejlesztési program fut több mint tízmilliárd forint összértékben.  Egy nem teljes lista az eddigi megvalósult projektekről: az Ipari park kialakítása majd később II. és III. ütemű fejlesztése, az Inkubátorház kialakítása és fejlesztése, a belváros és Déli városrész rehabilitáció, a Déli I. és II. lakópark kialakítása, a város energetikai korszerűsítése valamint a városi nagy rendezvények, köztük a busójárás összefogása, fejlesztése. Szekó József polgármester a mohácsi híd és a kereskedelmi kikötő megvalósításának motorja.

Angster József Díj

Az Angster József Díj kitüntetettje Somogyvári Lajos.

Indoklás:

Somogyvári Lajos a Harman Professional Kft. vezetője. A cég pécsi indulása óta szervezi a vállalkozás tevékenységét. Ma már több mint 300 alkalmazottal dolgoznak, amelyek jelentős része volt Elcoteq kolléga, őket visszavonzotta a Harman tevékenysége, a vállalati kultúra, az érdekes tevékenység és szeretett városuk. A fiatal szakemberek korrekt felvétele és a visszavándorlás megindítása komoly pécsi sikertörténet. A városért érzett felelősségük keretében valósították meg a TV torony kivilágítását, amely ma már népszerű turisztikai célpont is.

Az Év Üzletembere Díj

Az Év Üzletembere Urbán Ernő.

Indoklás:

Urbán Ernő az Erla Sound & Light egyik tulajdonosa és vezetője. A vállalkozás évtizedek óta a hazai fesztiválok és koncertek kihagyhatatlan szereplője. Urbán Ernő vezetésével a cég a helyi média komoly vállalkozása, a 2018-ban átadott Nagykozári filmstúdióban országos TV-k számára készülnek sorozatok, filmek. Kitartó és eredményorientált munkája révén a megye és Pécs városa ismét felkerülhet a filmipar hazai és nemzetközi térképére.

Életmű Díj

Az Életmű Díj kitüntetettje Behekné Barta Mária.

Indoklás:

Behekné Barta Mária immár 30 éve végez kiemelkedő munkát. az idegenforgalom és a vendéglátás területén. 1993-tól 2011-ig a Dóm étterem, 1996 óta pedig a Bagolyvár étterem és fogadó tulajdonosa. Vállalkozásaik fejlődését saját erőből érték el, tematikus vacsoraestek szervezésével nagyban hozzájárultak a határmenti gasztronómiai örökség megismertetéséhez és a nemzetiségi gasztronómiai hagyományok megőrzéséhez. Emellett társadalmi szerepvállalása, szakmaszeretete is kiemelkedő és példamutató.

Életmű Díj

Az Életmű Díj kitüntetettje Fodrócziné Pohl Margit.

Indoklás:

Fodrócziné Pohl Margit évtizedek óta az eFeF Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője. A vállalkozás baromfihús tovább-feldolgozásával, csirke- és pulykahús alapanyagú készítmények gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Ügyvezetőként 150 alkalmazottat irányit mindenki megelégedésére. Az eFeF Kft. korszerű gépi technológiák alkalmazásával, folyamatos fejlesztésekkel, modern csomagolások bevezetésével, a választék folyamatos bővítésével igyekszik a fogyasztók változó igényeinek megfelelni.

Életmű Díj

Az Életmű Díj kitüntetettje Rendeczki Lajos.

Indoklás:

Rendeczki Lajos fodrász mester mindig is szívén viselte szakmája sorsát, támogatta a fodrász szakma művelőinek folyamatos fejlődését. A szakképzésben aktívan részt vállalt oktatóként, szakértőként, képzések, vizsgák és versenyek előkészítésében valamint lebonyolításában. Mesterelnökként évekig felügyelte a mestertanfolyamokat és vizsgákat. A fodrász szakma erősítéséért fáradozott a kamara szakképzési bizottságának egykori tagjaként is.

 Az Év Fiatal Üzletembere Díj

A cím kitüntetettje Csepregi Zoltán.

