„Az állatok boldogsága átragad a felnőttekre”

Hosszú előkészítés után 2016 októberétől várja látogatóit a komlói állatkert, amelyben jelenleg közel 60 állatfaj 140 egyede él. A megnyitás óta egyre nagyobb az érdeklődés a Komlói Mini ZOO iránt, a második évben közel háromszorosára nőtt a látogatottság. A fejlesztések jelenleg is zajlanak, az élőhelyek folyamatosan bővülnek, a területet próbálják egyre szebbé és otthonosabbá tenni ember és állat számára egyaránt. Faragó Endre, a Komlói Mini ZOO tulajdonosának munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Komlói Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

– Milyen indíttatásból alapítottak Komlón mini zoo-t és mik a sajátosságai az állatkertnek?

– A célunk az volt, hogy valamilyen különleges dolgot hozzunk létre. Azt szeretnénk, hogy a látogatók ne csak passzív megfigyelőként legyenek jelen, hanem egy természetközeli élmény részeseiként. Abban hiszünk, hogy úgy lehet a legjobban átadni a környezetközpontú gondolkodást, illetve az állatok iránti szeretetünket, hogy ha ezt minél jobban be tudjuk lopni az emberek szívébe. Az ember csak arra tud vigyázni, amit megkedvel vagy szeret. Ehhez kellenek a személyes tapasztalások – mondja Faragó Endre. – Abban különleges az állatkertünk, hogy nálunk a látogatók szabadon lévő állatokkal találkozhatnak, amelyek természetes környezetükben élnek. Szinte az összes állat élőhelyére be lehet menni, az állatokat meg lehet etetni, simogatni. A gyerekek megtanulják, hogy mit esznek ezek az élőlények, hogyan viselkednek, a felnőttek számára pedig feltöltődést nyújt a hely, egyfajta pozitív életérzést tudnak magukba szívni. Elsősorban az állatoknak szerettünk volna egy olyan helyet biztosítani, ahol jól érzik magukat és az ő boldogságuk ragad át a felnőttekre.

– Milyen szerepet játszik Komló idegenforgalmában a zoo?

– Sok intézménnyell állunk kapcsolatban, csoportokat fogadunk és mi is kitelepülünk az intézményekbe, óvodákba, iskolákba, rendezvényekre, falunapokra. Mára elmondhatjuk, hogy a legtöbb Komlón kívüli embert az állatkertünk vonzza a térségbe. A látogatóink jelentős része már nem először jár nálunk, az állattal közös élmény, akár egy rókával vagy nyestkutyával való közös fotó ugyanis hatalmas húzóerőt jelent. Már egy nagy szállásközvetítő is partnerként kezel minket és országos szinten is benne vagyunk a kínálatában.

– Hogyan fejlődhet tovább az állatkert?

– A fejlődéssel nem szeretnénk túllépni egy bizonyos határt, mert akkor éppen a személyesség szűnne meg. Mi is sokszor érezzük, hogy a jelenlegi területünk kevés és már szinte társadalmi nyomás, elvárás, hogy bővüljön a területünk. Erre vannak lehetőségeink, tárgyalásban vagyunk a komlói önkormányzattal a terület megnövelésével kapcsolatban, hogy újabb élőhelyeket tudjunk létrehozni. Sok tervünk van a jövőre nézve, de ezeket a határainkon belül és az alapelveinket követve szeretnénk megvalósítani, így fontos számunkra, hogy meg tudjuk tartani a személyes, családias hangulatot a komlói mini zoo-ban.

Kis Tünde