30 éves múlttal generációváltás előtt

Hiába működik 30 éve egy vállalkozás, akkor tud talpon maradni, ha képes alkalmazkodni a fejlődés és a mindennapok kihívásaihoz. Mindez pedig csak korrekt hozzáállással képzelhető el. Ezt a megállapítást tette Molnár Csaba, aki három évtizede az elsők között alapított magánnyomdát Pécsett. A vállalkozás az elmúlt harminc év alatt megélt „aranykort” és kevésbé prosperáló éveket is, az utóbbi időszakban az ofszetnyomást egyre inkább a digitális nyomtatás váltja fel. Ehhez pedig nemcsak új gépeket kellett beszerezni, hanem meg kellett tanulni alkalmazkodni az új technológiához is.

– A vállalkozás 30 éve alatt rendszeresen pályáztunk új gépekre, volt, hogy lízing vagy hitel segítségével vásároltunk berendezéseket, mert ezt kívánta a nyomdaipar fejlődése és a fogyasztói igények. A fejlesztésekkel párhuzamosan létszámban is növekedtünk, és szintén alkalmazkodni kellett ahhoz, amikor megszűnt a mellettünk működő könyvkötő vállalkozás, és pályázati segítséggel átvettük az üzletet. Ez már a digitalizáció korszaka volt, de én makacsul ragaszkodtam az ofszet nyomdához meg a kötészethez, gondoltam, ráérünk még az új technikát bevezetni. Aztán rájöttünk, hogy tulajdonképpen állva maradtunk, mert néhány év alatt számos stúdió nőtt ki a földből, és bizonyos nyomdák már korábban meglépték a technológiaváltást, illetve -bővítést. A digitalizációval, az internet térhódításával az e-bookokkal, a weboldalakkal háttérbe szorult a nyomtatott sajtó és a könyvek, drámai módon lecsökkentek a példányszámok. Ez ránk is hatással volt – foglalja össze röviden Molnár Csaba, milyen jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt években a vállalkozás.

– A piaci folyamatok miként alakították át a nyomda szolgáltatásait?

– Az elmúlt években mi is egy kicsit háttérbe szorítottuk az ofszetnyomást, így nem is pályáztunk új gépekre. Az a megnyugtató helyzet állt elő, hogy minden korábbi hitelünket, a lízingünket letudtuk, a gépek, a telephely saját tulajdonunkban van. Ez azt is jelenti, hogy nincs rajtunk az a kényszer, hogy bármi áron ki kell termelnünk a törlesztőrészletek fedezetét. A piac „kikényszerítette”, hogy lépjünk a digitális technológia és a kis példányszámú munkák előállításához szükséges technológia felé. Ebben benne foglaltatnak olyan kötészeti gépek is, amik már kis példányszámra vannak kitalálva. Ez lehetővé teszi, hogy kötészeti hátteret tudjunk biztosítani a térség digitális nyomdáinak, hiszen nem mindenki vásárolja meg ezeket a drága gépeket.

– A technológiai váltás megköveteli a szakértelem fejlesztését is.

– Azok a munkatársaim, akik még a hagyományos nyomdaiparban tanultak és évtizedeket dolgoztak a szakmában, az új gépek megjelenésével folyamatosan képezték magukat. A digitális gépek kezelését is el kell sajátítaniuk, mert többüknek még 10-15 évük van a nyugdíjig. Ezért folyamatos a konzultáció a gyártóval is. A gépek, akárcsak a mobiltelefonok, állandóan változnak és nap mint nap tanulni kell ahhoz, hogy az ember lépést tudjon tartani a fejlődéssel. A munkavállalói létszámunk már az új technikához igazodik, most 9-en dolgozunk a vállalkozásban.

– Milyen versenyelőnyökkel szolgál, hogy a nyomdának 30 éves múltja van?

– Legfőképpen a kapcsolati tőkét említhetem. Szerencsére sokan évtizedek óta hűségesek hozzánk és mi igyekszünk meghálálni ezt.

– Mint a hasonló időben indult vállalkozások jelentős részét, a Molnár nyomdát is eléri a generációváltás. Mi lesz más azzal, hogy ön hamarosan nyugdíjba megy?

– Én már több éve elkezdtem készülni erre, felépíteni az új rendszert, illetve leépíteni a személyes jelenlétemet. 10 éve van egy nyomdavezetőnk, a lányom is itt dolgozik évek óta. Természetesen a nyugdíj ellenére ugyanúgy be fogok járni, mint most, de már régóta nem töltök annyit időt itt, mint akkor, amikor én irányítottam, menedzseltem a nyomdát. Egyelőre nem lesz jelentősebb változás a mindennapokban.

– Milyen terveket fogalmaztak meg a következő évekre?

– Folytatódik az a folyamat, ami eddig jellemezte a vállalkozást. A digitális világ jelenti a jelent és a jövőt, de arra fel kell készülni, hogy nem lesz mindig növekedés, várhatók nehezebb időszakok is. Itt élünk Pécsett, Baranyában, és ezen a piacon is egyre több a szereplő. Én már annak is örülnék, ha a jelenlegi létszámmal tudnánk dolgozni a következő években is. Fontos, hogy optimisták legyünk és bízzunk a jövőben, érjük be egy szerény növekedéssel is. A mi feladatunk, hogy alkalmazkodjunk az aktuális helyzethez.

Kis Tünde