Indoklás:

Csepregi Zoltán a W5labs IT-fejlesztő cég tulajdonos-ügyvezetője. A hatékony és innovatív megoldásokat kínáló 30 fős vállalkozás élen jár a webfejlesztés és digitális grafika területén. Számos hazai és nemzetközi megmérettetésen díjazták weboldalaikat. A tudatos cégépítés és tervezés mind a siker felé viszi a vállalkozást.

Címzetes kamarai tanácsos

A cím kitüntetettje Vétek Jánosné.

Indoklás:

Vétek Jánosné évtizedek óta a pécsi turizmus szolgálatában áll, az utazási iroda és a pécsi kisvonat mellett több vállalkozást is üzemeltet. Szakértelmével és tanácsaival folyamatosan segíti a kamarát és a megyei üzleti közösség tagjait a turisztikai szektor problémáinak megértésében, megoldások közös keresésében, szakmai véleményezésben, ezáltal az ágazat dolgozóinak és vállalkozóinak érdekképviseletében.

Címzetes kamarai tanácsos

A cím kitüntetettje dr. Orosdy Béla.

Indoklás:

Dr. Orosdy Béla az immár 18 éve működő kamarai Marketing klub elnöke. Hatékony és kitartó munkáját jelzi, hogy a klub a kamara legrégebb óta, megszakítások nélkül működő klubja. Szakmai munkája nemcsak a klubösszejöveteleken nyilvánul meg, hanem a kamara és a helyi vállalkozások marketing tevékenységét is segíti, gazdagítja. Szakmai eredményei tiszteletet parancsolóak. Elkötelezettsége választott szakterülete iránt példa mindannyiunk számára.

Címzetes kamarai tanácsos

A cím kitüntetettje Bogos Csaba.

Indoklás:

Bogos Csaba a Gazek Safety Expert zuhanásbiztonsággal foglalkozó cég ügyvezető igazgatója, zuhanásbiztonsági specialista. Vezetésével a Q.P. Kft. önálló márkát épített, terméket fejlesztett. Tudását átadja a megyei kkv-k számára is új, innovatív módszerek felhasználásával. A kamarai KKV fejlesztési bizottság aktív tagja, a kamaránk munkavédelmi klubjának elnöke, és a baranyai üzleti közösséget képviseli a nemzeti kamara munkavédelmi bizottságában.

Baranya Megyei Idegenforgalmi Díj

A díj kitüntetettje a Pannon Filharmonikusok – Pécs NKft.

Indoklás:

A Pannon Filharmonikusok Pécs város szimfonikus zenekara. A város és a régió legmagasabb, nemzetközi minőséget szolgáltató kulturális közösség, amely a Kodály Központban tartott minden koncertje kiemelt érdeklődésre tarthat számot. A zenekar turisztikai vonzerő és a legjelentősebb Pécs város hírnevét hordozó márkanév ma már.

Baranya Megyei Szakképzési Díj

A Díj kitüntetettje Zsiga István.

Indoklás:

Zsiga István országos és nemzetközi hírű elismert vendéglátóipari szakember. Évtizedek óta ápolja és őrzi a gasztronómiai értékeket, hagyományokat. Hosszú éveken át gyakorlati szakoktatóként is dolgozott iskolában és külső gyakorlati képzőhelyeken is. A gyakorlati képzés mellett aktív volt vizsgáztatásban, mesterképzésben és szakértésben is. Az oktatások mellett eredményesen készítette fel saját diákjait különböző szakmai versenyekre.

Baranya Megyei Szakképzési Díj

A Díj kitüntetettje Osvald Levente.

Indoklás:

Osvald Levente a Pécsi Szakképzési Centrum Angster József Szakgimnáziumának gyakorlati oktatásvezetője és tanműhelyvezetője. Több évtizedes pedagógusi tapasztalattal rendelkezik. Évek óta  fontos szerepet játszik a közlekedésgépészeti duális szakképzés megyei rendszerének kidolgozásában és fejlesztésében. A kamara pályaorientációs tevékenységének aktív részese.

Baranya Megyei Szakképzési Díj

A Díj kitüntetettje a Treszner Kft.

