„Arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy a végzett diákjaink maradni szeretnének a cégünknél”

2004 óta foglalkozik villanyszerelő tanulók oktatásával a pécsi Treszner Kft., amely a megyében a megfelelő minőségű és mennyiségű erősáramúszakember-utánpótlás megteremtésének egyik meghatározó vállalkozása. A villamosipari szolgáltatásokat végző vállalkozás az oktatás színvonalának folyamatos emelése érdekében erősáramú tanműhelyt is kialakított, ahol külön szakoktató foglalkozik a tanulókkal. A Treszner Kft. munkáját Baranya Megyei Szakképzési Díjjal ismerte el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

– A jelen munkaerőpiaci helyzet nem túl kedvező a kis- és középvállalkozások számára sem, egyértelmű szakemberhiány tapasztalható az utóbbi években, ami cégünknél is érezhető. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy mi is gondoskodjunk az utánpótlás-nevelésről, hiszen így a saját leendő kollégáinkat, esetleg későbbi alvállalkozóinkat képezzük ki, másrészt pedig hozzásegítjük a fiatalokat egy versenyképes szakma megszerzéséhez. A duális képzés is meghatározó, hiszen az iskolai elméleti oktatás mellett a diákok naprakész gyakorlati tudást is szerezhetnek. Így amikor kézhez kapják a bizonyítványukat, már rendelkeznek tapasztalattal, sokkal hamarabb képesek az önálló munkavégzésre, lerövidül a betanulási idő – foglalja össze Treszner János cégtulajdonos arra kérdésre, hogy miért fontos a vállalkozás számára a szakképzésben való részvétel.

– Milyen elvárások vannak ma a tanulóképzéssel kapcsolatban és ezeknek miként tudnak megfelelni?

– A Treszner Kft.-nek is, mint minden más gyakorlati képzőhelynek, meg kell felelnie a kamarai formai követelményeknek. Jól felszerelt tanműhelyt biztosítunk a tanulók számára, amit folyamatosan bővítünk és fejlesztjük az eszköztárunkat. Nagy tapasztalattal rendelkező szakoktatót alkalmazunk, a tanműhelyünket a következő évben egy teljes szint hozzáépítésével tervezzük bővíteni, hogy mindhárom évfolyam oktatására legyen lehetőségünk. Az iskolai tananyagon felül, mivel több lábon áll a cég, a fiatalok belekóstolhatnak az épületvillanyszerelésbe, a hálózatszerelésbe, a karbantartásba, a gépészeti villanyszerelésbe – ezzel is plusz tudást adva a kezükbe; illetve az idei évtől a PLC vezérlésbe is beleláthatnak a diákok, ami nem képezi a középiskolai tananyag részét.

– Melyek a legfontosabb eredmények, amelyeket a szakképzésben való részvételük alatt az elmúlt 15 évben elértek?

– A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy a végzett diákjaink maradni szeretnének a cégünknél. Ez egy nagyon jó visszajelzés nekünk arról, hogy az itt töltött tanulóévek alatt jól érezték magukat nálunk, és hasznosnak találják az itt megszerzett tudást. Az előző évben végzett diákok 70%-át tudtuk is alkalmazni. Nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy diákjaink a szakmai versenyeken is jól szerepelnek, például egyik tanulónk bejutott a Szakma Kiváló Tanulója Versenyre.

K. T.