Újabb WorldSkill’s válogató Pécsen

A kőműves szakma válogatója a WorldSkills 2019 Kazan versenyre sikerrel zajlott Pécsen 12 kőműves tanuló részvételével. A versenynek – a festő válogató után – ez alkalommal is a Pécsi SZC Pollack Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma adott otthont február 14-15-én.

A versenyzőknek 2 db összetett formájú tégla falazatot kellett elkészíteni meghatározott sorrendben, megadott tervrajz szerint. A feladat elkészítésére – egy három napos felkészítést követően – két nap állt rendelkezésükre. Az értékelés egy 28 pontos szempontrendszer szerint történt. Legfontosabb szempontok a milliméter pontosság, igényes kialakítás, esztétika, helyes rajz és feladat értelmezés volt.

Pete Zoltán, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) ügyvezető igazgató helyettese elmondta, hogy szponzorként immár 10 éve támogatják a kőműves versenyző nemzetközi versenyen való részvételét. A válogató helyszínének azért választották a Pollackot, mert infrastrukturális jellemzői és felszereltsége miatt tanműhelye szinte egyedülálló az országban.

Elmondta, hogy egy ilyen nemzetközi verseny komoly kihívást jelent a versenyzők számára, ahol a teljesítmény szempontjából a szakmai felkészültség mellett a személyes tulajdonságoknak, pl. a koncentrációs- és stressz tűrő képességnek is meghatározó szerepe van. A verseny népszerűsítése érdekében ezért kiemelten fontos az iskolákkal és a tanárokkal való szoros együttműködés. Az ÉVOSZ által szervezett németországi tanártovábbképző projektek és a nemzetközi szakmunkásversenyek tapasztalatai alapján egy kőműves gyakorló feladatgyűjtemény került összeállításra, amely a szakköröket szervező tanárok számára nagy segítséget nyújt a motivált fiatalok szakmai felkészítéséhez.

A versenyzők munkáit Péter Diána, a magyar csapat kőműves szakértője értékelte:

„A tempó végig feszített volt a versenyzők számára ebben a két napban, hiszen kettő, technikai kihívásokkal teli modult kellett megoldaniuk 9 munkaóra alatt. Véleményem szerint remekül helyt állt mindenki, nagyon erős mezőny alakult ki. Jelenlegi tervek szerint az első és a második helyezett fiatal a Nemzeti Döntőn még megmérettetik, melyet Budapesten a Szakma Sztár Fesztivállal egy időben, a Hungexpo-n rendezünk. A győztes MKIK ösztöndíjasaként fog 120 napon keresztül egy intenzív felkészülési programban részt venni. Augusztusban pedig vár ránk Kazan (Oroszország) ahol a kőműves szakmában képviselheti hazánkat egy 35 országot számláló mezőnyben.”

További információ a WorldSkill’s versenyekkel kapcsolatosan: www.skillshungary.hu