Indoklás:

A Treszner Kft. 2004 óta foglalkozik villanyszerelő tanulók oktatásával. A megfelelő minőségű és mennyiségű erősáramú szakember utánpótlás megyei megteremtésének egyik meghatározó vállalkozása. Az oktatás színvonalának folyamatos emelése érdekében erősáramú tanműhelyt is kialakítottak, ahol külön szakoktató foglalkozik a tanulókkal.

Baranya Megyei Innovációs Díj

A Díj kitüntetettje az Infratrainer Kft.

Indoklás:

Az Infratrainer Kft. saját fejlesztésű fekvőkerékpárja, a legmodernebb technológiák alkalmazásával készül. Az ún. infratréner, infrasugarak segítségével növeli az edzés hatékonyságát. Fejlesztéseikbe más baranyai vállalkozásokat is bevonnak.

Baranya Megyei Innovációs Díj

A Díj kitüntetettje a Wallgo Design Kft.

Indoklás:

A Wallgo Design Kft. pécsi székhelyű tervező, gyártó és kivitelező vállalkozás. Természetes állapotukban megőrzött, növényi alapanyagokból készült dekorációs termékeket kínálnak, amelyek kombinálják az esztétikát a magas szintű akusztikával. Folyamatosan keresik az innovatív természetes alapanyagokat. Büszkék arra, hogy széles színskálájú és több fajta tartósított növényt kínálnak.

Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj

A Díj kitüntetettje a Tomelilla Kft.

Indoklás:

A Tomelilla Kft. a kereskedelmi és fejlesztési tevékenysége mellett a precíziós ökogazdálkodás egyik régiós témavezetője. Borsiczky István a cég vezetője a helyi gazdákat és érdekcsoportokat nemcsak támogatja, de tevékenységeivel segíti is őket az ökogazdálkodás bevezetésébe.

 Baranya Megyei Export Díj

A Díj kitüntetettje a Huniolift Kft.

Indoklás:

A Huniolift Kft. pécsi székhelyű vállalkozás. A 100%-ban magyar tulajdonú, több generációs cég fő profilja a lemezvágás, az élhajlítás és a felvonóalkatrészek gyártása. Nemzetközi piacra szállítanak, folyamatosan fejlesztenek és helyi beruházásokat hajtanak végre. Export árbevételük a 2017-es évet követően, 2018-ban 25%-kal nőtt. Az összbevételük 93%-a az export bevételből származik.

Kiváló Kamarai Munkáért Díj

Kiváló Kamarai Munkáért díjban részesül Kutseráné Pernyéz Zsuzsanna.

Indoklás:

Kutseráné Pernyéz Zsuzsanna a kamarai Humán klub egyik aktív résztvevője, majd 2018 nyarától annak elnöke. Aktivitása a kamarai munkában is megjelenik.  Évek óta segíti a kamarai projektek megvalósítását és a megyei üzleti közösséget szakmai munkájával.

Kiváló Kamarai Munkáért Díj

Kiváló Kamarai Munkáért díjban részesül Kozma Béla.

Indoklás:

Kozma Béla Címzetes kamarai tanácsos. Évek óta aktív tagja a Humánerőforrás-fejlesztési bizottságnak, illetve azt megelőzően a szakképzési bizottságnak. Szakmai kérdésekben állandó szakértője és tanácsadója a megyei és a nemzeti kamarának is. Szakképzési tanulmányok írása mellett pedagógiai témájú tankönyvek szerzője, közoktatási szakértő.

Kiváló Kamarai Munkáért Díj

Kiváló Kamarai Munkáért díjban részesül Liszácz Mihály.

Indoklás:

Liszácz Mihály jelentős piacbővítést hajtott végre a vállalkozásában, eközben minden kamarai testületi feladatot is teljeskörűen ellátott. A magyar-horvát határmenti gazdaságfejlesztés érdekében 2015 óta látja el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Horvát tagozatának elnöki tisztét, melynek keretében számos nemzetközi delegációban és üzletember találkozón képviselte kamaránkat és vállalkozóinkat. A szakképzés és mesterképzés területén is példamutató a vállalkozók számára, 2007 óta évente 10 tanulót vezet be az autószerelés, villamosság, karosszéria javítás és fényezés szakma rejtelmeibe.

