Megfőzték a világot

50 étel a nagyvilágból címmel jelent meg a Pécsi Tudományegyetem rendhagyó szakácskönyve, amely 50 Pécsett tanuló külföldi diák receptjeit tartalmazza. Igazán remek olvasmány, sztorikkal és konkrét, megfőzhető receptekkel, egy olyan kötet, amelyből már jómagam is ajándékoztam egy tucatnyit külföldi vendégeimnek.

Ötven étel és a hozzá való borok. Ha ennyi lenne, az is elég lenne a szakácskönyvbe. De ez a könyv nemcsak egy receptes könyv.

Az ételeken és a rövid történeteken keresztül megismerkedhetünk a Pécsi Tudományegyetem néhány ifjú hallgatójával, a skót felföldtől belső Afrikáig és a Karib-tengerig. Velük járjuk a Pécsre vezető utat. Ismerőseink lesznek, szinte koccinthatunk a diákokkal.

Különös fűszerek és alapanyagok, népszokások, méregerős paprikák, keleti titkok, háborúk és családi ünnepségek várnak az olvasóra, ha belelapoz ebbe a nem mindennapi kalandos könyvbe.

Algériától Vietnámig utazhatunk a gasztronómia világában, ha fellapozzuk az 50 étel a nagyvilágból címet viselő kötetet, amely május közepétől országos terjesztésben, a Líra hálózatában is elérhető.

A Pécsi Tudományegyetemen tanuló mintegy 4500 külföldi diák körében tavaly felhívást tettek közzé, amelyben arra kérték őket, hogy osszák meg a családjukból, hazájukból származó legautentikusabb receptet.

A projekt eredménye 46 országból 50 recept lett, amelyek az 50 delicacies on Earth, avagy 50 étel a nagyvilágból című, 236 oldalas, kétnyelvű szakácskönyv alapját adják.

Minden ételt közösen főztek le a diákok Lokodi Ákos séffel, a főzést Kalmár Lajos fotózta végig, Berta Anikó ötletgazda fogta össze a csapatot, a főzésen kialakult jó hangulat a könyvben is észlelhető.

Az ételekhez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait, illetve a Pannon Borrégió legtipikusabb borait ajánlottuk Hevér Lászlóval, a PTE SZBKI főborászával, így találkozik a nemzetközi gasztronómia a magyar borok világával.

A PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának kiadásában megjelent különleges szakácskönyv május közepétől érhető el országosan a Líra könyvesboltok és webshop kínálatában, illetve megvásárolható a Pécsi Tudományegyetemen (www.pte.hu/50deli).