Benchmarking ülés a SOMAPAK Kft.-nél

A soron következő 56. Benchmarking ülését a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) ezúttal a SOMAPAK Kft.-nél tartotta.

A cég 1986-ban alakult olasz-magyar vegyesvállalatként, csomagolástechnikai gépek gyártására szakosodva. Később a külföldi tulajdon kivásárlásával 100 %-ban magyar tulajdonú családi vállalkozássá lett. A Kft. fő tevékenységi köre a csomagolástechnikai gépgyártás, az élelmiszeripartól a vegyiparig szinte minden ágazatot képesek kiszolgálni, gépeik porok, granulátumok és folyadékok töltésére egyaránt alkalmasak. Ezen túlmenően foglalkoznak még egyedi gépek, gyártórendszerek tervezésével, gyártásával (pl. keverőgépek). Profiljukba tartozik a CNC gyártástechnológia (marás, esztergálás, plazma és lángvágás, lemezvágás és élhajlítás, síklemez-és cső/zártszelvény lézervágás) és lézertechnológiás vágások is.

 

Az ülést Dr. Hirth Markus (DDGK elnök) és Bognár Balázs (SOMAPAK Kft. ügyvezető) nyitották meg. A köszöntő után, az ügyvezető röviden bemutatta a céget, külön kiemelte a beruházásaikat, melynek keretén belül a napokban kerül átadásra legújabb üzemcsarnokuk, ahova már 3, 4, 5 tengelyes CNC megmunkáló központokat tudtak beállítani. A program második részében gyárlátogatás következett, ahol testközelből megtekinthették a gépeket működés közben.

 

Az üzemlátogatást követően a klasztertagok beszámolóit hallgathatták meg a résztvevők a nemrég lezajlott Hannover Messe nemzetközi kiállításról, mely a világ legnagyobb gépipari – automatizálási kiállítása. Hangsúlyozták az iparban a számítástechnika előretörését, hiszen a kiállításon évről évre növekvő mértékben vannak jelen a világ vezető IT cégei. Kiemelték az informatika és gépgyártás kombinációját, egy jól kiválasztott szoftverrel gyakorlatilag lépésről-lépésre le lehet modellezni a gyártóberendezéseket, komplett gyártóüzemeket, ezért ajánlatos, hogy egyénileg mindenki figyelemmel kísérje a szimulációs technológiák fejlődését, tágabb értelemben az ún. ipar 4.0-ás technológiákat. A robotizációval a gyártási folyamatokat szinte teljes körűen lehet automatizálni, egyszerűsíteni, viszont nem mindenki és nem mindenhol fogja tudni alkalmazni.

Összességében elmondható, hogy a kiállításon résztvevők hasznos információkkal gazdagodtak és több olyan megbeszélést tudtak lefolytatni, amelyből később üzleti kapcsolat is kialakulhat.  A Benchmarking ülést a közös klaszter ügyeinek megbeszélése zárta.