Záray Károly Díj

A díj kitüntetettje Pohli Krisztina.

Indoklás:

Pohli Krisztina projektmenedzserként hat éve dolgozik a kamarában. A kamara hazai és nemzetközi pályázatait írja és menedzseli.  Szorgalmas és lelkiismeretes, folyamatosan képzi magát és vállal többletfeladatokat. Sokszor a napi feladatain túl is készségesen támogatja munkatársait.

Az Év Kereskedője Díj

Az Év Kereskedője Díj kitüntetettje Folkmann Ferenc.

Indoklás:

Folkmann Ferenc szociológus és informatikus végzettséggel kezdett el kereskedni. Már a kezdetekkor felismerte az online kereskedelemben rejlő lehetőséget. A Laptopszalon Kft. Baranya megye legnagyobb vállalkozásai közé tartozik, és országos szinten is az egyik legjelentősebb szaküzlet- és szervizhálózatot üzemelteti. 2018-ban kiemelten nyitottak a viszonteladók, oktatási és KKV területek felé. Emellett vonalkód technológiai eszközök és megoldások forgalmazásával bővült tevékenységük. Folkmann Ferenc a kamara ICT Bizottságának tagja.

Az Év Kézművese Díj

Az Év Kézművese Díj kitüntetettje Lebedy János.

Indoklás:

Lebedy János faműves játékkészítő. Magas szintű kézműves tevékenységével hívta fel magára az emberek figyelmét. Egyedi figurái keményfából készülnek. 2002 óta a Kaptár egyesület oszlopos tagja. Minden évben részt vesz a Mesterségek Ünnepén. Legfőbb büszkesége, hogy a Magyar Nemzeti Galéria 2005-ös augusztusi kiállításán részt vehetett. A kézművességet erdei iskolákban is népszerűsíti.

Mohácsi Szakképzési Díj

A mohácsi városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje a HVS Bau Kft.

Indoklás:

A bólyi székhelyű HVS-Bau Kft. fő profilja a magasépítés, épületek, építmények építése. A vállalkozás már 2003 óta foglalkoztat tanulókat. Képzésüket a tanulók korrekt felkészítése, folyamatos, magas színvonalon végzett oktató munka jellemzi. A kamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter alapító tagja, a szakmabemutató mohácsi rendezvénynek mindkét évben résztvevője volt.

Mohácsi Idegenforgalmi Díj

A mohácsi városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje Lakatos László.

Indoklás:

Lakatos László édesapjától örökölte meg a Mohácsra jellemző fekete kerámia elkészítésének tudományát. Mesterségét magas színvonalon művelő szakember folyamatosan fejleszti tudását.  A város idegenforgalmi nagy rendezvényeihez köthető edényei – mint például a busóbögre, babfőzőedény – közismertek. Nincs olyan idegenforgalmi rendezvény, ahol ne jelenne meg termékeivel. A nemrég felújított bemutató műhelye a várost bemutató turista útvonal része.

Jánosi Engel Adolf Díj

A komlói városi elnökség döntése alapján a Jánosi Engel Adolf Díj kitüntetettje Rajnai Norbert.

Indoklás:

Rajnai Norbert a RÁK Antenna Gyártó Kft. ügyvezetője. A vállalkozás 5135m2-en, 130 fővel dolgozik. Többek között műanyag fröccsöntő, festő, sajtoló, forgácsoló és szerszámkarbantartó részlegük van. 1992 óta autóipari beszállítók. Termékeik megtalálhatók a Suzuki, Opel és Porsche gépkocsikban, autósboltokban, valamint a szórakozás és a Vízi közmű területein. Az elmúlt időszakban biológiailag lebomló műanyagok ipari felhasználhatóságát célzó kutatás-fejlesztési projektet indítottak. A biológiailag lebomló gyártástechnológia jelentősen hozzájárulhat a környezeti terhelés csökkentéséhez.

Komlói Szakképzési Díj

A komlói városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje Schelb József.

