„Szükséges bevezetni a projektszemléletet”

A mezőgazdasági gépek értékesítésében folyamatos innovációs tevékenységével kiemelkedő eredményeket ér el a Tomelilla Kft. A tapasztalataik ugyanis azt mutatták, hogy vevőik igénylik a legújabb technológiákat, gépeket, módszereket, ezért a vállalkozás munkatársai nem egyszer az iparban vagy más területeken használt berendezéseket adaptálják mezőgazdasági célra. Innovációs törekvéseik egy része a vegyszertakarékos vagy vegyszermentes irányba haladnak: a termelésben felhasználható vegyszerek mennyiségének mérséklése ugyanis uniós direktívában rögzített, de míg az uniós elvárás néhány %-os csökkenést irányoz elő, addig a Tomelilla által alkalmazott technológia már most is bőven 10% feletti értékeket eredményez. Így kevesebb méreg jut a környezetbe, a termények által pedig a fogyasztókhoz is. A gyakorlatukban már vannak olyan konvencionális (vegyszeres) technológiával megművelt kultúrák, ahol 50%-kal is tudták csökkenteni a felhasznált vegyszer mennyiségét. Mint a vállalkozás ügyvezetője, dr. Borsiczky István mondja, sokkal több ötletük van, mint amit képesek megvalósítani, ezek rendszerezéséhez is nagy segítséget jelentett a kamara szakemberei által végzett Improve felmérés.

– Az Improve felmérés elsődleges tanulságaként azzal szembesültünk, hogy az innovációs tevékenységünkhöz szükséges lenne elsajátítani és bevezetni a projektszemléletet. Eddig nem így gondolkodtunk az innovációt tekintve, sajnos hiányzott a szigorú következetesség. Valahogy nem állt össze úgy a folyamat, hogy minden ötletet külön kezeljek, lehetőleg egyesével és következetesen „dédelgessem”. Ha az ötlet életképes, akkor vigyük végig a vele kapcsolatos munkát, ha pedig nem, akkor pedig végleg zárjuk le.

A felmérés során felmerültek az innovációval kapcsolatos gondolatébresztő kérdések és én még utána is sokáig gondolkodtam azon, hogy nálunk miként történik egy ötlet menedzselése. Megszületik egy ötlet, egy felvetés, ami egy ideig „kavarog”, kicsit hozzáteszünk vagy elveszünk belőle, de sajnos néha csak hagyjuk és nem csinálunk vele semmit. Ha pedig kezdünk vele valamit, akkor sincs egy következetes folyamaton végigvezetve és nem látjuk azt, hogy elindultunk valahonnan és eljutunk valahová.

Egy ötlet megvalósításának lehet pozitív, de negatív kifejlete is és az utóbbi esetben, ha nem lett semmi a megvalósításból, akkor a folyamatot le kell rendesen zárni és nem pedig félbehagyni. Engem ez a szemléletmód fogott meg leginkább a felmérésből – foglalja össze Borsiczky István a tapasztalatokat.

– Mire segített rálátni a kérdéssor?

– A legnagyobb szembesülés az volt, hogy az innovációs tevékenységünket szervezettebben is működtethetnénk. Azt gondolom, hogy egy ilyen felmérés abban segít a vállalkozónak, hogy rájöjjön arra, miként lehet az ötletet elvinni egy olyan szintig, amikor az értékelés és mérlegelés után képes objektíven eldönteni: van-e értelme további energiát belefektetni az ötlet megvalósításába, vagy nincs. A felmérés egy tükröt tartott előttünk, rámutatott olyan dolgokra, ahol igenis erősítenünk kell.

– Miként ültethető át az önök mindennapjaiba a projektmenedzsment szemlélet?

– Sok jó ötlet jön elő a vállalkozásban akár egy szolgáltatáshoz, akár egy termékhez kapcsolódóan, amely az értékesítésünket erősítheti. Ennek van most egy bejáratott folyamata, ami megváltoztatható és javítható. Azt gondolom, hogy a projektszemlélet egyaránt adaptálható az eszközök és a szolgáltatások innovációjára. A projektszemlélet segít fókuszban tartani az embert.

A felmérés óta következetesen törekszünk arra, hogy végignézzük egy-egy termék, új ötlet pályáját a vállalkozáson belül, így hamarabb el tudjuk dönteni, hogy akarunk-e vele foglalkozni vagy sem. Most már a korábbinál sokkal kevesebb függőben lévő dologgal kell foglalkoznunk. Sajnos a rendezetlen ötletek észrevehetően elvonják az ember figyelmét, hiszen folyamatosan ott mocorognak a tudatalattiban. Ötletből több van, mint amit be tudunk fejezni és ha nem rendszerezzük őket, akkor szétforgácsolják az energiánkat, ill. csökkentik a hasznos projektekre fordítható időt. Nehéz egyszerre sok ötlettel foglalkozni egy kisvállalkozásnál.