„Számunkra fontos, hogy mindig valami újat csináljunk, de maradandót”

A Bagolyvár Fogadó és Vendéglő ma már fogalom Pécsett, csakúgy, mint volt anno a belvárosi Dóm Étterem. Mindkét hely egy családhoz, a Behek családhoz köthető, Behekné Barta Máriához, aki immár 30 éve kiemelkedő munkát végez az idegenforgalom és a vendéglátás területén. 1987-től 2011-ig a Dóm Étterem, 1996 óta pedig a Bagolyvár Étterem és Fogadó tulajdonosa. Családi vállalkozásaik fejlődését saját erőből érték el, tematikus vacsoraestek szervezésével nagyban hozzájárultak a határmenti gasztronómiai örökség megismertetéséhez és a nemzetiségi gasztronómiai hagyományok megőrzéséhez. Behekné Barta Mária társadalmi szerepvállalása, szakmaszeretete is kiemelkedő és példamutató. Munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamra Életmű Díjjal ismerte el.

– A közgazdaságtudományi egyetem elvégzése után a férjemmel, Behek Istvánnal úgy döntöttünk, hogy kereskedő szüleinket követve vállalkozóként kereskedelemmel, majd később vendéglátással szeretnénk foglalkozni. Elképzeléseinket magas szinten szerettük volna megvalósítani – eleveníti fel a kezdeteket Behekné Barta Mária.

– Mi a családi vállalkozás sikerének a titka?

– Mint minden munka, szorgalom kérdése, illetve nagyfokú odafigyelés szükséges. Emellett roppant fontos követni a gazdasági helyzet folyamatos változását, figyelni a gazdasági folyamatokat. Teljesen másképp kell működni válság, illetve fellendülés idején. Számunkra az is fontos, hogy mindig valami újat csináljunk, de maradandót és haladjunk a korral. 1987 óta vagyok vendéglős, voltak nagyon nehéz időszakok is, ilyenekre is fel kell készülni és azokat a legjobban kezelni.

– Mi adta meg az adott vendéglő profilját, kialakítását?

– Az imént említett felismerések, illetve az az alapvetés, hogy mindig színvonalas legyen a hely. Az ember akkor se adja alább és akkor se keseredjen el, amikor éppen gazdasági problémák feszítik. Azt kell kitalálni, hogy a Bagolyvár miként maradjon olyan színvonalon, hogy mindig legyen 20 leander az udvaron, hogy a különböző magyar szobákban mindig frissen mosott kézimunka várja a vendégeket. Ez az alapja mindennek.

Mi az üzenete az ön számára az Életmű Díjnak?

– Ha az ember vendéglős és sikeres vendéglőt üzemeltet, akkor nagyon fontos, hogy ne felejtse el, milyen közegben él. Számos alapítványt, egyesületet támogatunk, van olyan, amelyet már húsz éve. Számunkra természetes, hogy teszünk a városért, az itt élőkért. Ebben az életmű díjban ez is benne van, és az az igényesség, ahogy végezzük a munkánkat. Én nyugdíjasként ma is aktívan dolgozom a vállalkozásunkban, a fiaim tovább viszik az üzletet, ők már a modernebb vendéglátás felé nyitnak. A családias jelleg azonban továbbra is megmarad a Bagolyvárban.