„Pécsett is van jövő”

A Harman Professional Kft. pécsi indulása óta szervezi gyárigazgatóként a vállalkozás tevékenységét Somogyvári Lajos. Ma már több mint 600 munkatárssal dolgoznak, jelentős részük volt Elcoteq-es dolgozó, akiket visszavonzott a multinacionális cég tevékenysége, a vállalati kultúra, az érdekes munka és szeretett városuk. A fiatal szakemberek korrekt felvétele és a visszavándorlás megindítása komoly pécsi sikertörténet. A harmanosok a városért érzett felelősségük miatt készítették el a TV-torony díszkivilágítását, amely ma már népszerű turisztikai célpont. Somogyvári Lajos munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Angster József Díjjal ismerte el.

– Megtisztelő, hogy én kaptam ezt az elismerést, meg is lepett. Azt gondolom, hogy ugyan az én nevem áll az oklevélen, a díj mégis sokunké: a feletteseimé, akik eldöntötték, hogy Pécsre települ a cég, a vezetőtársaimé, a kollégáimé, hiszen annak a csapatnak szól, amely felépítette a pécsi gyárat. A magam részéről büszke vagyok és nagyon köszönöm ezt a díjat.

– Az elmúlt évek bebizonyították, hogy Pécs városa befogadta a céget, önök pedig remélhetőleg jól érzik itt magukat, ezt a dolgozói létszám folyamatos növekedése is visszaigazolja. Miként alakult az elmúlt években a Harman és Pécs kapcsolata?

– Szerencsés helyzetből indultunk, hiszen volt múltja az elektronikai gyártásnak a városban, így tudtunk mire építkezni. Pécsett a Harman ún. professional üzletágát képviseljük, így stúdióberendezéseket, keverőpultokat, mixereket készítünk, rádió- és televízióstúdiókhoz, hangstúdiókhoz, koncerttermekhez szerelünk össze berendezéseket, illetve színpadok, koncerthelyszínek, épületek megvilágításához világítástechnikai felszereléseket. Ezzel kezdődött a gyártás, ám azóta új üzletágakkal is elindultunk, az autóipar számára állítunk elő termékeket, vevőink között van a BMW és az FCA csoport, illetve a Daimler-Mercedes csoport. A fejlődés, a bővülés okán olyan mérnököket szeretnénk megszólítani, akik korábban Pécsett dolgoztak és vissza szeretnének költözni. A következő 1 évben mintegy 50-100 mérnököt tervezünk felvenni. Pécs ehhez egy jó hátteret jelent, olyan lehetőséget kívánunk biztosítani azoknak, akik korábban elvándoroltak, amiért érdemes visszajönni, mert itt is van jövő.

– Milyen mértékben támaszkodnak a helyi vállalkozásokra?

– Elsősorban szolgáltatókkal keressük a kapcsolatot, de néhány kisebb cég alapanyag-beszállítóként a partnerünk. A célunk az, hogy amennyire lehet, helyi vállalkozásokkal dolgozzunk együtt. Amiben potenciális lehetőséget látok, az a fém-, a műanyagipar, a csomagolóanyag-ipar vagy a gépgyártás területe.

– A város miben segítette az önök ittlétét, és a Harman miként támogatja a környezetét?

– Nagyon jó a kapcsolatunk a várossal és a város vezetésével. Ha képzéssel kapcsolatos segítségre van szükségünk, akkor az egyetemre is számíthatunk. Mi pedig igyekszünk patronálni a helyi rendezvényeket, például tavaly a Fishing on Orfű egyik fő támogatója voltunk. Rendszeresen jelen vagyunk a Zsolnay fényfesztiválon, és már 2 éve együttműködünk a pécsi VoiceSingers együttessel. Megtisztelő számunkra, hogy olyan csapatok mögé állhatunk, amelyek szintén magas színvonalat képviselnek.