Indoklás:

Schelb József több évtizede adja át tudását a jövő nemzedékének, a Központi Gépüzemben számos tanuló került ki kezei alól, akik a mai napig megállják helyüket szakmájukban. A Heg-Tan Kft. tanműhelyének meghatározó pedagógusa, immár 5 éve. Gyakorlati tapasztalatait iskolarendszerű oktatás, illetve felnőttképzés keretében is továbbadja. Munkáját a következetesség, igényesség, pontosság jellemzi, a közösségért érzett felelőssége példaértékű.

Komlói Idegenforgalmi Díj

A komlói városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje Faragó Endre.

Indoklás:

Faragó Endre a Komlói Mini ZOO tulajdonosa. Hosszú évek munkáit követően a Komlói Állatkert 2016 októberében hivatalosan megnyitotta kapuit. A munkálatok és fejlesztések természetesen nem álltak le, az élőhelyek folyamatosan bővülnek, a területet próbálják egyre szebbé és otthonosabbá tenni, ember és állat számára egyaránt. Állatkertjükben jelenleg közel 60 állatfaj, 140 egyede él. A megnyitás óta egyre nagyobb az érdeklődés irántuk, a második évben közel háromszorosára nőtt a látogatottság. Az elkövetkező évekre sok fejlesztési ötletük és tervük van még.

Szigetvári Idegenforgalmi Díj

A szigetvári városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettjei a Szigetvári Vár üzemeltetői.

Indoklás:

Szigetvár turisztikai fejlődéséért kiemelkedő munkát végez a Szigetvári Zrínyi Vár munka-csapata. Sok éves, kitartó munkájuknak köszönhetően egyre dinamikusabban fejlődik az országos, történelmi és kulturális jelentőségű nemzeti emlékhely. Újraélesztik a hagyományokat, nagy érdeklődéssel kísért rendezvényeket valósítanak meg, közreműködnek a Zrínyi Napok lebonyolításában. Munkájukkal lehetővé teszik, hogy a Szigetvári vár programkínálata folyamatosan megújulhasson, valamint jelentőségének megfelelő helyet foglaljon el a térség kulturális életében is.

Than Károly Díj

A siklósi városi elnökség döntése alapján a Than Károly Díj kitüntetettje Horváth István.

Indoklás:

Horváth István Vajszló polgármestere. A település fejlesztési projektjeinek előkészítésében és lebonyolításában kiemelkedő munkát végzett, amely kihat a régió és Siklós térségének fejlődésére. Vajszló a sellyei járás második legnagyobb települése a kis aprófalvas környezetben. Az évtizedekig tartó lassú fejlődés, a hátrányos helyzetből adódó nehézségek ellenére  a város polgármestere az utóbbi időszakban sokat tett azért, hogy a fejlődés elinduljon és a térség csökkentse hátrányát.

Siklósi Szakképzési Díj

A siklósi városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje Márkus-Késmárki Krisztina.

Indoklás:

Márkus-Késmárki Krisztina a Pécsi SZC Garai Miklós Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának oktatója. A kamarai mestercímmel is rendelkező pedagógust a magas szintű elméleti és gyakorlati oktatásáért, az iskolai rendezvények szervezésében való aktív közreműködésért és a tanulók neveléséért ismeri el a kamara vezetése.

Siklósi Idegenforgalmi Díj

A siklósi városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje Beck Engelbert Joakim.

Indoklás:

Beck Engelbert Joakim polgármesternek nagy szerepe van Palkonya egyre nagyobb idegenforgalmi vonzerőt jelentő működtetésében valamint a gasztrofalu megteremtésében. Palkonya – figyelembe véve a villányi borvidék idegenforgalmi lehetőségeit és előnyeit – sajátos utat választott, amely kialakításába a község vállalkozóit is maximálisan sikerült bevonni a célok elérése érdekében.

Elismerő oklevél

Kiemelkedő gazdaságfejlesztési tevékenységért dr. Csörnyei László.

Kiemelkedő szakképzési tevékenységéért Metzger Tibor.

Kiemelkedő szakképzési tevékenységéért Rittlinger Zoltán.

 

A képeknek helyettesítő szöveget kellene megadni, ami a kép tartalmát mutatja be röviden. Ha nem írsz hozzá ilyet, jelöld be, hogy díszitésre használt kép.