Díjat kapott és egyre népszerűbb a KonvekPRO

A folyamatos fejlesztésben látja a jövőt a gázkonvektorok szabályozását szobatermosztáttal lehetővé tevő berendezés, a KonvekPRO rendszer megalkotója, Vajda Róbert. A berendezés néhány év alatt igen népszerűvé vált a felhasználók körében, és hasznosságát, újszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tavaly elnyerte a hazai leginnovatívabb zöld projekteket jutalmazó E.ON Energy Globe Magyarország díját. A VR-Com Bt. ügyvezetője nem a cégépítésben, hanem a termék forgalmazásával kapcsolatos területek összeszervezésében látja a jövőt.

A képeknek helyettesítő szöveget kellene megadni, ami a kép tartalmát mutatja be röviden.  Ha nem írsz hozzá ilyet, jelöld be, hogy díszitésre használt kép.

– A KonvekPRO sikere abban áll, hogy a működtetésével nem kell tekergetni a gázkonvektor szabályzógombját, ehelyett a szobatermosztát méri és állítja be a helyiség hőmérsékletét. A berendezés segítségével a korábbinál egyenletesebb és egészségesebb lett a fűtés a lakásokban, emellett jelentős megtakarítást lehet elérni vele. Egyre többen fedezik fel a készülék nyújtotta előnyöket, így a nagy mennyiség miatt Kínába került a gyártása, mert ezres nagyságrendben már nem éri meg itthon előállítani.  Nagyon szerettük volna, ha minden itt marad, Pécsen, de így kifizetődőbb. Tavaly elnyertük a hazai energiavilág „Oscar-díját”, az E.ON Energy Globe Magyarország díjat és ennek hozadékaként a jövőben az E.ON is forgalmazza majd a KonvekPRO-t. Kapcsolatba kerültünk egy szegedi vállalkozással, amely Európa egyik legnagyobb szobatermosztát-gyártója, már több mint 400 viszonteladó partneren keresztül ők is árusítják a terméket. Így igazán sikeres év volt a tavalyi – foglalja össze Vajda Róbert a mi újság? kérdésre a KonvekPRO-val kapcsolatos történéseket.

– Mi áll a termék sikere mögött?

– Fontos a kitartás, mert anélkül nem megy, másrészt elengedhetetlen a kifogástalan gyártási minőség, illetve a gyártási volumen. Olyan gyártási mennyiséget kellett előre lefoglalnom, ami kecsegtető egy E.ON számára is, hiszen ők nem tíz vagy száz darabot rendelnek, hanem ezres vagy tízezres nagyságrendben.

– Hogyan került kapcsolatba az E.ON-nal?

– Ők kerestem meg engem. Az interneten való kommunikáció, a Facebook-on való megjelenés által sok emberhez eljutottunk, így figyelt fel a termékre az E.ON. Sőt, már a Nemzeti Közművekkel is elkezdtük a forgalmazásról a tárgyalásokat.

– Mennyit ad a termékhez az Energy Globe-díj?

– Nagyon sokat. Ezt a díjat ugyanis csak kevesen kapják meg, több mint 500 pályázat közül lett az enyém az első.

– A termék jelenlegi állapotában készen van vagy még lehet rajta finomítani?

– Készen van, de folyamatosan fejlesztjük. Minden félévben kiküldünk a friss ügyfeleinknek egy kérdőívet, amiben kérjük a véleményüket, illetve, hogy osszák meg a használattal kapcsolatos tapasztalataikat. Ezek alapján folyamatosan finomítunk a terméken. Nem dőlhetünk hátra, hiszen mindig változnak az ügyfelek igényei, amit követni kell.

– Hogyan fejlődik a vállalkozás?

– Azt a stratégiát követem, hogy az adott feladatot az lássa el, aki a legjobban ért hozzá. Így kivettem a gyártást, az értékesítést a cégből, és a marketinggel is egy külsős vállalkozás foglalkozik majd. Én a fejlesztésre koncentrálok, nem a napi operatív feladatokra. Azt tapasztalom, hogy az olyan kisvállalkozás, mint például az enyém, nem igazán talál megbízható embert, akivel együtt tudna dolgozni hosszú távon. Egyrészt nem tudja megfizetni, másrészt nagyon meg kell válogatni, hogy kire lehet rábízni az üzleti titkokat. Ezért döntöttem a kiszervezés mellett. Nyilván kevesebb a hasznom, ha más cég értékesíti a terméket, mintha én, magam tenném, de közben mással is tudok foglalkozni.

– Mi a jövő iránya?

– A fejlesztéssel szeretnék foglalkozni. Most is több terméken dolgozom egyszerre, és igyekszem új megoldásokkal a piacra lépni. Jelenleg egy kifejezetten az autóipar számára készülő informatikai fejlesztés van a fókuszban.

– Azt is egyedül csinálja?

– Egyelőre igen, de elképzelhető, hogy lesz olyan is, amikor magam már nem leszek elég. Az, hogy egyedül vagyok, relatív, mert amikor az ember elkezd egy fejlesztést, akkor szembesül azzal, hogy nem érthet mindenhez. Ilyenkor külső segítséget veszek igénybe. Van egy részfeladat, amit pontosan meghatározok, ezt kiadom egy cégnek vagy egy szakembernek, hogy oldja meg helyettem. Amin most dolgozom, ott sem értek mindenhez, vannak például speciális munkák, amiket nincs idő megtanulni, ezért keresek rá valakit. Évek óta dolgozom indiai, pakisztáni programozókkal. Irodám sincs, hiszen nem 8-tól 4-ig dolgozom, hanem amikor jön az ötlet, ez pedig akár hajnalban, de hétvégén is lehet. Így sokkal produktívabb vagyok.