Ügyfél-átvilágítás a bankokban

A 2017. júniusában hatályba lépett pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) előírása szerint a magyarországi hitelintézeteknek legkésőbb 2019. június 26-ig teljes körű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről.

Ennek hiányában 2019. június 27-től az adott bankok, takarékszövetkezetek vagy egyéb kötelezett pénzügyi intézmények nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény rendelkezéseivel összhangban:

A felelős pénzügyi szolgáltatók mindent megtesznek azért, hogy pénzmosásra vagy terrorizmus-finanszírozásra ne használják fel a bankot. A jogszabályoknak megfelelően kérnek adatokat ügyfeleiktől, hogy megállapítsák a bank szolgáltatásait igénybevevők kilétét és szándékát. A bank nem teljesítheti az olyan ügyfél megbízásait, aki nem bizonyítja személyazonosságát a törvényi előírásoknak megfelelően.

Pénzmosásról beszélünk, amikor a bűncselekményekből származó pénz eredetét megpróbálják eltitkolni vagy elfedni. Ehhez az elkövetők vagy más személyek megkísérelhetik igénybe venni a pénzügyi intézmények szolgáltatásait, hogy bizonyítsák a pénz törvényes eredetét. A közbiztonságot súlyosan veszélyeztető terrorizmus finanszírozásával más a helyzet: itt a pénz sokszor legális jövedelemből származik, így a cél annak felhasználása, nem pedig eredetének elfedése.

Annak érdekében, hogy a bankot ne használhassák fel pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására, mindent megtesznek azért, hogy megismerjék ügyfeleiket, ennek keretében megállapítsák a bank szolgáltatásait igénybevevők kilétét, a bank által nyújtott szolgáltatások igénybe vételének okát. A bank nem teljesítheti az olyan ügyfél megbízásait, aki nem bizonyítja a törvényi előírásoknak megfelelően személyazonosságát.