Országosan egyedül Pécsett

Vannak olyan szakmák, amelyek azért kerültek nehéz helyzetbe, mert szinte senki nem választja azokat élethivatásként. Akadnak azonban olyanok is, mint például a rekonstrukciós festő, ami pedig azért, mert mindössze egy helyen Baranya székhelyén a Pécsi Szakképzési Centrum Pollack Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskolájában oktatják.

A képeknek helyettesítő szöveget kellene megadni, ami a kép tartalmát mutatja be röviden.  Ha nem írsz hozzá ilyet, jelöld be, hogy díszitésre használt kép.

– Országosan egyedül Pécsett folyik rekonstrukciós festők képzése, ugyanis egyedül itt áll rendelkezésre az ehhez szükséges összes feltétel – mondja Batthyányi József szakoktató, programfelelős. – Ehhez a szakmához komoly gyakorlati háttér szükséges, megfelelő szakemberek, valamint műemlék és műemlék jellegű épületek, amelyek alkalmasak a gyakorlati oktatás lebonyolítására

Mint mondja, hat évvel ezelőtt kísérleti jelleggel indították útjára a rekonstrukciós festők képzését, ami a műemléki helyreállító kőműves és festő szakmákra épül. A résztvevők tíz hónap alatt nemcsak elméletben, de gyakorlatban is elsajátítják a műemlék-helyreállításához szükséges ismereteket. E szakma az ipari és a művészi falfestés között helyezkedik el, művelői egy szobafestőnél többet tudnak, de még nem nevezhetők művésznek. Már az első alkalommal is sokan jelentkeztek az ország különböző pontjairól. A szakma népszerűsége azóta is töretlen. Már összeállt a következő tanévben induló osztály névsora is.

A rekonstrukciós festők képzésének egy része a tanműhelyben folyik, itt sajátítják el az alapokat a díszítő festést, a secco és freskó készítést, az aranyozást, a gipsz munkákat. Mindemellett megismerkednek a különböző korokkal, az azokra jellemző stílusjegyekkel, az egyes építészeti elemek – falikárpit, padozat – összhangjának fontosságával. A gyakorlati képzés során pedig műemléki és műemlék jellegű épületek felújításában vesznek részt.

Kitért arra is, hogy a korábban végzettek útját is nyomon követik. Van köztük olyan, aki külföldön dolgozik, más saját céget alapított, s mint rekonstrukciós festő tevékenykedik. A korábban végzettek között volt egy idős szakember is, aki szakmai elhivatottságból vállalkozott arra, hogy ismét az iskolapadba ül.

– Az eltelt években az iskolarendszerű, nappali képzés mellett felnőttképzés keretében is lehetőség van arra, hogy valaki e szakmában szakmunkás-vizsgát tegyen – folytatja tovább beszélgetésünket. – Magam is gyakorlatban művelem e szakmát, rekonstrukciós festőként is dolgozom a tanítás mellett. Az ország számos pontján megfordulok, előadásokat tartok, amelyek keretében bemutatom e szakma szépségeit is. Mindennek köszönhetően az Országos Szobafestő, Mázoló és Tapétázó Ipartestület – amit még az 1900-as évek elején alapítottak – felkért, hogy vállaljam el a régióvezetői feladatokat, mert szeretnék a tevékenységüket kiterjeszteni, a főváros központúságot megszüntetni. Nagy lehetőség ez a szakmának, ugyanis ennek köszönhetően minden fórumon meg tudunk jelenni, első kézből juthatunk hozzá az információkhoz, valamint még szélesebb körben tudjuk megismertetni a régióban folyó speciális képzési lehetőségeket. A kamarában működő az építőipari szakmákat összefogó Mester Klub elnöke is vagyok, ahol szintén jól hasznosíthatók majd a jövőben az így létre jövő kapcsolatok. Például tavasszal Rómában a Medici Kúria felújításában veszek részt Lencsés Zsolt freskófestő művésszel közösen. Ide tanulókat is magammal vihetek, akik nagy élményekkel és szakmai tapasztalatokkal térhetnek majd haza.