Élményszerű történelem órák Szigetváron

Kiemelkedő munkát végez Szigetvár turisztikai fejlődéséért a Szigetvári Zrínyi Vár munka-csapata. Kitartásuknak köszönhetően egyre dinamikusabban fejlődik az országos történelmi és kulturális jelentőségű nemzeti emlékhely. Újraélesztik a hagyományokat, nagy érdeklődéssel kísért rendezvényeket valósítanak meg. Munkájukkal lehetővé teszik, hogy folyamatosan megújulhasson a szigetvári vár programkínálata, valamint jelentőségének megfelelő helyet foglaljon el a térség kulturális életében is. A Szigetvári Vár üzemeltetőinek teljesítményét a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Szigetvári Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

– Milyen programokkal, bemutatókkal teszik élvezhetővé a vár megismerését, felfedezését?

– A 2016-os év során a híres ostrom 450. évfordulóján mind a hazai, mind a világsajtót bejárta Szigetvár, ez jelentősen növelte az idelátogatók számát. Jelenleg is a fiatalok, elsősorban az általános és középiskolások a fő célcsoportjai a várnak, de nyugdíjas csoportok és nyaranta családok is érkeznek nagy létszámmal. Az oktatáshoz kapcsolódó ismeretanyagok itt könnyen és élményszerűen sajátíthatók el a rendhagyó történelemóra, a viselet- vagy a fegyverbemutató során. Az interaktív felületeket is nagyrészt ez a célcsoport használja. Az iskolai rendezvényeken, fesztiválokon való megjelenés mellett jelen vagyunk az internetes közösségi fórumok világában is.  Nyáron „apródtábor”-ba várjuk a gyerekeket, de a Szigetvári Vár ifjúsági csoportos, valamint csapatépítő programoknak, versenyeknek, kulturális és zenés kulturális programoknak, kiállításoknak is helyszíneként szolgál.

Kommunikációnk egyik alapelve a személyes hangvétel, a célcsoportokat országos turisztikai rendezvényeken, történelmi fesztiválokon szólítjuk meg. Gyakoriak a rádiós, tévés megjelenések az utazási és kulturális magazinokban. Többnyelvű szóróanyagaink sokfelé eljutnak, így számos külföldi csoport érkezik a várba – foglalja össze röviden Szojkó-Szinyákovics Kornélia, a vár marketingvezetője.

– Minek köszönhető a vár népszerűsége, sikere? Miként fejleszthető még tovább?

– A jövőben is kiemelt figyelmet szeretnénk fordítani a gyermekekre és a fiatalokra, fontosnak tartjuk, hogy a Szigetvári Várba érkező diákok számukra izgalmas környezetben tanulhassanak a közös kulturális örökségről, Európa történelméről, és Zrínyi Miklós hősiességének példáján keresztül megismerhessék keresztény értékeink védelmének fontosságát.

Szolgáltatásaink kialakításánál, fejlesztésénél figyelembe vesszük a gyermekek speciális igényeit és a mai társadalom technikai elvárásait. Ennek megfelelően támaszkodunk a modern, interaktív eszközökre, programok alkalmazására. Mindemellett fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek a korábbi korok népi játékait is megismerjék, ezért tervezzük, hogy a kisebbek (3-10 év) részére népi játék foglalkozásokat szervezünk a várban.

Kis Tünde