Végzős tanulókkal kapcsolatos tájékoztatás

Végzős tanulók számára a 2. félév 2019. május 2-án véget ér. Év végi teljesítményük befolyásolja a számukra fizetett tanulói juttatást és a szakképzési normatíva igénybe vételét.

A tanév szorgalmi időszakában a tanulók teljesítették az előírt gyakorlati óraszámukat, így május-június hónapokban a képzőhelyeken gyakorlatra nem kötelezhetőek!

A tanévet sikeresen teljesítő tanuló tanulószerződése a szakmai vizsga utolsó napján fog megszűnni. A tanulót megilleti a pénzbeli juttatás a tanulmányok befejezését követő első komplex szakmai vizsga utolsó napjáig, a gazdálkodó szervezet a tanulószerződés megszűnéséig csökkentheti szakképzési hozzájárulási kötelezettségét a gyakorlati képzési normatíva összegével. Amennyiben a tanuló a gyakorlati vizsgájára még szeretne gyakorolni, ez lehetséges, de a vizsga előtt mindenképpen biztosítani kell neki összefüggően 10 nap felkészülési időt.

A tanévet nem teljesítők a tanulói juttatásra nem jogosultak, és a vállalkozás szakképzési hozzájárulási kötelezettsége sem csökkenthető a normatíva összegével. Esetükben a tanulószerződés közös megegyezéssel megszüntethető, vagy augusztus 31-ig meghosszabbítható. Amennyiben a tanuló az augusztusi javítóvizsgát sikeresen teljesíti, szakmai vizsgát tehet októberben, vagy bukás esetén a tanévet megismételheti.

További információkkal kapcsolatban keresse tanulószerződéses tanácsadóinkat.