LIFE program pályázati kiírás

A LIFE program az Európai Unió környezetvédelmi, természetvédelmi, éghajlat-politikai projekteket támogató pénzügyi  eszköze. Április 4-én jelent meg az idei pályázati kiírás.

A környezetvédelem alprogram és az éghajlat-politika alprogram alatt is több célkitűzés található, a pályázati határidők ezekhez kapcsolódnak. A környezetvédelem alprogram kétszakaszos, első körben csak egy összefoglalót kell benyújtani.

 

Kkv-k leginkább a környezet és erőforrás-hatékonyság, az éghajlatváltozás mérséklése célkitűzések alatt pályáznak sikeresen, nagyvállalatok ezeken túl az alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz célkitűzés alatt is.

Az uniós támogatás az elszámolható költségek maximum 55%-a (kivételes esetben 70%-a, a biodiverzitás területén, előkészítő és integrált projekteknél 60%-a). Nincs minimum vagy maximum projekt méret, de a kis projektnek tartott 500 ezer euró alatti költségvetésű projekteket ritkán választják ki, mert azok csak csekély eredményt és hozzáadott értéket hoznak az értékelők szerint.

 

Pályázati határidő:

környezetvédelem alprogram 1.szakasz:

június 17.; 19.; szept. 5.

éghajlat-politikai alprogram: végső pályázat

2019 szeptember

 

További információk:

https://ec.europa.eu/easme/en/section/life/calls-proposals