„Ezentúl is azon fogunk dolgozni, hogy segítsük az utánpótlásképzést”

Már 2003 óta foglalkoztat tanulókat a bólyi székhelyű, fő profilként magasépítéssel, épületek, építmények építésével foglalkozó HVS-Bau Kft. Képzésüket a tanulók korrekt felkészítése, a folyamatos, magas színvonalon végzett oktatómunka jellemzi. A vállalkozás a kamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter alapító tagja, mindkét évben résztvevője volt a fiatalok számára rendezett szakmabemutató mohácsi rendezvénynek. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Mohácsi Szakképzési Díjjal ismerte el a HVS-Bau Kft. munkáját.

– Miért foglalkozik tanulóképzéssel a vállalkozás, és ez milyen többlet-energiaráfordítást igényel a cég részéről?

– Az építőiparban is, mint más szakmákban, jelentős a szakmunkáshiány. Ahhoz, hogy a vállalkozás hosszú távra tervezhessen, elengedhetetlen az utánpótlásképzés, a jövő szakembereinek kinevelése – válaszolja Schrempf János ügyvezető. – Az elmúlt években sok tanulót képeztünk, de sajnos kevesen maradtak közülük a szakmában. Voltak olyanok is, akik nagy örömünkre továbbképezték magukat, ám a jellemző többségük más szakmában helyezkedett el vagy éppen külföldre távozott.

Tanulóképzéssel foglalkozni mindig egy hosszú út, amely sokszor fáradságos. Mind a vezetőknek, mind a munkatársaknak sok türelemre van szükségük és jelentős időt kell tölteniük a tanulók betanításával. Eddig is és ezentúl is azon fogunk dolgozni, hogy segítsük az utánpótlásképzést.

– Melyek azok a legfontosabb tudnivalók, amelyeket meg kell tanítani a tanulóknak ahhoz, hogy jól tudják művelni a szakmájukat?

– A képzés során igyekszünk megismertetni a tanulókkal a szakma szépségét, az alkotás sikerét, bemutatjuk a korszerű gépek működését, a legmodernebb építőipari technológiákat. Képet kapnak arról, hogyan néz ki egy építkezés, milyen munkafolyamatokból áll egy épület kivitelezése. Vállalkozásunknál a szakmai ismereteken felül megtanulhatják, milyen egy csapatban alkotni, emellett a munkatársak és a vezetők felé a kölcsönös kommunikációt. A tanulóknak meg kell ismerniük az építőanyagokat, azok beépítési módjait, a segédszerkezeteket (zsaluzatok, állványok stb.), meg kell tanítani őket a munkatársaikkal szembeni tiszteletre, valamint a feladatok a technológiai utasítások szerinti pontos elvégzésére.

– Milyen tapasztalatokat szereztek a mohácsi szakmabemutató rendezvényeken és ezeket miként építik be a saját képzéseikbe?

– A mohácsi szakmabemutatón felkeltettük néhány tanulóban az építőipari szakma utáni érdeklődést, de véleményünk szerint vissza kellene adni a kétkezi munka becsületét. Ez nemcsak a mi, hanem a magasabb szintű jogalkotó szervetek feladata is lenne. Ha nem sikerül a jövőben felkelteni az érdeklődést a szakképzés iránt, nagyon nagy űr fog keletkezni, melyet igen nehéz lesz betölteni.

Kis Tünde